dr_Misiek Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 (edytowane) Witam! Aktualizowałem bios w płycie głównej ASUS P8H61-MX i w trakcie tej operacji zabrakło prądu. Nietrudno się domyśleć jaki jest tego skutek. Na ekranie pojawia się tylko to: WARRING! BIOS Recovery Mode has been detected! Please put tghe file "P8H61MX.ROM" into a removable USB media device, and reset your computer. You can also inset ASUS Support CD into your CD-ROM and reset your computer. If you have done these, please wait a moment and don't shutdown system! Ponieważ to jest UEFI więc bios mam nagrany na USB, nawet zmieniłem jego nazwę na taką jaka jest w poleceniu, ale po kolejnych restartach nic się nie dzieje wkółko ten sam komunikat. Jak przywrócić mobaska do życia?? OK temat nie aktualny poradziłem :-) Proszę administrtora do usunięta tego tematu żeby nie zaśmiecał forum. Pozdrawiam Edytowane 28 Września 2012 przez dr_Misiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 OK temat nie aktualny poradziłem Jeśli już zaśmieciłeś, wypadałoby napisać jak sobie poradziłeś, jaki błąd popełniłeś itd. Jak bida to do forum, jak po bidzie, pocałuj mnie z dupę forum? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_Misiek Opublikowano 28 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2012 Odkąd jestem na forum moje tematy albo były przenoszone "bo założone nie tam gdzie trzeba", albo zamykane "bo już o tym było". To tyle wypominków, przejdźmy teraz do sedna sprawy. Wgranie programu Bupdater_V130 i biosu, ściągniętych ze strony asusa, na sformatowanego pendriva nie zadziałało. Jakoś mnie olśniło żeby sformatować pendrive jako botowalny. Do tego użyłem narzędzia HP_USB_Disk_Storage_Format_Tool_SP27608 na naszym forum jest o tym wątek, możesz do niego zajrzeć klikając ten link Dopiero na tak spreparowanego pendrive wgrałem bupdater'a i najnowszy bios ściągnięty ze strony ASUS'a. Komputer po restarcie odpalił okienko z możliwością aktualizacji biosu (takie samo jak w uefi w zakłądce tools) i można było dokonać naprawy/aktualizacji biosu. Podejrzewam że ten sposób zadziała do wszystkich płyt ASUS'a korzystających z bupdater'a. Mam nadzieje że nikt nie będzie musiał z tego korzystać, ale jeśli już zajdzie taka potrzeba to lepiej wiedzieć jak to zrobić niż popadać w panikę :-P Ja miałem możliwość szukania rozwiązania w necie gdyż miałem drugi działający komputer. W przypadku braku takiego komfortu proponuję przygotować przed aktualizacją takiego pena w razie jakby poszło coś nie tak :-) P.S. do administratora. Skoro po prawie 10 latach na forum, jednak do czegoś przydałem się, to może uda się skasować ostrzeżenia :-) 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...