Night_Bird Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 Cześć Kupiłem używaną (ponoć sprawną) płytę Gigabyte H67N (mini-ITX). Niestety, płyta nie chce wstać po złożeniu zestawu - jedyne objawy to krótkie mignięcie wszystkich diodek i drgnięcie wentylatora na CPU (o dziwo, wygląda tak jakby usiłował kręcić się w odwrotną stronę). Wszystko powtarza się kilka razy, potem płyta milczy. Wyjąłem z budy, poskładałem "na pająka" - tylko płyta, CPU, RAM - to samo. Testowane na 2 PSU (Chieftec 180W z budy Chieftec-BT) i Enermax 385W, 2 procki: Celek G 550 i i3 2105, RAM Patriot 2 x 4 GB i Kingston 2 x 2 GB, Clear CMOS było po drodze i dalej nic.... Wygląda mi to na jakieś zwarcie (lub inne uszkodzenie) na płycie. Macie jeszcze jakieś pomysły na diagnostykę bądź rozwiązanie problemu? Z góry dziękuję i pozdrawiam :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 Spróbuj odpalić samą płytę, bez CPU i RAM. Jeżeli wentylator zasilacza nie będzie się kręcił, to nie wiem czy da się coś zrobić. Sprawdź też czy płyta nie ma żadnych uszkodzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2012 (edytowane) Płyta wizualnie jest ok - kondensatory w porządku, ścieżki i luty raczej też (ale tu trzeba by patrzeć centymetr po centymetrze, obejrzałem dokładnie i nic nie znalazłem). Zasilacz (jeden i drugi) startuje, potem słychać z niego lekkie pyknięcie (zabezpieczenia??) i stop, i tak w kółko kilka razy a potem zero reakcji... Płyta finalnie poszła do zwrotu, temat do zamknięcia. Edytowane 19 Października 2012 przez Night_Bird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...