Wacholek Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 Witam wszystkich. Dotychczas mój i5-2500k śmigał na chłodzenia thermalright 120 ultra extreme na 4,5GHz przy 1,4V. Temperatury jakie osiągał nie przekraczały 70 stopni w stresie na 4 rdzeniach. W związku z faktem, iż dołożyłem drugą gtx480 i obie zwodowałem dołożyłem również i wodę na procka. Jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłem poniższy efekt mojej pracy. Co prawda blok na procka to stary Zalman WB5 Pasta Zalman STG-2. Płyta Asrock z77 Fatal1ty profesional-M. Czy tak potężne różnice temperatur w stresie i w idle są normalne? Dodam, że powyższy blok z powodzeniem, jeszcze kilka dni temu, chłodził podkręconego Gtx480(dużo większy układ, wychodził sporo poza blok), który bez problemu wyemituje 200W w chłodzenie. Przy czym temperatura w idle i w pełnym stresie wynosiła odpowiednio 39 i 46 stopni w zależności od temperatury wody. Według pomiaru procek osiąga 70 stopni w ułamku sekundy przy czym dotykając do brzegu dolnej płyty bloku czuję jedynie zimno. Zarówno blok jak i procek może nie jest perfekcyjnie płaski ale nie ma również przerwy .25mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat1166 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 1,4v? mój przy 1,325v robi 4,9ghz i to na chłodzeniu powietrzem za 129zł... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Dziwisz sie ze w idle masz 38, a w load masz 70 z hakiem? To normalne - chłodzenie wodą lepiej odprowadza ciepło, niekoniecznie oznacza to, że temperatury będą niższe. Pamietaj, ze cieplo wydziela sie na rdzeniach, nastepnie jest transportowane przez styk na IHS, a potem przez paste leci na blok wodny, skąd odprowadzane jest przez wodę. Najwazniejsze, czy jak wrzucisz load na powiedzmy 2h to ze temperatura bedzie sie utrzymywac w granicach dopuszczalnych - w innym przypadku oznacza to, ze bedziesz musial dolozyc chlodnic. Co wiecej jesli masz stan idle i takie zabawki jak speedstep, oszczedzanie energii itd to cieplo wydzielane przez procesor bedzie jeszcze nizsze. Edytowane 19 Listopada 2012 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacholek Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) 1,4v? mój przy 1,325v robi 4,9ghz i to na chłodzeniu powietrzem za 129zł... No to masz akurat farta. Są takie sztuki, że nie robi 4,5GHz na 1,45V. Dziwisz sie ze w idle masz 38, a w load masz 70 z hakiem? To normalne - chłodzenie wodą lepiej odprowadza ciepło, niekoniecznie oznacza to, że temperatury będą niższe. Pamiętaj, ze ciepło wydziela sie na rdzeniach, następnie jest transportowane przez styk na IHS, a potem przez paste leci na blok wodny, skąd odprowadzane jest przez wodę. Najwazniejsze, czy jak wrzucisz load na powiedzmy 2h to ze temperatura bedzie sie utrzymywac w granicach dopuszczalnych - w innym przypadku oznacza to, ze bedziesz musial dolozyc chlodnic. Co wiecej jesli masz stan idle i takie zabawki jak speedstep, oszczedzanie energii itd to cieplo wydzielane przez procesor bedzie jeszcze nizsze. Zdaję sobie z tego sprawę. Wspominałem jednak, że blok był założony na GTX480 i takich skoków nie było. Z tego co słyszałem, Nvidia stosuje lutowanie IHS do krzemu a Intel jedynie pastę. Ale swoją drogą to chyba odrobinę za duże różnice. Wynikałoby z tego, że kontakt rdzeń-IHS lub sama rezystancja IHS są na tyle duże, że taki efekt występuje. Nie można zapomnieć o samym krzemie. Krzem przewodzi ciepło gorzej niż aluminium i prawie 3 razy gorzej niż miedź. Czy ktoś może próbował zakładać chłodzenie na procek intela ze zdjętym IHSem? Edytowane 19 Listopada 2012 przez Wacholek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 Ah, ale karta graficzna a cpu to dwie rozne rzeczy ;) Od czasow nowych procesorow intel tez lutuje IHS do krzemu. Szczerze, nie ma to zbytniego sensu, chyba ze jestes prawidziwym maniakiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacholek Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Ah, ale karta graficzna a cpu to dwie rozne rzeczy Od czasow nowych procesorow intel tez lutuje IHS do krzemu. Szczerze, nie ma to zbytniego sensu, chyba ze jestes prawidziwym maniakiem. Zdaje sobie sprawę z różnic między CPU a GPU. Nie wiem jedynie jak wielka jest różnica gęstości mocy bo na pewno dużo większą powierzchnie ma GPU. Może i to pomaga w tym transferze ciepła. Na postawie tego testu: http://pclab.pl/art49727.html Wynika z niego, że problem nie leży w kontakcie z IHS tylko na samej konstrukcji rdzeni. Poza tym moje 70 stopni jest niczym przy tych temperaturach. Jednakże na thermalright 120 ultra extreme miałem podobne temperatury co obecnie na wodzie. Tylko na wodzie jest dużo więcej miejsca w obudowie. Edytowane 19 Listopada 2012 przez Wacholek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tumidaju Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 1,4v? mój przy 1,325v robi 4,9ghz i to na chłodzeniu powietrzem za 129zł... Mój na 1,4v wejdzie spokojnie na 5GHz ale Fortis nie wyrabia (temp w stresie pod 80 stopni) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeviR Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2012 Może słaby docisk między blokiem a cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Mój na 1,4v wejdzie spokojnie na 5GHz ale Fortis nie wyrabia (temp w stresie pod 80 stopni)Nie wymagaj od coolera za 120-130 zl wydajności coolerów 2-3 razy droższych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...