Yossarian Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 http://dzisiaj.dziennik.krakow.pl/dzisiaj/...akow/02/02.html Jak podaje Urząd Miasta - "turyści, biznesmeni oraz mieszkańcy Krakowa odwiedzający Rynek i otaczające go kawiarniane ogródki mogą obecnie korzystać z Internetu, bez podłączania jakichkolwiek kabli" (poinformowano nas, że inicjatorką projektu jest Grażyna Leja, pełnomocnik prezydenta Krakowa ds. turystyki). Trzeba jednak mieć notebook obsługujący standard WiFi (ta technologia to "jedno z najnowszych, dynamicznie rozwijających się osiągnięć w dziedzinie bezprzewodowego dostępu do Internetu"); część urządzeń jest fabrycznie wyposażonych w tę technologię, natomiast do innych trzeba by dokupić - jak podano - kartę PCMCIA lub moduł USB. Antena-nadajnik, dzięki któremu istnieje możliwość bezprzewodowego połączenia się z Internetem zainstalowany został niedawno - jak wynika z naszych informacji - przy okazji wizyty prezydenta USA w Krakowie - na wieży ratuszowej. Magistrat planuje, by takie strefy bezpłatnego, bezprzewodowego dostępu - w ramach inicjatywy "123internet" - stworzyć także w innych, atrakcyjnych miejscach Krakowa, w tym m.in. takich, przez które przewijają się turyści. Prawdopodobne jest więc, że w przyszłości nadajniki zainstalowano by też m.in. w rejonie Dworca Głównego PKP czy na lotnisku w Balicach. - Oczywiście, na razie krąg osób, które mogą korzystać z tego udogodnienia jest ograniczony (ze względu na sprzęt), a sam standard nie jest jeszcze do końca dopracowany (mogą zachodzić problemy z łączeniem się - choćby z uwagi na występujące jednak różnice częstotliwości), niemniej jest to bardzo dobra sprawa, a nawet w skali światowej nowość - jeśli chodzi o taki dostęp w mieście - Mieszka ktos w okolicach Rynku ??? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 zwykal siec 2,4 GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Na kazdym kroku to sie spotyka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 a taaaak, w kazdej wiosce polskiej jest dostepny darmowy net.... :D LOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 W wiekszosci miast tak. Oczywiscie nie pokrywa calego miasta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 W wiekszosci miast tak. Oczywiscie nie pokrywa calego miasta.chyba sobie zartujesz ! :roll: ja pierwszy raz o czyms takim slysze... nie zauwazylem minek, wiec sadze, ze mowisz serio. Dowody, dowody poprosze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 heh idziesz z lapciakiem na miasto, po paru minutach panowie w najnowszych "prawie-orginalnych" dressach do Ciebie podchodza i juz nie masz ani neta za free ani laptopa ;P ;) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 ehh ale ci co maja szczescie mieszkac w ktorejs z kamienic wokol Rynku to maja fuxa.... :D dostali dostep do sieci w prezecie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 widzialem kiedys program apropo bezprzewodowego dostepu do netu i naduzyc z nim zwiazanychw usa duze(wielkie) firmy nie bawia sie w kabelki tylko na obszarze swojego budynku stosuja polaczenia bezprzewodowe. oczywiscie znalazlo sie zaraz grono ludzi ktorzy siadali sobie z lapropikiem przed budynkiem i smialo pracowali :) problem pojawil sie dopiero gdy ludzie zupelnie nie zwiazani z firma zaczeli wyszukiwac stref gdzie mogli za free podlaczyc sie do netu :) mam nadzieje ze kiedys do nas tez to dotrze - laptopik w lapke, w 2 kij bejsbolowy przeciw dresom i mozna sie pobawic za darmo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 ehh ale ci co maja szczescie mieszkac w ktorejs z kamienic wokol Rynku to maja fuxa.... :D dostali dostep do sieci w prezecie :D ojj ciesz sie ze nie mieszkasz w rynku, żadna to przyjemność :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 chyba sobie zartujesz ! :roll: ja pierwszy raz o czyms takim slysze... nie zauwazylem minek, wiec sadze, ze mowisz serio. Dowody, dowody poprosze :) Patrz wypowiedz dziury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Alez Xon przeczytalem dokladnie i jest to tekst na temat USA, co mnie oczywiscie nie dziwi, bo w krajach wysoko rozwinietych wierze, ze ta technologia jest nagminna. Ale w Polsce? Pierwsze slysze. Coz ja mieszkam w Warszawie tutaj WLAN'a ma bardzo duza ilosc firm...w innych miastach rowniez, a juz szczegolnie wieksze/bogatsze firmy. Oczywiscie ze nie kazda firma w kazdej miejscowosci z tego korzysta, no i nie wszedzie sa zle skonfigurowane sieci. [Xon] MeHow przepraszam ale zmodyfikowalem Twoja wiadomosc niechcacy. Juz teraz tego za bardzo odkrecic nie mozna. To co jest poza cytatem nalezy do mnie to co zacytowane to post MeHow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoLo Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 heh... u mnie w Serocku przy rynku i okolicach mozna po necie za free polatac :D co prawda narazie SDI.. ale niedlugo bedzie 1Mb... a to dlatego ze polowa mojego Lanu jest podlaczona radiowo.. i na dachu mam antene dookulna 19' :D ale juz nie dlugo.. bo mozliwe ze wlaczymy szyfrowanie.. i bedzie koniec ;) chociaz i tak nie widzialem zeby ktos latal z laptopem i serfowal po necie ;) jak i na serwerze nic nie zarejestowalo ;) no.. ale jak wpadniecie do serocka.. ze sprzetem WAN to mozecie se za free po necie polatac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 heh idziesz z lapciakiem na miasto, po paru minutach panowie w najnowszych "prawie-orginalnych" dressach do Ciebie podchodza i juz nie masz ani neta za free ani laptopa ;P ;) ;)no to wyciagasz drugiego laptopa i dalej surfujesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Alez Xon przeczytalem dokladnie i jest to tekst na temat USA, co mnie oczywiscie nie dziwi, bo w krajach wysoko rozwinietych wierze, ze ta technologia jest nagminna. Ale w Polsce? Pierwsze slysze. Coz ja mieszkam w Warszawie tutaj WLAN'a ma bardzo duza ilosc firm...w innych miastach rowniez, a juz szczegolnie wieksze/bogatsze firmy. Oczywiscie ze nie kazda firma w kazdej miejscowosci z tego korzysta, no i nie wszedzie sa zle skonfigurowane sieci. [Xon] MeHow przepraszam ale zmodyfikowalem Twoja wiadomosc niechcacy. Juz teraz tego za bardzo odkrecic nie mozna. To co jest poza cytatem nalezy do mnie to co zacytowane to post MeHow. Ok, ok nic sie nie stalo. Z tego co mowisz i z tego co pozniej przeczytalem o Sierodzku (tak sie nazywa ta miejscowosc? ) to widze, ze staje sie to coraz popularniejsze. Szczerze mowiac - ciekawa alternatywa - siedzisz w jakims klubie na miescie i rowniez za friko sprawdzasz co nowego na tweak'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...