Skocz do zawartości
Nerus

Stary ale jary (OC Patriot DDR2 6400 CL4 EPP)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio sobie śmigałem w Battlefielda 3 i WoT, na moim blaszaku sprzed 5 lat.

Stwierdziłem że mój komp ma pewnie jeszcze trochę mocy aby pociągnąć dosyć nowe gierki.

Tak naprawdę szkoda mi 5k na nowego kompa, także przedstawiam swojego PC trochę leciwego no cóż...

Specyfikacja:

-Płyta Asus P5Q-Pro bios 2102 podstawka 775

-Procesor Intel C2D E8500@3.16 C0

-Ram Patriot PDC24G6400LLK 800MHz CL4 2.2v EPP

-Grafika AMD Sapphire 6870 1GB

-Zasilacz Pentagram 630Wat nie pamiętam jaki

-Dyski Segate i Samsung nie chce mi się ich opisywać

Moje pytanie czy da się z tego coś wyciągnąć:

Najpierw pamięci: na ustawieniach 800MHz przy CL 4-4-4-12 śmigają na napięciu 2.2 jak napisał producent.

Jednak na stronie napisali że im śmiga na 1066 4-4-4-12 na 2.2.

Dziwne bo sprawdzałem u siebie i mam błędy przy takim ustawieniu a ustawiałem napięcia na auto, 2.2-2.4 i muszę mieć ustawione CL5 żeby się komp włączył.

Przy testach napięcia na memtest ver. 4.20 od 2.2v do 2.3v wyskakiwały błędy po jakiś 2-7% a już od 2.40 do 2.48 miałem błędy od 11 do 19 % czy to znaczy że się coś poprawiło ? czyli potrzebuję znacznie większego napięcia i drugie pytanie jak dużego. Oraz czy da się jakoś temp pamięci zmierzyć domyślam się że tylko termometrem. Oczywiście reszta ustawień jest na auto.

P.S Nie posiadam wentylatora wdmuchującego powietrze z przodu, jedynie na tyle obudowy mam 120mm, zamierzam kupić taki jak i wentylator na procka Noctue i zacząć go podkręcać oraz dorzucić jeszcze 4 GB ramu.

Edytowane przez Nerus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi