qhash Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 Witam, Mam taki problem. Jest sobie maszyna na Win 7 64bit, która jest postawiona na 4 dyskach 2TB w RAID10 obsługiwanym z płyty głównej (Intel C204 chipset). Nie wiem dlaczego, nie pytajcie mnie. Fakt faktem dostępne jest oczywiście zamiast 4TB tylko 2.2TB. Potrzebny jest generalnie duży i szybki storage. Jak mogę zmienić MBR na GPT dla tego wolumenu? Narzędzia typu Gparted bądź inne nie widzą tej partycji. Czy jeśli zrobię backup systemu, spróbuje z poziomu windowsa zmienic ten MBR na GPT, to czy przy ponownej instalacji/przywróceniu systemu będzie wszystko śmigac na GPT ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) 4x2TB dyski w RAID10 powinno byc widoczne jako 4TB. Problem w tym, ze masz MBR, ktory ma limit 2TB. Raczej nie zmienisz MBR na GPT bez narzedzi zewnetrznych, ale i tak balbym sie to ruszac (nie mam doswiadczenia w przenoszeniu systemu z mbr na gpt) Szczerze powiedziawszy jesli masz wolne sloty to dokupic 2 male dyski np 120GB, postawic na mirrorze i na nich system. Opcjonalnie postawic to na jedym dysku. Potem zbackupowac RAID10, zaorac i postawic na nowo macierz z poziomu windows korzystajac z Intel Rapid Storage Manager. Mozna tez zrobic cos jeszcze innego: Rozbic RAID10 na 2xRAID1, a nasptepnie skonwertowac je na dyski dynamiczne, a z nich utworzyc software raid pod Windows. Oczywiscie do tego tez bedzie konieczne postawienie systemu na innym dysku. Jeszcze jedna opcja - podzielic 4 dyski na 2x RAID10 albo jakas inna kombinacje. Np pierwszy wolumin jako 100GB partycja sytemowa. Drugi wolumin jako storage. Co do predkosci to Intel Raid ma pewien problem - przy RAID10 czyta tylko z 2, a nie 4 dyskow. Więc w najlepszym przypadku prędkość nie będzie oszałamiająca. Dlatego wspomnialem o dynamicznych dyskach windows - kosztem pewnego narzutu na procesor (moze kilka %) masz wiekszy odczyt i zapis. Opcjonalnie moglbys przetestowac RAID5 ale z doswiadczenia powiem, ze zapis na tym bedzie wolny, bardzo. PS, system nie moze byc postawiony na woluminach dynamicznych. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 dzięki za odpowiedź. bardzo pasowałby mi zmienić partycję systemową na 300GB a potem resztę dołożyć na dane. chyba czeka mnie przeinstalowanie całego tego systemu, tyle że tam jest tyle aplikacji i serwisów, bo ta maszyna działa jako serwer, że zajmie to pewnie całą noc. jakie zewnętrzne narzędzia wspierają Intel RAID ? Co do predkosci to Intel Raid ma pewien problem - przy RAID10 czyta tylko z 2, a nie 4 dyskow. Więc w najlepszym przypadku prędkość nie będzie oszałamiająca. Dlatego wspomnialem o dynamicznych dyskach windows - kosztem pewnego narzutu na procesor (moze kilka %) masz wiekszy odczyt i zapis. masz może jakiś link na potwierdzenie tych słów? Pierwszy raz się spotykam z taką opinią i chętnie bym to sprawdził. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0At5YBEAPOSmcdG5MbDJPLVdxSHQwWkJmTUNzTTNKSmc#gid=0 z wykresow to wynika http://www.tomshardware.co.uk/forum/259567-14-ich10r-raid-slower-single-drive nizej masz tabelke http://forums.overclockers.com.au/showthread.php?t=948231 tutaj porownaj pierwszy i trzeci obrazek, czyli raid0 vs raid10, na raid10 odczyt jest dokladnie 2x mniejszy, czyli czyta z 2 dyskow, a nie 4. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) a nie jest tak, ze on łączył wszystkie cztery dyski w RAID 0 ? i czytał ze wszystkich 4 i dla tego takie wyniki ma? btw. bardzo ciekawe testy i kupe roboty gość włożył, dzięki za link. dalej zastanawiam się jak mam zmienić z MBR na GPT wolumen z tych 4 dysków podpiętych bez zainstalowanego systemu, tak żeby zrobić partycję 300GB na system i resztę na dane. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Pierwszy link czyli google docs robilem ja ;) Zajelo mi to troche czasu. Ogolnie testowalem 4x1TB na 4 takich samych dyskach, w ponizszej kolejnosci (jesli pamietam) single drive raid1 raid5 raid10 raid0 dyski dynamiczne pod windows w mirrorze, raid5 i raid10 testy odczytu ze specyficznych macierzy w zaleznosci od pozycji od poczatku (chodzilo mi o test np 300GB od poczatku macierzy, 500GB) Ja bym na twoim miejscu postawil system na oddzielnym dysku, no chyba jakis nawet najmniejszy jeden znajdziesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...