lor3ddr8d Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 Witam, Zacznę od tego że skończyło mi się miejsce na wentylatory w obudowie Poważnie zastanawiam się nad zestawem LC do poniższego zestawu: AsRock Z77 Extreme 4 i5 3570k Coller Master 690 II Black&White Sapphire HD 7970 GHZ Edition OCZ Fata1ty 750W Do tego SSD, HDD, DVD-RW - standard. Po przekreoczeniu 4,6 GHZ mam dość nieciekawe temperatury procesora, około 80-85 stopni w stresie, dodam jeszcze że w obudowie są wymienione wszystkie wentylatory: 3x Enermax TB Silence 140mm PWM 1300rpm oraz 3x Enermax TB Silence 120mm 1500 rpm. Uwierzcie że jak wykręce je wszystkie na maksymalne obroty to potrafią zagłuszyć pół mieszkania W mojej obudowie mam w sumie trzy miejsca na chłodnicę: - na topie: 280x1400mm - na dole koło zasilacz: 240x120mm - z przodu pod koszami na napędy: 160x140mm Prosiłbym o wskazanie kierunku bo jeśli chodzi o LC to jestem zielony Budżet nie gra roli, wiem że za 400zł nie dostanę takiego zestawu. Na razie jestem za wodowaniem procesora ale w przyszłości mam zamiar zwodować GPU. Z obudowy zdemontowałem kosze na 4 dyski i na dole powinien wejść nawet rezerwuar. Dostałem propozycję takiego zestawu: https://www.cooling.pl/add_to_cart.php?product_0=554163&quantity_0=1&product_1=2033&quantity_1=1&product_2=551936&quantity_2=1&product_3=552245&quantity_3=1&product_4=552391&quantity_4=1&product_5=1870&quantity_5=1&product_6=552977&quantity_6=2&product_7=553122&quantity_7=6&product_8=553648&quantity_8=4&product_9=550639&quantity_9=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Co do głośności enermaxów to znam to uczucie, mam takie w budzie ;) Proponuje dac fat na sufit, fat na dół, najlepiej phobye, albo coś inengo, co ma niskie FPI. Swiftech jest ok, ale raczej musialbys miec wiekszy flow. No i koniecznie sugeruje 2x140mm - wieksza powierzchnia oddawania ciepla. Co do plynu lepiej brac EK-Ekoolant, bo Fesery syfią i zostawiają osady. Węże Tygon - drogie, ale uwierz mi, warto. I sugeruje od razu wrzucic chlodzenie na grafike. Acha, aby nie bylo rozczarowania - chlodzenie woda nie oznacza zawsze nizszych tempertatur, ale szybsze odprowadzenie ciepla z ukladu. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 Acha, aby nie bylo rozczarowania - chlodzenie woda nie oznacza zawsze nizszych tempertatur, ale szybsze odprowadzenie ciepla z ukladu. Święte słowa, dlatego ja mniej więcej od roku zbieram "za" i "przeciw" do mojego przyszłego zestawu. Miałem już WC na topowych częściach, mam też AC na topowych częściach, wszystko ma swoje zalety i wady, kwestia czego dokładnie chcesz. Nie zawsze woda oznacza chłodniej... Ja używam teraz 5 rodzimych Fanderów zamkniętych w budzie z matami wygłuszającymi i absolutnie nie narzekam na temperatury. Fajne WC do mojego zestawu także by opiewało na dwóch chłodnicach 3x120 i 2x120, sumarycznie to samo. Oczywiście przy AC można powiedzieć, że dochodzi karta graficzna, jednak Gigabyte WindForce 3x zamknięty z matami jest naprawdę cichutki. Nie próbowałeś pomyśleć po prostu nad chłodzeniem typu Noctua NH-D14 czy Thermalright Silver Arrow ? Wynik dla i7 2600K przy Stock i OC'd (4.5GHz) Twój procek powinien być jeszcze chłodniejszy. Jeśli Ci zależy tylko na temperaturach, to najkorzystniej (i najtaniej) wyjdzie Ci topowe AC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lor3ddr8d Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) Prawda, Enermaxy są głośnie na maskymalnych obrotach ale za to robią niezły przciąg Jeśli macie na myśli: http://www.proline.p...R ARROW SB-E SE To niezłe bydle, ale: 1.Przestały mnie bawić wentylatory, domyślam się jakie spustoszenie zrobi w/w kloc przy wentylatorach ustawionych na 100%. 2. Nie mam już co robić w komputerze, z nudów zmieniam nawet slot karty graficznej i godzinę sprawdzam czy temperatura się zmienia 3. Podoba mi się LC wizualnie, wygląda to mega profesjonanlnie i ciężko tak naprawdę o dwa identyczne zestawy, a takich konfiguracji jak moja jest na forum pewnie kilkadziesiąt. 4. Temat LC interesuje mnie już od dawna, wiem ile mogę takim zestawem zyskać i o ile więcej mogę sobie pozwolić przy OC. Na razie chciałbym zwodować tylko procesor bo zamierzam dokupić albo drugą HD 7970 GHZ albo poczekać na duet HD 8790. ... Nie próbowałeś pomyśleć po prostu nad chłodzeniem typu Noctua NH-D14 czy Thermalright Silver Arrow ? Wynik dla i7 2600K przy Stock i OC'd (4.5GHz) Twój procek powinien być jeszcze chłodniejszy. Jeśli Ci zależy tylko na temperaturach, to najkorzystniej (i najtaniej) wyjdzie Ci topowe AC. Ivy są dużo cieplejsze od Sandy, dlatego powiem od razu że interesuje mnie spadek temp o 8-10 stopni. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez lor3ddr8d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2013 Proponuje dac fat na sufit, fat na dół, najlepiej phobye, albo coś inengo, co ma niskie FPI. Grubas na suficie będzie cholernie uciążliwy jak trzeba będzie podpiąć/odpiąć EPS z płyty. Miałem slim 240 na górze, i dopiero jak przerzuciłem wentylki nad obudowę można było pogmerać przy płycie w tamtych rejonach, dodatkowo 280 będzie bliżej płyty i może być w ogóle ciężko z miejscem na wtyczkę ;) Poza tym wydaje mi się że w tej budzie może być słabo z sensownymi temperaturami, zwłaszcza że planujesz SLI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2013 Qrchak - ze złączem EPS to dużo zależy od płyty, ja miałem tam slima i też ciężko było - ogólnie najpierw musiałem odkręcać chłodnicę aby spokojnie wyjąć wtyczkę. A wentyle miałem między sufitem a plastikową osłoną. Ta buda do wody jest taka sobie, no chyba, że się wpakuje sporo w chłodzenie w podłodze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2013 To musiałeś mieć jakiegoś grubego slima ;) U mnie dół chłodnicy kończył się nad górną krawędzią mobasa. Budka jest ok, ale nie do sli czy cf chłodzonych cieczą. W jej przypadku trzeba by pomyśleć nad rearanżacją wnętrza żeby pomieścić większe chłodnice ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...