janlis Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam Już miałem się poddać, ale znalazłem to forum i zwracam się z prośbą o pomoc: Moja konfiguracja to: Płyta Gigabyte GA-X58A-UD7 v2 Typ procesora QuadCore Intel Core i7-960, 3333 MHz (25 x 133) Pamięć: DIMM1: Kingston 9905403-443.A00LF 4 GB x 6= 24 GB podkręcona do 1600 Karta Graficzna Gigabyte GTX560 1024MB 256Bit PCI-E OC Dysk systemowy OCZ-VERT EX4 SCSI Disk Device (119 GB) Zasilacz NZXT HALE90 1000W Karta dźwiękowa CREATIVE X-Fi Platinium Problem polega na tym iż jak zaktualizuję BIOS do najnowszej wersji (FD) to po paru uruchomieniach komputera(2lub więcej) pojawia się komunikat Main BIOS Check Sum ERROR i przywracany jest do FB Czy jest na to jakaś rada - płyta zakupiona w listopadzie 2011 r. Drugi problem to jak w BIOS-e ustawię ErP support na Enabled to po wyłączeniu komputera muszę fizycznie odłączyć napięcie z zasilacza i odczekać 2 minuty dopiero mogę włączyć komputer ( ten problem reklamowałem u sprzedawcy i na komputer czekałem 3 miesiące!!!!!??? bo stwierdzono że padł zasilacz, a to było to - "rozgryzłem" to dopiero teraz sam i nie chcę oddawać bo znowu będę bez komputera 3 miesiące Pozdrawiam i Dziękuję za Wasze odpowiedzi Jan Lis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2013 Przywraca do wersji FB ponieważ zapasowy bios ma taką wersję. musisz mieć obydwie wersje identyczne. Wgraj FD a późneij przy starcie kompa ALT+F12. To spowoduje aktualziację biosu zapasowego. ErP działa bardzo dobrze na tej płycie. Zapewnei winny zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janlis Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Z serwisu na reklamacji zasilacza po 3 miesiączch odpowidź byla "Test OK" Będę reklamował jeszcze raz Pozdrawiam i Dziękuję Jan Lis Edytowane 16 Lutego 2013 przez janlis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) osiadasz ram 6x4GB. Ja bym spróbował na 1333 bo przy takiej ilosci pamięci kontroler dostaje w kość. Jeżeli chcesz mieć 1600MHz to musisz odpowiednio podnieść QPI/VTT. Edytowane 16 Lutego 2013 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janlis Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Przestawię RAM na 1333 - tylko jestem trochę "zielony"(napięcia -1600 1,65 v, a 1033 1,5 V), nie muszę mieć 1600 po prostu ustwiłem Profile1; ale AlT+F12 nie Zaktualizował BIOS-u do FD; przd chwilą wrócił do FB - jak sprawdzić czy BIOS zapasowy został zaktualizowany???!!! Z Podziękowaniem Jan Lis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Jak jesteś w biosie o w głównym oknie naciśnij F9. uzyskasz informacje o wersji dla backupu. A+F12 naciskasz na starcie - tam gdzie naciskasz DEL aby wejść do biosu. naciśnij kilka razy. popatrz. System Memory Multiplier (SPD) .......... [10] (1333 MHz) DRAM Timing Selectable (SPD) ............ [quick] Channel A Timing Settings: CAS Latency Time ............................ [9] tRCD .............................................. [9] tRP ................................................ [9] tRAS .............................................. [24] DRAM Voltage 1.500v ........................ [1.5] QPI/VTT Voltage 1.150v ..................... [1.3] - dla testu, zawsze później można obniżyć. Edytowane 17 Lutego 2013 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janlis Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Jak naciskam Alt+F12 to mam Boot Menu - a powinno być przy samym F12 ???!!! Alt+F11 to: 1. Remowe fixture or change jumper 2. Press [Enter] to start BIOS recovery Edytowane 17 Lutego 2013 przez janlis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Lewy ALT razem z F12. Tak jak na filmie. musi działać. ustaw w biosie wsparcie dla klawiatury USB jeżeli taką masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janlis Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Mam ustawione wsparcie i lewy alt tak jak na filmie - jeszcze podłącze klawiature na PS/2 (jak gdzieś znajdę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Właśnie miałem o tym napisać. PS2 na pewno zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janlis Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 PS2 pomogło - jeszcze zostało mi poczytać o pdkręcaniu CPU - chciałbym podkręcić do około 3,5G Wiatrak mam Scythe Nlnja 3 SCNJ-3000 - jeśli to nie stanowi problemu to poprosiłbym o wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 Pytanie ... czy aktualnie komp jest stabilny? Puść PRIME95/Linx na 1-2h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janlis Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Po 2 godzinach testu temperatury: Płyta 31°C po testach płyta bez zmian Procesor 49°C 33°C Procesor rdzeń nr 1 67°C 40°C Procesor rdzeń nr 2 64 °C 38°C Procesor rdzeń nr 3 64 °C 38°C Procesor rdzeń nr 4 59°C 33°C Mostek północny 46°C 45°C System stabilny Edytowane 17 Lutego 2013 przez janlis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janlis Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 Witam ponownie Zasilacz wrócił z opisem test OK, ale dalej to samo przy włączonym ErP po wciśnięciu przycisku na obudowie startują na chwilę wentylatory i na tym koniec - trzeba zdjąć napięcie z zasilacza na chwilę aż rozładują się kondensatory i wtedy po podaniu napięcia komp. startuje od razu. Mam w tej chwili inny zasilacz i nie ma takich problemów, a Zasilacz NZXT HALE90 1000W po podłączeni do innej płyty GIGABYTE z procesorem AMD za pierwszym wciśnięciem przycisku na obudowie też startują tylko wentylatory - za drugim uruchamia się komputer. Czy tak powinno być, a jeśli nie to co jest przyczyną i co dalej robić - bo już dwa razy był zasilacz reklamowany???!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 A ten zasialcz na pewno ma wsparcie dla ErP/EuP? Sprawdź an stronie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janlis Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2013 Sprawdzałem już dawno i piszą że obsługuje: http://www.nzxt.com/product/detail/65-HALE90-1000w-power-supply.html Jestem gotów przywieźć we wskazane miejsce we Wrocławiu - żeby rozwikłać ten problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...