ToXaRz Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) Witam potrzebuję kupić laptopa dla siebie kwota jaką chciałbym przeznaczyć na ten cel to 2500 zł - na stan obecny takiej kwoty nie posiadam i brałbym go na raty za stypendium. Laptop będzie używany głównie na uczelni, podczas powrotu do domu(około godzinna trasa pociągiem) jak i w domu(w stacjonarnym komputerze spaliła mi się 8800gt i zamontowałem w jej miejsce x1350) Czego wymagam od laptopa? - Wytrzymałości i prędkości. Nie chce by się rozleciał po pół roku lub krócej lub by bateria odmówiła pracy po roku, wymagam by laptop działał szybko - tak wiem pojęcie ogólne Do czego będzie używany ten sprzęt? - Na uczelnie do czytania pdfów, dokumentów w wordzie i chodzenia po internecie 1/2h pracy na baterii mi wystarczy - z kontaktami raczej nie ma problemów. - w czasie wolnym jakaś gierka (league of legends, diablo 3 , bf 3 - zakładając że by poszły jeśli nie to starsze tytuły) - przydałoby się 8 Gb ramu przyda mi się przy tworzeniu panoramek lub maszynach wirtualnych Ogólne uwagi Procesor i5 (szybka praca systemu , obróbka panoramek i może kiedyś kompilacja większych programów) lub szybszy Karta Graficzna - taka która pozwoli na komfortową rozrywkę w nowszych tytułach( 640m?) Ram 8Gb + Dysk - Wystarczyłoby mi nawet 250Gb - jeśli kiedyś będą pieniądze wstawię w jego miejsce SSD Rozmiar 15+ Przydałaby się także Nka , i kamera internetowa(jak najlepsza do rozmów przez Skype) Nie zależy mi na systemie gdyż mogę mieć za darmo z msdnaa lub po prostu Ubunciaka Póki co zastanawiam się mocno nad V3-571G ale nie wiem jak z wytrzymałością i serwisem( parę lat temu wszyscy narzekali na Acera nie wiem jak jest teraz gdyż na laptopach się nie znam ) pozdrawiam i dzięki za pomoc. Edytowane 18 Lutego 2013 przez ToXaRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 jesli chcesz brac V3 to tylko dwa rdzenie, przy 4 sie usmaży :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToXaRz Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) A wytrzymałościowo Z580 vs V3ka jak się mają? Oraz 640M vs 630M ? W sumie pomyślałem sobie by może kupić coś na i7ce z zintegrowaną grafią i dokupić jakiegoś 6670 do stacjonarki by w gierki pograć. Jeszcze się zastanawiam nad RC 530 Edytowane 18 Lutego 2013 przez ToXaRz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2013 630 to fermi 40nm a 640 to kepler 28nm roznica w wydajnosci nieporównywalna, co do z580 mozna wyczytac ze tez lubi sie grzac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToXaRz Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2013 dzięki za pomoc chyba wezmę : http://www.x-kom.pl/p/105277-notebook-laptop-15,6-acer-v3-571g-i7-3630qm-8gb-750-dvd-rw-gt640m.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veid Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Witam, ja proponuje coś takiego - http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/samsung-np535u3c-a01pl-w8-tablet-gt-p3110.bhtml pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozioł Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 Ja zaproponuję MSI CX61 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...