dudek564 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Laptop ma rok czasu HP dv6-3183nr. Strasznie się grzeje. Wyczyściłem laptopa i wymieniłem pastę najpierw na AAB COOLING TG1. Myślę więcej silikonu niż to warte, mimo że laptop DELL idealnie chodził. Postanowiłem zakupić ARCTIC COOLING MX-2, temperatura nie spadła. Temperatura 70-80c przy używaniu Facebook i Youtube, nie wspomnie o graniu gdy podchodzi pod 100c. Wiatrak non stop szumi, wzrastają obroty i opadają. Laptop przed czyszczeniem i zmianą pasty miał zerowany dysk i wgrany czysty windows home premium 64, nie wiem czy to ma znaczenie. Przy rozkręceniu laptopa zauważyłem że pod klawiaturą, biała folia/papier śliski jest przypalony od zespołów... Edytowane 20 Lutego 2013 przez dudek564 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 (edytowane) oddaj laptopa na gwarancje, jesli jest to mozliwe. Prawdopodobnie uszkodzona plyta glowna. Edit: A nie podkrecales procka? Ewentualnie czy masz wlaczone mechanizmy oszczedzania energi, czyli taktowanie proca spada do 800mhz bez obciazenia. Edytowane 20 Lutego 2013 przez dw10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudek564 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 jak zmieniałem paste to już po gwarancji... Jakie mechanizmy, sprecyzuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2013 zmiana pasty nie rowna sie z koncem gwarancji, mozliwe ze w biosie masz cos ustawione albo w opcjach zasilania, ustaw na zrownowazony. Ciezko mi powiedziec jak jest z amd bo nie mialem laptopa z tym prockiem. Ale wygrzebalem cos takiego ( nie wiem czy link do konkurencji moge podac ;p ) http://forum.pclab.pl/topic/494817-K10stat-CQ-inaczej/. Powinno pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2013 Może być padnieta heatpipe, to sie czasem zdarza. Trzeba uruchomic sprzęt na pająka i sprawdzić czy się pompa grzeje równomiernie. Jeżeli na procku jest gorąca a na koncu z radiatorem zimna lub ledwo ciepła to usterka jest oczywista. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) ostatnio miałem dokładnie taką sytuacje z jakas toshibą - po rozmontowaniu laptopa wyczyszczeniu radiatora nagrzałem suszarką miejsce w ktorym ów radiator a zarazem poczatek heatpipe styka sie z procem. Efekt byl taki ze mozna było sie poparzyc o miejsce nagrzewania a koniec radiatora dalej był zimny, czyli wentylator w lapku chodzacy 24/7 na max kompletnie nic nie dawał poza generowaniem hałasu, na szczescie laptop z tego co mi wiadomo jest uzywana jak komputer domowy/stacjonarny takze sprawę rozwiazała podstawka chlodzaca w miejscu kratki wentylacyjnej. czyli tak: zmiana pasty z kilku letniej na mx2 (tez takiej uzywam) pozwoliła laptopowi na nie wylaczanie sie z powodu za wysokiej temperatury natomiast podkladka chlodzaca zniwelowala przykry dzwiek krecacego sie świstka możesz też pobawić sie w obnizenie napiecia na cpu/gpu jesli masz taka mozliwosc, musisz troche polukac jaki soft u Ciebie to umozliwi bo nie wszystko wszedzie dziala. Edytowane 23 Lutego 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...