PolandMET Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Witam Mam troche nietypową sprawe ale zapewne niektórzy z Was sie bardziej orientują w temacie pomp DDC i innych do chlodzenia układów WC. Potrzebuję małej pompki do układu otwartego który bedzie lał wodę w pile na tarcze podczas ciecia. Chodzi wiec o zasysanie wody z dna pod pila i prowadzenie jej do tarczy. Woda bedzie zawierala drobiny żelaza wiec nie moze to byc zadna pompka typu fontanna z Castoramy z magnetycznym rdzeniem. Szukam raczej czegos o budowie pomp CWU gdzie z chlodziwem styka sie w zasadzie tylko plastikowy wirnik. Czy takie pompki poradza sobie z ukladem otwartym ? Jest duzo róznych pomp na ebayu i w polskich sklepach ale nie wiem jak one wygladaja w srodku i jak sa zbudowane. Nie chce kupowac w ciemno. Pompa ma byc max 500L/h i byc bezobslugowa wiec nie moze sie do jej wirnika magnetycznego przylepiac zelazo bo sie zatka. Pompa 12V albo 230V. Kilka przykładów http://www.ebay.com/itm/DC-12V-10W-PUMP-MOTOR-FOR-PC-WATER-COOLING-SYSTEM-WATER-COOLED-G1-4-CONNECTOR-/261188322135?pt=US_Water_Cooling&hash=item3cd0098357 http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170993361124&ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123 http://www.ebay.com/itm/170929162128?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 Edytowane 20 Marca 2013 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacenty111 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Dedykowane pompki do WC nie zasysają płynu, więc tu będzie problem. Dodatkowym problemem będą te drobiny żelaza, które szybko mogą załatwić taką pompkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Wiem, raczej nie zasysaja, ale ja tez nie potrzebuje wielkiego cisnienia. Zato drobiny to po prostu pyl z ciecia i sa wielkosci ziarenek soli. W fontannach kleja sie do wirnika i go unieruchamiaja wiec musialem zawsze jakies magnesy klasc, ale to i tak nie rozwiazuje problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Wątpię żeby pompy dedykowane do WC zdały tu egzamin, prędzej coś z większych pomp do brudnej wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 A pompa z pralki automatycznej? Może mieć za dużą wydajność. Są za to przystosowane do drobin i zanieczyszczeń, "pompa" jest w zasadzie cała plastikowa. Nie wiem jak radzi sobie z zasysaniem, być może da się ją zamontować poniżej zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Raczej pompa do akwarium.... Ale sugeruje zainsteresowac się jakimś systemem filtrów. Ja bym raczej pociagnal jakas rurke w dol od pily, do wiekszego zbiornika, w zbirorniku jakies przegrody i filtry, aby sie te drobiny odkladaly i filtrowaly. W dolnej czesci zbiornika dziura i rurka tak, aby pompa zasysala wode. Przed pompa dac bylejaki, najtanszy filtr do wody. Edytowane 20 Marca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 Tak to wyglada. http://www.polandmet.com/_silver_blade_5.htm Jest fontanna za 30zl, 600L/h i dziala to super w kolejnych wersjach juz 10 lat, ale... Chce w kolejnym modelu pozbyc sie tego zewnetrznego zbiornika z wodą i dac go w obudowie piły. Podniose dno piły powiedzmy o 2cm i uzyskana przestrzen przeznacze na płytki, szeroki zbiornik. Dlatego szukam małej prostej pompy. Tyle ze sama pompa bedzie schowana pod silnikiem wiec nie bedzie ja mozna latwo wyciagac i czyscic tak jak teraz. Jest pomysl ale kurde nie mam odpowiedniej pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 Dlatego mowilem o filtrze - starczy zrobic w obudowie dziure, gdzie trzeba bedzie raz na ruski rok zajrzeć i wymienic filtr, nie bdzie wtedy potrzeby czyszczenia pompki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...