Skocz do zawartości
walczak

Jaką karte dzwiękową do 400pln. Polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce poprawić jakość dzwięku płynoncego z kompa. Intersuje mnie poprawa tylko w muzyce z mp3. Karte mam teraz zintegrowaną w płycie Asus M2N68-AM SE2.W gre wchodzą tylko porty PCI Express x1 i PCI Express slot.

Mam podpięty amplituner Harman K.3490 kablem jack-2xcinch, głośniki to Tonsil Maestro S. Muzyke otwarzam przez AIMP3 z kodekiem ASIO4ALL na win XP.

Dla mnie mogła by być karta tylko z wyjściem optycznym i niczym więcej jeśli znacie takie typowe do amplitunerów to napiście.

Edytowane przez walczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIĘKI Z PODPOWIEDZI. Temat nadal aktualny, narazie faworyt to Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE lub AUDIOTRAK prodigy 7.1 hifi.

Tylko zależy mi na dobrych basach i średnich a nie wiem czy te karty basowo się sprawdzą skoro mają naturalny dzwięk a ja lubie podbarwiony bas i średnie dobre z powodu słuchania rocka i metalu.

Teraz mam raltek HD 550 tak że karta konkretnie do chasioka przy HK 3490 I Tonsil Maestro S.Dla mnie mogła by być karta tylko z wyjściem optycznym i niczym więcej jeśli znacie takie typowe do amplitunerów to napiście.

Edytowane przez walczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zależy mi na dobrych basach i średnich a nie wiem czy te karty basowo się sprawdzą skoro mają naturalny dzwięk a ja lubie podbarwiony bas i średnie dobre z powodu słuchania rocka i metalu.

Nie przeceniałbym tutaj roli karty. Najważniejsze są głośniki + solidny piecyk do nich. Naturalność dźwięku nie znaczy wcale "bezpłciowość", bardziej to, że nie jest on męczący, a basu i średnich np. przy Audiophile 2496 może być aż nadto. Jeśli nie jesteś zadowolony z obecnego dźwięku, zmień 1. kolumny 2. wzmacniacz a potem dopiero kartę. Daję głowę, że po zmianie karty i tak nie odróżnisz w ślepym teście która karta gra, więc może coś innego a nie karta jest do zmiany. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bolączka moich głośników może polegac tylko i wylącznie na ich konstrukcji czyli tego że niskotonowce są dwa, jeden średniotonowiec oraz oczywiście, tu już bez znaczenia jeden wysokotonowiec . Odzielając niskie od średnich co mi śię zawsze wydawało dobrym rozwiązaniem niestety w praktyce jest barzo złe z racji tego że średnie nie schodzą wystarczająco nisko a niskie wcześnie są odcinane. To tylko i wyłącznie moje przemyślenia trochę wysane z palca ale coś może w tym być. Poprostu słuchałem kolumn typu dwa srednio niskotonowe glośniki i jeden wyskokotonowy i wydaje mi się że w typach muzyki Rock, Metal lepiej się sprawdzają.

Edytowane przez walczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym jest

Ważny jest projekt, częstotliwość cięcia na poszczególne przetworniki...

Ktoś kto się bawi DIY wie doskonale jak ogromne moga być różnice przy projektowaniu zwrotnicy.

W przypadku konstrukcji firmowej...Tonsil maestro to taka dolna półka. Nie jest to wina układu przetworników! Bo ten układ jest jak najbardziej ok i ma sporo plusów.

Dobra konstrukcja trójdrożna będzie lepsza od konstrukcji dwudrożnej!

Tania konstrukcja trójdrożna niestety będzie się charakteryzowała problemami o których piszesz;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie mam Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE i powiem że wszystko gra genialnie. Najlepiej gra podłączenie analogowe a nie optykiem. Wszelkie braki ze średnimi się skonczyły. Niestety mam XP i stery xp jakies zinstalował orginalne mam do win7. Sądze że po zinstalowaniu win7, sterów orginalnych i wasapi wszysto będzie grało jeszcze lepiej. Z kartą i otwarzaczem blu-ray i specjalnymi przewodami wszystko kosztowało mnie ok.5.000zł. Masakra pod tym względem ale z kompa i cd teraz cyka odpowiednio i tonsilom zracam chonor są poprostu dwa razy za mocne do mojego pokoju.

(Wszystko) znaczy Harman Kardon3490, BDT 30, Tonsil Maestro S- membrany z wókna szklanego,  Audiotrak Prodigy HD2. komp stacjonarny na częsciach z 2006r. płyta główna z 2009. Kompa będe zmieniac i tu ciekawostka bo podobno są kompy przystosowane specjalnie do muzyki. Jesli znacie jakieś strony z takim sprzentem to prosze o wklejenie tu ich adresu z góry dzięki. A na koniec do stero karta muzyczna Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE jes idealna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi