xCichyx Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Otóż mój problem polega na tym: W BIOSie napięcie na procku (Phenom X6 1090t @ 4.06ghz) ustawiłem na 1,475V - podczas gdy każdy program pokazuje mi znacznie wyższą wartość: 1,536V. Co śmieszne, sam BIOS w zakładce "Health" również pokazuje wyższe napięcie, niż ustawione. Procek się nie przegrzewa, w spoczynku ma 27 C, ale boję go dalej podkręcać... Ktokolwiek spotkał się z czymś takim? Płyta od początku nie przypadła mi do gustu przez grzejącą się sekcję zasilania i chipset, ale oba problemy rozwiązałem dokupując i zabezpieczając te miejsca radiatorami Zalmana. Chciałem puścić mojego Phenoma na 4,2 - bo tyle z tego co wiem powinien spokojnie dźwignąć, ale przy takim napięciu boję się o jego życie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal321 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 jaki masz zasilacz moc marka czy występują jakies blue screeny lub coś innego dziwnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xCichyx Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 jaki masz zasilacz moc marka czy występują jakies blue screeny lub coś innego dziwnego Corsair 620W. Żadnych problemów z niestabilnością nie mam, zero zwiech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal321 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 a jeszcze jedno bios masz aktualny.Spróbuj zmienic napięcie na mniejsze i daj screena z hwmonitor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xCichyx Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) a jeszcze jedno bios masz aktualny.Spróbuj zmienic napięcie na mniejsze i daj screena z hwmonitor C'mon... BIOS mam najnowszy. Niezależnie od tego jakie napięcie ustawię - programy pokazują zawsze wyższe. W jakim celu zatem mam je zmniejszać? I znam inną osobę, która ma - na identycznej płycie - ten sam problem. Próbuję dowiedzieć się, czy te odczyty są błędne, czy rzeczywiście napięcia są wyższe od ustawionych. Edytowane 27 Marca 2013 przez xCichyx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal321 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 to musi byc jakas wada z tą płytą jeżeli inna osoba ma to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xCichyx Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 to musi byc jakas wada z tą płytą jeżeli inna osoba ma to samo Tak, właśnie. Więc wracamy do punktu wyjścia. Wada leży w BIOSIe płyty, który skopał Gigabyte, a ja zatem pytam - bo mam nadzieję, że przeczyta to jakiś Wysoko Wiedzący, czy błąd leży w przekłamywanych odczytach, czy realnie podbitych napięciach. Anyone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Bez pomiaru woltomierzem można tylko gdybać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xCichyx Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Bez pomiaru woltomierzem można tylko gdybać. O, proszę. Teraz pytanie: gdzie i jak mierzyć. Woltomierz się znajdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 O, proszę. Teraz pytanie: gdzie i jak mierzyć. Woltomierz się znajdzie. Użyj google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Regulamin forum Powstrzymywać się od zamieszczania postów nic niewnoszących do dyskusji, np. o treści "lol", "zgadzam się w pełni z przedmówcą", oraz postów będących wyłącznie powtórzeniem informacji podanych już w wątku przez innego uczestnika forum. Niedozwolone jest umieszczanie postów o treści "Było!", "Szukaj!" bez podania pytającemu dokładniejszych wskazówek (np. linka do tematu, w którym dane zagadnienie było omawiane, lub haseł pomocnych przy korzystaniu z wyszukiwarki forum/internetowej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterkr Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2013 O, proszę. Teraz pytanie: gdzie i jak mierzyć. Woltomierz się znajdzie. W tym temacie jest podane jak to zrobic. Chodzi o pomiar napięcia na kondensatorach http://forum.purepc.pl/topic/187201-jak-zmierzyc-napiecie-procesora/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erWinosss Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Tak, właśnie. Więc wracamy do punktu wyjścia. Wada leży w BIOSIe płyty, który skopał Gigabyte, a ja zatem pytam - bo mam nadzieję, że przeczyta to jakiś Wysoko Wiedzący, czy błąd leży w przekłamywanych odczytach, czy realnie podbitych napięciach. Anyone? Logiczny wniosek, jezeli dwie rozne osoby maja taka sama plyte z tym samy problemem, to przyczyna musi byc gdzies indziej niz w plycie bo takie firmy ja GIGABYTE nie pozwalaja sobie na seryjne wypuszczanie bubli! Użyj google Tak, na Google znajdziesz dokladnie jak zmierzyc napiecie na swojej plycie glownej, jeden z prostrzych sposobow to miernikiem= minus na obudowe, a plus jedna z trzech nozek regulatora napiecia (mosfet), najlepiej od tylu pcb bedzie ci sie dostac, inaczej to radiator wchodzi w droge z przodu. Plyta raczej nie jest uszkodzona a tym bardziej BIOS! Sam mialem GA-990fxa-UD5 i mialem podobne zjawisko, jest to typowe dla plyt bez regulacji lini napiecia, tak zwanego LLC. Ale bez screenow i miernika mozemy sobie gdybac. Zacznij od zrobienia kilku screenow z programow, zdjecia biosu i podania wersji plyty. Pozniej proponoje zabrac sie za miernik, jest to o tyle bezpieczna operacja ze gdy tylko nie zlaczysz dwuch + to bedzie dobrze, znaczy sie gdy podepniesz sie pod minus a pozniej na plycie o drugi minus to nic sie nie stanie, a jak trafisz na plus to 10 masz odczyt! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...