Tompior Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Wracam do domu - odpalam kompa. Włącza się i od razu zwiecha na pulpicie. Resetuję, bo nawet ctrl alt del nie działa. Leci reset - (na czarnych ekranach widoczne wszystkie 3 dyski - ssd + 2 hdd) - pojawia się flaga windows 7, długo wiruje i tyle. Komp sam się resetuje. Po tym resecie na czarnych ekranach startowych widoczne są już tylko 2 dyski HDD (bez systemowego ssd) i pojawia się komunikat: "Brak Bootmgr. Naciśnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartować". Zastosowałem się do instrukcji z neta i odpaliłem tryb naprawczy z płyty windowsa 7 ---> wiersz poleceń i wpisałem: [*]bootrec /fixboot - nie powiodlo sie [*]bootrec /fixmbr - zakonczone powodzeniem [*]bootrec /RebuildBCD - Całkowita liczba zidentyfikowanych instalacji systemu windows 0 Zrobiłem restart. Tym razem zamiast komunikatu o bootmgr mam teraz: "Invalid partition table". Po wyłączeniu kompa znowu tak jak wcześniej: - bezpośrednio po wyłączeniu i włączeniu system widzi wszystkie 3 dyski i restartuje się dopiero przy falowaniu flagi windows 7. - po każdym kolejnym restarcie nie widzi już dysku ssd i wywala komunikat "invalid partition table". - czyli jak widać problem przez moją ingerencję uległ zmianie z błędu bootmgr do invalid partition table (nie mam możliwości ponownego wygenerowania błędu bootmgr); Co robić? Na dysku ssd mam dużo ważnych plików ;< Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Skoro naprawa nic nie dała to najbezpieczniej odpalić jakąś livecd i sprawdzić co zostało na dyskach, ew. zabrać ssd/wszystkie do jakiegoś kumpla. Może smart coś pokaże. Na przyszłość zapamiętać - Backup to podstawa. Przy dzisiejszych cenach 1GB nierobienie kopii to proszenie się o kłopoty... Tym bardziej że dane z SSD kopiuje się błyskawicznie. Poza tym zanim używasz komend fix... warto odpiąć wszystkie dyski poza systemowym - windows potrafi nadpisać według własnego widzimisię... Jak już zgrasz dane można się pobawić programem testdisk do odtwarzania tablicy partycji. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Aquarium 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fields Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2013 jaki dysk ssd? mialem kiedys to samo na crucial m4 po 5000 cyklach czy cos, update firmware w dysku rozwiazal problem. Jesli to nie to - tak jak kolega powyzej radzi - uruchom dysk z XP live z hirens boot cd i zobacz czy pliki sa dostepne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...