Skocz do zawartości
Tompior

Brak bootmgr -> Invalid partition table

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam do domu - odpalam kompa.
Włącza się i od razu zwiecha na pulpicie.
Resetuję, bo nawet ctrl alt del nie działa.

Leci reset - (na czarnych ekranach widoczne wszystkie 3 dyski - ssd + 2 hdd) - pojawia się flaga windows 7, długo wiruje i tyle. Komp sam się resetuje.
Po tym resecie na czarnych ekranach startowych widoczne są już tylko 2 dyski HDD (bez systemowego ssd) i pojawia się komunikat:
"Brak Bootmgr. Naciśnij Ctrl+Alt+Del, aby zrestartować".

Zastosowałem się do instrukcji z neta i odpaliłem tryb naprawczy z płyty windowsa 7 ---> wiersz poleceń i wpisałem:

• [*]
bootrec /fixboot - nie powiodlo sie [*]bootrec /fixmbr - zakonczone powodzeniem [*]bootrec /RebuildBCD - Całkowita liczba zidentyfikowanych instalacji systemu windows 0

Zrobiłem restart. Tym razem zamiast komunikatu o bootmgr mam teraz:

"Invalid partition table".

Po wyłączeniu kompa znowu tak jak wcześniej:

- bezpośrednio po wyłączeniu i włączeniu system widzi wszystkie 3 dyski i restartuje się dopiero przy falowaniu flagi windows 7.
- po każdym kolejnym restarcie nie widzi już dysku ssd i wywala komunikat "invalid partition table".

- czyli jak widać problem przez moją ingerencję uległ zmianie z błędu bootmgr do invalid partition table (nie mam możliwości ponownego wygenerowania błędu bootmgr);

Co robić? Na dysku ssd mam dużo ważnych plików ;<

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro naprawa nic nie dała to najbezpieczniej odpalić jakąś livecd i sprawdzić co zostało na dyskach, ew. zabrać ssd/wszystkie do jakiegoś kumpla. Może smart coś pokaże. Na przyszłość zapamiętać - Backup to podstawa. Przy dzisiejszych cenach 1GB nierobienie kopii to proszenie się o kłopoty... Tym bardziej że dane z SSD kopiuje się błyskawicznie. Poza tym zanim używasz komend fix... warto odpiąć wszystkie dyski poza systemowym - windows potrafi nadpisać według własnego widzimisię...

Jak już zgrasz dane można się pobawić programem testdisk do odtwarzania tablicy partycji.

Edytowane przez Aquarium
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki dysk ssd? mialem kiedys to samo na crucial m4 po 5000 cyklach czy cos, update firmware w dysku rozwiazal problem.

Jesli to nie to - tak jak kolega powyzej radzi - uruchom dysk z XP live z hirens boot cd i zobacz czy pliki sa dostepne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi