Skocz do zawartości
paq88

Problem z partycją recovery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Problem:

Mój laptop ostatnimi czasy, prosi o formata i jest on nieunikniony. Zauważyłem, że niestety opcja recovery nie wiedzieć czemu nie bootuje się z dysku, po prostu w pewnym momencie ładowania się zatrzymuje. W związku z tym wchodzi w grę zainstalowanie win7 z płyty, natomiast przy tej okazji stracę dostęp do dysku recovery. Mimo, że jest pewnie uszkodzona chciałbym aby można było jeszcze po wgraniu na nowo systemu się do niej dostać.

Pytania:

-czy można jakoś naprawić dysk recovery? Znajdują się na nim pliki instalacyjne win7 home premium

-jak zainstalować wina z płyty bez utraty dostępu do partycji recovery?

Czekam na wasze wypowiedzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-jak zainstalować wina z płyty bez utraty dostępu do partycji recovery?

Przy instalacji formatujesz tylko partycję na której będzie system.

Ta partycja recovery zostanie nienaruszona, tylko nie wiem jak będzie z dostępem do niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy instalacji formatujesz tylko partycję na której będzie system.

Ta partycja recovery zostanie nienaruszona, tylko nie wiem jak będzie z dostępem do niej.

Właśnie chodzi mi tutaj o dostęp do tej partycji. Czy są do tego jakieś narzędzia, sposób aby móc modyfikować plik, który odpowiedzialny jest za uruchamianie listy systemów przed jego bootowaniem? Słyszałem, że są programy do nagrywania partycji recovery na noścniki CD/DVD. Chciałbym coś takiego zrobić, by móc <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę uszkodzenie dysku lub poprawność jej zawartość. Być może, wcześniej ktoś mógł przy nim grzebaćb (laptop nie jest mój).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi