Skocz do zawartości
dr_Misiek

Kingston V300 240MB vs SAMSUNG 840 250MB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem zmodernizować swojego laptopa Lenovo T61, a konkretnie wymienić dysk na SSD.

Rozważam dyski wymienione w temacie.

Z mojego rozpoznania wynika że zdecydowanym faworytem jest samsung 840, jeśli dobrze wszystko przeanalizowałem (tańszy, ma o 10GB więcej pojemności i wypadł lepiej w testach które można znaleźć na naszej stronie purepc oraz w teście który znalazłem w sieci gdzie było bezpośrednie porównanie obudysków z interesująca mnie pojemnością link do testu).

Mimo wszystko proszę Was o pomoc w wyborze Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdajesz sobie sprawę z tego, że z tym laptopem ten samsung nie rozwinie skrzydeł? Pomiędzy v300 a 840 nie będzie w ogóle różnicy

PS. Ty tego 2500k masz na boxie podkręconego do 4.8 ze masz po 100 stopni na rdzeniu? Nie widzisz, że masz throttling pod obciążeniem 0_o

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym laptopie podejrzewam, że masz jeszcze SATA II a nie III więc bez większej różnicy. Musisz brać pod uwagę, że są dwa rodzaje dysków Samsunga z serii 840. Większość tego nie podaje albo po prostu nie zwracamy na to uwagi i w testach są wersje PRO. 

http://www.sferis.pl/produkt/71549-kingston-dysk-ssd-sv300s37a-240g.html

http://www.sferis.pl/produkt/68859-samsung-dysk-ssd-840-series-250gb-sataiii-mlc-2-5-quot-full-kit-mz-7td250kw-asap.html

Kingston ma lepsze wyniki w zapisie, tylko tak jak wspomniałem i przedmówca też kwestia złącza w Twoim laptopie. Napisz jakie masz i będziemy dalej myśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi