Skocz do zawartości
Gość

szlifowanie radiatorow

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie dlaczego wszyscy szlifuja radiatory papierem sciernym??

przecierz mozna uzyc pasty polerskiej i takiej nasadki na wiertarke do polerowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

spojrz na cene pasty polerskiej a papieru sciernego :D

Masz racje

W 4Maxie tuba pasty polerskiej, wystarczajaca do wypolerowania okolo (na oko) 74 radiatorow , kosztuje, bagatela 3,50 zl !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiatory szlifuje sie na idealnie plaskiej powierzchni poto zeby byly idealnie rowne

a toze sie uzyje pasty wcale nie jest takie dobre, jak byscie zrobili jakies testy (jak ja) to wyszloby wam ze najlepiej spisuje sie taka metoda szlifowania: wpierw na mokro az do 1200 a potem suchym 1200, coprawda nie mamy tego "idelanego lustra"- to jest wg. mnie tylko sciema

na 2 miejscu co do "jakosci" jest szlifowanie na mokro az do 1200 a najgorzej wypadlo szlifowanie na koncu pasta- co prawda mialem te lusterko ale cos mi ono nie pomoglo : ( obecnie wszystko co mam szlifuje wg. pierwszej metody, wpierw na mokro i jako ostatnie uzywam papieru suchego 1200

zawsze po wyszlifowaniu czyszcze dokladnie powierzchnie szlifowana wpierw woda z mydlem dopuki szmatka ktora czyszcze nie przestanie ciemniec od opilkow a potem myje alkoholem przemyslowym 98% zeby nie bylo tluszczu z rak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

radiatory szlifuje sie na idealnie plaskiej powierzchni poto zeby byly idealnie rowne

a toze sie uzyje pasty wcale nie jest takie dobre, jak byscie zrobili jakies testy (jak ja) to wyszloby wam ze najlepiej spisuje sie taka metoda szlifowania: wpierw na mokro az do 1200 a potem suchym 1200, coprawda nie mamy tego "idelanego lustra"- to jest wg. mnie tylko sciema

na 2 miejscu co do "jakosci" jest szlifowanie na mokro az do 1200 a najgorzej wypadlo szlifowanie na koncu pasta- co prawda mialem te lusterko ale cos mi ono nie pomoglo : ( obecnie wszystko co mam szlifuje wg. pierwszej metody, wpierw na mokro i jako ostatnie uzywam papieru suchego 1200

zawsze po wyszlifowaniu czyszcze dokladnie powierzchnie szlifowana wpierw woda z mydlem dopuki szmatka ktora czyszcze nie przestanie ciemniec od opilkow a potem myje alkoholem przemyslowym 98% zeby nie bylo tluszczu z rak

jak bedzie new proc to zrobie sobie test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

berkut ma rację, ja zawsze szlifuję na granitowym blacie najpierw 1000 potem 1400, zajmuje mi to jakieś 20minut a powierzchnia jest idealnie prosta, chociaż nie mam osławionego lustra

Bo i szlifowanie na lustro to strata czasu. Nie przełoży się to na spadek temperatury nawet po przecinku. no może o jakieś setne *C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

taka szlifeirka sie nie nadaje do szlifowania radiatorow

chyba ze wstawisz tam szybke szklana zeby dawala rowna powierzchnie

Zobaczymy, sam sprawdze :)

Xon, posluchaj berkuta, ma calkowita racja.

Probowalem szlifowac tak jak Ty chcesz, miedziane radiatorki (made by me) na RAM.

"Udalo" mi sie w ten sposob dolozyc sobie roboty, musialem je wyprowdadzac na prosto na szybie.

Szlifujac szlifierka, nie masz rownomiernie docisku rozlozonego.

Lepiej na szybie, recznie, i mimo wszystko po papierze wodnym okolo 1000 (polecam na mokro) nastepnie "przeleciec" do polysku na "lustro"

Widac wtedy czy faktycznie masz rowniutki radiatorek, a czasu to az tyle nie zajmuje, ale to IMHO

Moze i nie daje wybitnych spadkow temp. ale jestes przynajmniej pewien, ze masz rowno, no i estetycznie to wyglada, do momentu zalozenia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Xon, posluchaj berkuta, ma calkowita racja.

Probowalem szlifowac tak jak Ty chcesz, miedziane radiatorki (made by me) na RAM.

"Udalo" mi sie w ten sposob dolozyc sobie roboty, musialem je wyprowdadzac na prosto na szybie.

Szlifujac szlifierka, nie masz rownomiernie docisku rozlozonego.

Ja zrobie tak ze wkrece go w imadelko tak zeby wystawalo jakies 0,5-1mm i przejade po tym szlifierka, wtedy nie ma prawa byc nierown, poprostu glebiej szlifierka nie siegnie. Na koniec recznie moge zawsze cos poprawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...