Skocz do zawartości
seamanpl

Soltek DRV5 i brak 1/5 pci

Rekomendowane odpowiedzi

jiuhb athlon 1800, volcano7+

przykra niespodzianka, niezaleznie czy ustawie fsb166 recznie na plycie, czy tez w biosie, to efekt taki sam, mimo obietnic instrukcji i producenta przynajmniej z najnowszej sandry wynika, ze jade nie na 1/5 i pci 33mhz, ale na 1/4 i pci 42mhz, co mnie w sposob oczywisty nie satysfakcjonuje. To znaczy sprzet dziala, jednakze chyba jasne, ze jestem dziko niezadowolony. Czy cos zle sprawdzam, moze cos zle robie? Jak chama zmusic do 1/5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

The only problem was with overclocking ... I wished there wasn't any, but as it turns out ... the DRV5 was a bit of a nightmare during overclocking. If you want to run an overclocked system with async ram at 166, you couldn't just dive in and and increase the FSB right away. If you do, you'll get no post at all. I had to set the dipswitch for the CPU back to 133, and then increase the FSB slowly @ 5Mhz intervals. The max that I could run with stable 3D benchmarks was 158Mhz. Once it's stable and boots into Windows, restart the computer and enter the BIOS to change the ram from 133 to 166 for async mode.

http://www.amd3d.com/review/sl75drv5/install.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uh... Dziekuje za odpowiedz, ale napisalem...

"...niezaleznie czy ustawie fsb166 recznie na plycie, czy tez w biosie..."

Nadal jednak pojawiaja sie niebezpieczne "42mhz (pci)" i "83mhz", to zarowno w Sandrze (zaraz ktos powie ze niewiarygodne", ale i w Aidzie itd.

Nie sposob sprawdzic w biosie bo w biosie nie ma. Troche sie obawiam, ze dzis ladnie, jutro szlag np. wszystkie FAT'y i boot sectory dyskow ze wzgledu na maksymalne (42mhz) nakrecenie szyny pci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety... starsze rewizje tej mobo mimo obecnosci dipow

do ustawiania fsb 166 i dzielnika 1/5 nie wspierają go!

Wiem to z autopsji, tyle ze gdy ja chcialem ustawic 166

konczylo sie to blackscreenem lub zwisem przy ladowaniu windy,

wiec trochę dziwi mnie to ze tobie sie odpala i dziala

bez problemu. Może jednak u Ciebie ten dzielnik dziala tylko

progosy pokazuja inaczej :? . Sprawdz to tak... ustaw fsb 165

i wlącz 3DMarka, zapisz wynik, teraz odpal na fsb 166, jesli teraz

wynik bedzie wyzszy tzn ze nie ma dzielnika 1/5. Natomiast

jesli przy 165 okaze sie minimalnie wyzszy tzn ze dzielnik sie

wlączy.

Tylko jest jeden zasadniczy problem, nie wiem przy jakim fsb

na tej mobo wlancza sie ten dzielnik, bo jesli sie okaze ze np przy

160 to ten test zasugerowany przezemnie nie bedzie wiarygodny.

Ale skoro do ustawiania fsb sluza dipy to mysle ze wlancza sie

dopiero przy 166. :?

Najlepiej jak sie wypowie ktos kto przekroczyl na tej plycie grubo

ponad 166, z tego co pamiętam to _Vip_ osiągnął wysokie fsb.

Jak wpadnie to zapewne sie wypowie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze lepiej juz plytki i podzespolow nie meczyc, dzisiaj rano poszedl spac rejestr windowsowy, pol biedy z rejestrem, bo takie rzeczy to i tak zazwyczaj raz na tydzien sie zrzuca gdzies na dysk, ale gdyby padl caly fat/bootsector to byloby glupio :?

To raczej stary Soltek, bo ma wiatraczek na chipsecie, BIOS najnowszy t1.8, plyta kupowana w lipcu 2002.

Troche szkoda, bo jak wychodzila, to mozna sobie bylo robic nadzieje, nawet w starej instrukcji jak byk pisze ze 166fsb/33pci, no ale widac pisze sobie tylko.

Cala glupota sytuacji polega na tym, ze nie wiem czy rejestr dal ciala z powodu przejechanego PCI, czy z powodu niedopakowanego procesora (dalem mu max 1.675v).

Co prawda byly czasy, gdy ludzie latami cisneli na fsb 66@83, sam nawet mialem przez prawie dwa lata 66@75, ale dla mnie agp 83 to juz dosyc duzo...

Z innej beczki, bios powinien supportowac do 2600+ chyba. To jest 1800+ ktory z 133 podciagnalem do 166fsb, pisze bios ~1900 mhz, ale nie daje symbolu proca z "+", moze mam mnoznik nieodpowiedni dla orginalnych procow 2400-2600? Moze nie rozpoznajac dokladnie orginalnego fsb+mnoznika, Soltekdrv5 nie kwapi sie na przeskok na piaty bieg (1/5)?

Swoja droga jeszcze raz - szkoda, rok temu kupowalem, ogladalem grzebanie w woltazach, ABS, wydawalo sie ze plytka bedzie dobra do o/c a tutaj po paru miesiacach wychodzi, ze 150 mhz to DLA NIEKTORYCH magiczna bariera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, nie ma takiego niskiego, co by byl 1900, to dlatego tak bios pisal, ale czy to mozliwe, ze wymagalby orginalnych ustawien np. takiego 2600 by przeskoczyl na 1/5? Malo prawdopodobne.

Swoja droga:

http://www.cybercpu.net/howto/other/amdpr.asp

BIOS niby jest do supportowania 2400 itd. Niby jak, skad user ma bez drutowania zrobic powyzej maksymalnego 12.5x ??? To jest w zworkach, mnoznik, totez po co pisza, ze bios jest do 2400,2500,2600, jezeli takie mnoznika niczym nie ustawia... Dziwni ludzie...

Wg jakiegos linku opisujacego oznaczenia, ten proc z nr seryjnym "26" mialby byc odrzutem z niedzialajacych w defaultowych woltazach 2600+, ktorego opylili jako 1800...

Bede musial szukac innej plyty... Co jest najpewniejszego do tego zadania?

btw zadne karty graficzne/dzwiekowe w plycie mnie nie interesuja, bo mam juz audigy/ti4200, wystarczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twin juz jestem i zaraz sie wypowiem :D .

Wiec sprawa z DRV5 wyglada nastepujaco.Sa takie ktore tego dzielnika poprostu nie maja i sa takie (nowsze) ktore posiadaja dzielnik 1/5 (odkrywcze nie).Jesli plyta po ustawieniu fsb166 na DIP'ach normalnie pracuje ,dzielnik 1/5 jest aktywny na 100% ,na sandre nie patrz bo w kulki leci na calej linii.Masz poprostu stara rewizje plyty i nic z tym nie zrobisz.Ja na mojej DRV5 dolecialem na standardowym chlodzeniu chipseta do fsb190,na Zalmanie fsb200 ..... ale takie w stu procentach stabilne to to niebylo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak SL-75DRV5 nie ma dzielnika 1/5 - wersja z coolerem na NB,

a wersja SL-75DRV5-C juz ma dzielnik 1/5 - wersja z samymi radiatorami na NB i na mofsetach ??? nie wiem :) jak to sie zwie :)

wiem bo mam taka plytke (chetnie sprzedam :D - chce SL-75FRN2-L)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...