Tranquility Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 WitamChciałem się spytać czy jest możliwość połączenia tych 2 urządzeń bezprzewodowo ? Niestety źródło linii telefonicznej jest usytuowane w innym miejscu niż TV a według instrukcji z Orange można podłączyć tylko po kablu LiveBox-a z Sagecom który z kolei podłączamy do TV Dekoder byłby używany do IPTV.W Netii to ładnie rozwiązali bo Netia Player ( "odpowiednik" Sagecom ) nie musi być podłączony po kablu z Netia Spot ( odpowiednik LiveBox ) i działa po istniejącej sieci WiFi jak inne urządzenie np laptop... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 Po WiFi nie pójdzie, to znaczy drogą kombinacji z software i hardware można połączyć dekoder bezprzewodowo z LB ... ale jest duża szansa że połączenie wysypie się przy pierwszej aktualizacji softu (zdalnej) LB albo dekodera i zabawę trzeba będzie zaczynać od początku. http://www.orange.pl/kid,4002300352,id,4002300431,title,dekodery-i-akcesoria,article.html Dzięki Liveplugowi za pomocą gniazdek elektrycznych podłączysz ze sobą liveboxa i dekoder HD lub liveboxa i komputer całkowicie bezprzewodowo.Nie jest "bezprzewodowo" bo adaptery PLC (Liveplug) muszą być podłączone do gniazdka (elektrycznego), i najlepiej żeby oba gniazdka były na tej samej fazie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 Po WiFi nie pójdzie, to znaczy drogą kombinacji z software i hardware można połączyć dekoder bezprzewodowo z LB ... ale jest duża szansa że połączenie wysypie się przy pierwszej aktualizacji softu (zdalnej) LB albo dekodera i zabawę trzeba będzie zaczynać od początku. http://www.orange.pl/kid,4002300352,id,4002300431,title,dekodery-i-akcesoria,article.html Nie jest "bezprzewodowo" bo adaptery PLC (Liveplug) muszą być podłączone do gniazdka (elektrycznego), i najlepiej żeby oba gniazdka były na tej samej fazie. Szkoda :/ niestety piętro niżej jest odrębna instalacja elektryczna - więc może być problem :-( No trudno chyba trzeba będzie doprowadzić dodatkowe gniazdo telefoniczne :/ Nie rozumiem tylko czemu Orange tak utrudnia - nie mogli by zrobić tego jak w Netii - bezproblemowo i bez dodatkowych kombinacji... Tak czy siak dzięki za pomocne info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recble Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 Mam podobny problem i chyba znalazłem rozwiązanie (TV w drugim końcu domu, piętro niżej niż livebox): skłaniam się do opcji z acces pointem - będzie on odbierać wifi z liveboxa w pomieszczeniu z TV, udostępnieć sieć dalej z lepszym zasięgiem, a kablem z niego pojadę do dekodera. Jest to wg mnie pewniejsze rozwiązanie niż Liveplug. Pozostaje tylko wybór odpowiedniego urządzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 Mam podobny problem i chyba znalazłem rozwiązanie (TV w drugim końcu domu, piętro niżej niż livebox): skłaniam się do opcji z acces pointem - będzie on odbierać wifi z liveboxa w pomieszczeniu z TV, udostępnieć sieć dalej z lepszym zasięgiem, a kablem z niego pojadę do dekodera. Jest to wg mnie pewniejsze rozwiązanie niż Liveplug. Pozostaje tylko wybór odpowiedniego urządzenia... No tak tylko z tego co wiem to trzeba podłączyć pod specjalny port w LiveBox a jeśli puścisz po WiFi to to nie będzie podłączone do tego portu LAN tylko po prostu bezprzewodowo...A kiedy będziesz to sprawdzał ? Sam jestem ciekaw czy zadziała.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recble Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 Nie doczytałem,że masz tv kablową od nich, mój błąd. W tym przypadku faktycznie może być problem. W moim przypadku korzystam z tv satelitarnej więc problem odpada - potrzebuję doprowadzić jedynie internet. Jak tylko wybiorę odpowiedniego access pointa (a właściwie jak ktoś poleci mi jakieś dobre urządzenie) to to sprawdzę. Mam nadzieję, że w ten weekend zajmę się tym. Mając tv satelitarną od nich mam dalej dostęp do ich kablowej? Jeśli tak to mogę odłączyć specjalnie kabel od satelity i sprawdzić czy zadziała w ten sposób (przez ac) poprowadzona tv kablowa =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2013 Ja to miałem podłączone pod swój router. Oczywiście po włączeniu plulo się o to ze nie jest połączone do liveboxa, naciskalem "później" czy coś takiego i można było się męczyć z tym bydlakiem długo się nie męczyłem bo odstapilem od umowy... Nie dałem rady, dekoder miał zbyt wiele wad i idea żeby telefon stacjonarny był podłączony przez livebox całkowicie dezorganizowala mi ustawienie tego wszystkiego... Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...