eru3 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Witam! Celem jest osiągnięcie 4.5 ghz na wyżej wymienionym sprzęcie do codziennego użytkowania, oczywiście jeżeli to możliwe na tym procesorze. Jest to moja pierwsza poważna płyta do OC i jestem trochę zagubiony w gąszczu jej funkcji, mimo że podstawy znam Reszta sprzętu to: 1. Pamięć Vengeance 1866 Mhz 8GB w Dual channel 2. OCZ PSU 750W 3. Noctua DH14 chłodzenie 4.7950hd więc jest do czego kręcić Płyta wstaje na 480 FSB czyli moim docelowym ale niestety przy normalnym mnożniku już nie. O temperatury chipsetu, proca zatroszczę się sam, chodzi mi o pomoc i nakierowanie z ustawieniami BIOS'u. EDIT@ Jeżeli pomyliłem się z działem to uprzejmie przepraszam i proszę o przeniesienie do właściwego Edytowane 19 Czerwca 2013 przez eru3 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2013 To jest extremalne podkrecanie...? Temat do zamkniecia/przeniesienia. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eru3 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Ok, tutaj nie otrzymałem jeszcze żadnej odpowiedzie ale z zagranicznego forum zapostuję swoją ostatnią odpowiedź. Jest niestabilne na 4.5 Ghz ale bootuje do Windowsa, napięcia wyższego nie dam. Temperatury w stresie również nie przetestuję bo niestety ale wywala system. I cannot surrender now.... Situation - it starts for windows, it is able to work normally, but when I put prime95 blend second core doesn't like it. A second time I have done it there was critical error fo sysyem.All right, if anybody has any suggestions to these settings, feel free to post that!Right now I am at:FSB 474 MhzPCI 100Mhz ( won't increase it as not FSB is a problem, it is processor)Memory at 1422 Mhz ( I might think about setting new, better timings as they are capable of 1866)Cpu voltage 1,44375 - 0,034 (vdrop) = 1,40975 - that is the max I am giving. I am not even sure if it won't be burning it as I cannot stress CPU nowCPU GTL Voltage Reference (0/2) 0.630V - default settingCPU GTL Voltage Reference (1/3) 0.670V - default settingI have heard these two up can help me a bit, but first I need to understand themCPU PLL Voltage 1.74 - when default is 1.50FSB Termination Voltage 1.30V - where default is 1.10 for 45nm CPU'sDRAM Voltage 1.5 - not important now, I guessNorth Bridge Voltage 1.61V - from standard 1.25NB GTL Voltage Reference 0.67V - It is standard/maximum in one; can be only loweredSB Voltage 1.20V - standard is 1.05Clock Over-Chargin Voltage 0.80 - defaultLoad Line Calibration: PerformanceCPU Spectrum: DisabledPCI Spread Spectrum: DisabledCPU Clock Skew: AutoNB Clock Skew: AutoI would also like to mention I did mistake motherboards - mine is P5E3 Premium/WiFi-AP @nAll power saving features are turned off. Hope it will be possible to do these stable 4.5Ghz !! BTW: It is insane fast ^^ (i7,i5 and even i3 owners of current generations shhh please ) Last edited by eru3; Yesterday at 08:15 PM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 zmniejsz Vnb - duzo za duzo ja na zwyklym p35 jechalem w okolice 530 przy 1,4V poza tym, nie uzywaj polowek przy mnozniku 9 albo 8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eru3 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2013 Przepraszam za zły temat jeżeli chodzi o ostrzeżenie, moderatorze. Udało mi się uzyskać stabilne taktowanie 4.3 Ghz na napięciu 1.466 vcore i reszta ogólnie niższa. Temat jest do zamknięcia, jeżeli kiedyś by ktoś potrzebował pomocy albo wartości dokładnych z tego wątku to proszę pisać priv,a wtedy je opublikuję. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...