Skocz do zawartości
eru3

OC e8500, P5K3 Premium/WiFi-AP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Celem jest osiągnięcie 4.5 ghz na wyżej wymienionym sprzęcie do codziennego użytkowania, oczywiście jeżeli to możliwe na tym procesorze. Jest to moja pierwsza poważna płyta do OC i jestem trochę zagubiony w gąszczu jej funkcji, mimo że podstawy znam Dołączona grafika Reszta sprzętu to:

1. Pamięć Vengeance 1866 Mhz 8GB w Dual channel

2. OCZ PSU 750W

3. Noctua DH14 chłodzenie

4.7950hd więc jest do czego kręcić Dołączona grafika

Płyta wstaje na 480 FSB czyli moim docelowym ale niestety przy normalnym mnożniku już nie. O temperatury chipsetu, proca zatroszczę się sam, chodzi mi o pomoc i nakierowanie z ustawieniami BIOS'u.

EDIT@ Jeżeli pomyliłem się z działem to uprzejmie przepraszam i proszę o przeniesienie do właściwego

Edytowane przez eru3
  • Upvote 1
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, tutaj nie otrzymałem jeszcze żadnej odpowiedzie ale z zagranicznego forum zapostuję swoją ostatnią odpowiedź.

Jest niestabilne na 4.5 Ghz ale bootuje do Windowsa, napięcia wyższego nie dam. Temperatury w stresie również nie przetestuję bo niestety ale wywala system. 

I cannot surrender now.... Situation - it starts for windows, it is able to work normally, but when I put prime95 blend second core doesn't like it. A second time I have done it there was critical error fo sysyem.

All right, if anybody has any suggestions to these settings, feel free to post that!
Right now I am at:

FSB 474 Mhz

PCI 100Mhz ( won't increase it as not FSB is a problem, it is processor)

Memory at 1422 Mhz ( I might think about setting new, better timings as they are capable of 1866)

Cpu voltage 1,44375 - 0,034 (vdrop) = 1,40975 - that is the max I am giving. I am not even sure if it won't be burning it as I cannot stress CPU now

CPU GTL Voltage Reference (0/2) 0.630V - default setting
CPU GTL Voltage Reference (1/3) 0.670V - default setting
I have heard these two up can help me a bit, but first I need to understand them

CPU PLL Voltage 1.74 - when default is 1.50
FSB Termination Voltage 1.30V - where default is 1.10 for 45nm CPU's

DRAM Voltage 1.5 - not important now, I guess

North Bridge Voltage 1.61V - from standard 1.25
NB GTL Voltage Reference 0.67V - It is standard/maximum in one; can be only lowered
SB Voltage 1.20V - standard is 1.05
Clock Over-Chargin Voltage 0.80 - default

Load Line Calibration: Performance
CPU Spectrum: Disabled
PCI Spread Spectrum: Disabled
CPU Clock Skew: Auto
NB Clock Skew: Auto

I would also like to mention I did mistake motherboards - mine is P5E3 Premium/WiFi-AP @n
All power saving features are turned off. Hope it will be possible to do these stable 4.5Ghz !! 
BTW: It is insane fast ^^ (i7,i5 and even i3 owners of current generations shhh please Dołączona grafika)
Last edited by eru3; Yesterday at 08:15 PM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za zły temat jeżeli chodzi o ostrzeżenie, moderatorze.

Udało mi się uzyskać stabilne taktowanie 4.3 Ghz na napięciu 1.466 vcore i reszta ogólnie niższa.

Temat jest do zamknięcia, jeżeli kiedyś by ktoś potrzebował pomocy albo wartości dokładnych z tego wątku to proszę pisać priv,a wtedy je opublikuję.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi