pete77 Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2013 Witam wszystkich Na wstępie napisze iż nie wiem czy w dobrym dziale ten temat poruszyłem, ale chodzi o lapka tylko nie o jego sprzęt a soft. A konkretnie chodzi o Samsung NP350E5C-S05PL, sprzęt owy kupili znajomi wraz z systemem Windows 8.No i teraz po 1,5 m-ca poprosili mnie żeby zrobić im dysk systemowy tzn. z ukrytej partycji niejako "wyciągnąć" że tak powiem system na wypadek gdyby coś się stało mieć po prostu go na płycie- jak dobrze rozumiem płyty bootowalnej z system. W Samsungu jest tak to rozwiązane że robi sie to za pomocą programu SAMSUNG RECOVERY SOLUTION. Otóż po otwarciu pojawia się takie menu gdzie możemy sobie wybrać: Backup lub Recover. Oczywistym jest że w moim przypadku wybieram Backup no i wtedy jak rozumiem powinienem wybrać- odznaczyć w następnym menu opcję: Obraz ustawień fabrycznych (jest jeszcze opcja kopi całego dysku) po zrobieniu tego przenosi mnie do następnej planszy gdzie już oblicza program że będzie to bodaj jak dobrze pamiętam 15,1 GB i teoretycznie powinienem wybrać miejsce docelowego zapisu(jak rozumiem np. napęd DVD lub jakaś pamięć zewnętrzna np. pendrive) i na dole jest przycisk "Uruchom". I tutaj właśnie zaczyna się mój problem: Otóż wszystkie te opcje nie są podświetlone tzn. nic nie mogę zaznaczyć ani uruchomić. Czy ktoś już miał podobny problem? Dodam jeszcze że w laptopie jest jedna utworzona jedna partycja, i jest praktycznie cała wolna(nie licząc systemu). Z menadżera zarządzania dyskami wynika że partycja z systemem operacyjnym(ukryta) zajmuje coś 25GB bodaj. Wcześniej robiłem coś podobnego na laptopie Acera z Win XP kilka lat temu oraz na jakimś innym z Win Vistą i wszystko przebiegło bez żadnego problemu Mam jeszcze taki pomysł co by pomniejszyć partycję C i z miejsca pozostałego utworzyć partycję D i wtedy może pójdzie na tę partycję, tylko coś wyczytałem w necie że lepiej mieć właśnie zrobiony recovery disk na wszelki wypadek. Przewaliłem troche google i różne fora i nie znalazłem rozwiązania. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...