Skocz do zawartości
Erqe

problem z zapisem i odczytem SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam laptop Alienware m14x R2 i od pewnego czasu (około 4 miesięcy) dysk msata SSD firmy Plextor M5M 256gb. Zainstalowany miałem na nim system operacyjny Windows 7 64-bit. Wszystko śmigało dobrze, aż do wczoraj. Odpaliłem laptop i od samego początku nic nie wyświetlał, tylko był czarny ekran. Odczekałem chwile, wyłączyłem go guzikiem wyłączającym, podłączyłem pod zasilanie i włączyłem jeszcze raz. Tym razem było ok, aż do okna logowania. Wpisywałem hasło i momentalnie system się zawieszał. Za kazdym razem kiedy probowalem odpalic jeszcze raz wieszał się laptop na wpisaniu hasła użytkownika i nie reagował. Probowalem wlaczyc go poprzez tryby awaryjne, ale i na nich dzialo sie to samo. Zainstalowalem ponownie system operacyjny, ale juz na drugim dysku poniewaz na dysku SSD nie moglem nawet usunac partycji i go sformatowac poprzez plytke instalacyjną. Kiedy juz to zrobilem, system ruszyl i dziala do teraz wszystko poprawnie. Problem mam tylko z tym dyskiem ssd, mianowicie dane wszystkie na nim sa widoczne, ale kiedy próbuje cos na niego skopiowac otwiera mi sie okienko i napis "prędkość zapisu 0".. Czego to jest wina ? Sterów czy może sprzętu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem rok temu podobny taki problem z dyskiem SSD. Teraz to musisz utworzyć nową partycję rozruchową programem mini partition tools, dzięki temu ssd wstał i mogłem usunąć partycję i zainstalować windows 8. Co do zapisu i odczytu lepiej było zrobić wcześniej backup systemowy programem WD partition backup, zawsze używam to i nigdy nie straciłem ani jednego bajta na dysku SSD. Co do winy to wina sterownika rozruchowego dysku rozruchowego Sata w trybie AHCI, należy lepiej włączyć w biosie AHCI w trybie RAID i wszystko mi chodzi od roku bez problemu.Jeżeli nie masz AHCI w laptopie stąd ssd czasami traci dane z powodu braku kolejkowania sektora NCQ na dysku SSD. Należy w windowsie ręcznie w rejestrze zmienić tryb rozruchowy wyłączyć ahci, teraz to musisz zmienić rejestr ahci na 0 zamiast 1 na przyszłość nie tracisz danych z SSD tym razem masz teraz na hdd zainstalowany windows i włóz dysk ssd i odzyskaj dane może ci się uda, sprawdz w biosie w twoim laptopie czy masz opcja enabled AHCI bez tego nie odzyskasz danych z SSD.( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 )

Edytowane przez dakar
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi