Erqe Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 Witam,posiadam laptop Alienware m14x R2 i od pewnego czasu (około 4 miesięcy) dysk msata SSD firmy Plextor M5M 256gb. Zainstalowany miałem na nim system operacyjny Windows 7 64-bit. Wszystko śmigało dobrze, aż do wczoraj. Odpaliłem laptop i od samego początku nic nie wyświetlał, tylko był czarny ekran. Odczekałem chwile, wyłączyłem go guzikiem wyłączającym, podłączyłem pod zasilanie i włączyłem jeszcze raz. Tym razem było ok, aż do okna logowania. Wpisywałem hasło i momentalnie system się zawieszał. Za kazdym razem kiedy probowalem odpalic jeszcze raz wieszał się laptop na wpisaniu hasła użytkownika i nie reagował. Probowalem wlaczyc go poprzez tryby awaryjne, ale i na nich dzialo sie to samo. Zainstalowalem ponownie system operacyjny, ale juz na drugim dysku poniewaz na dysku SSD nie moglem nawet usunac partycji i go sformatowac poprzez plytke instalacyjną. Kiedy juz to zrobilem, system ruszyl i dziala do teraz wszystko poprawnie. Problem mam tylko z tym dyskiem ssd, mianowicie dane wszystkie na nim sa widoczne, ale kiedy próbuje cos na niego skopiowac otwiera mi sie okienko i napis "prędkość zapisu 0".. Czego to jest wina ? Sterów czy może sprzętu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Miałem rok temu podobny taki problem z dyskiem SSD. Teraz to musisz utworzyć nową partycję rozruchową programem mini partition tools, dzięki temu ssd wstał i mogłem usunąć partycję i zainstalować windows 8. Co do zapisu i odczytu lepiej było zrobić wcześniej backup systemowy programem WD partition backup, zawsze używam to i nigdy nie straciłem ani jednego bajta na dysku SSD. Co do winy to wina sterownika rozruchowego dysku rozruchowego Sata w trybie AHCI, należy lepiej włączyć w biosie AHCI w trybie RAID i wszystko mi chodzi od roku bez problemu.Jeżeli nie masz AHCI w laptopie stąd ssd czasami traci dane z powodu braku kolejkowania sektora NCQ na dysku SSD. Należy w windowsie ręcznie w rejestrze zmienić tryb rozruchowy wyłączyć ahci, teraz to musisz zmienić rejestr ahci na 0 zamiast 1 na przyszłość nie tracisz danych z SSD tym razem masz teraz na hdd zainstalowany windows i włóz dysk ssd i odzyskaj dane może ci się uda, sprawdz w biosie w twoim laptopie czy masz opcja enabled AHCI bez tego nie odzyskasz danych z SSD.( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 ) Edytowane 20 Lipca 2013 przez dakar 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...