esende82 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Marka: DellModel: D600płyta główna: Intel 855PMWitam, chciałem uzyskać informacji ponieważ w całej galaktyce internetowej nie znalazłem interesującej mnie treści a mianowicie, jak zmienić ustawienie częstotliwości taktowania pamięci ram z 266mhz na 333mhz? Laptok Dell D600 pomimo że w slocie tkwi Infineon 2x512MB 333mhz (kość obsługuję 266mhz i 333mhz)bios informuję o częstotliwości taktowania na poziomie 266Mhz!, a w biosie nie ma opcji zmiany parametru częstotliwości taktowania z 266mhz na 33mhz, Bios wersja A16 nowszego nie ma! chipset intela obsługuję wyższe taktowanie 333mhz problem w tym że nie można z tego skorzystać!, podam może model pamięci jest to Infineon HYS64D64020BGDL-6-C DDR 512MB 333Mhz CL 2.5a może żeby uzyskać 333mhz muszę kupić inne pamięci ram które tylko pracują na 333Mhz przy czym 266mhz nie będzie wówczas obsługiwane i to wymusi odgórnie na biosie pracę na takiej a nie innej częstotliwości skoro nie ma opcji zmiany tego parametru!spotkał się ktoś w dellu d600 z podobnym problemem i wie jak to ogarnąć? dzięki za cenne informację i pomoc w rozwiązaniu problemu:) Edytowane 21 Lipca 2013 przez esende82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Auguste Rodin Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Nie zmienisz taktowania ramu na 333MHz, bo: - bios na to nie pozwala - taka jest specyfikacja tego modelu laptopa. Kupowanie innych 333 nie ma sensu, bo wszystkie będą działać z taktowaniem 266, bo takie komplety timingów mają zapisane. To bios jest nadrzędny i on ustala taktowanie ramu. > "chipset intela obsługuję wyższe taktowanie 333mhz problem w tym że nie można z tego skorzystać!" Dokumentacja i855PM mówi co innego: Memory System Supports 200-MHz and 266-MHz DDR deviceshttp://www.intel.com/content/dam/doc/datasheet/855pm-chipset-memory-controller-hub-ddr-200-266-mhz-datasheet.pdf Inna sprawa, że dodatkowe ~66 mhz w realnych zastosowaniach nie byłoby zauważalne. Edytowane 21 Lipca 2013 przez Auguste Rodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 mozesz za to zmniejszyc timingi memsetem z tym ze korzysci beda niezawielkie (= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esende82 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Support for up to 2 GB of DDR 333/266/200 memory technology, intel sam nie wie jak sie ma;) http://www.intel.com/content/www/us/en/chipsets/performance-chipsets/chipset-855pm.html a czy jest sens wywalić te 2 kości 512mb? sprawdziłem jeszcze raz i okazało się że mam 1 kość Infineona model jak wyżej, a druga to Elpida PC 2100 obsługuję 200Mhz i 266Mhz, czyli mam 1 kość Infineon PC2700 która pracuję na niższej dopuszczalnej częstotliwości 266Mhz i drugą Elpidę PC 2100 która pracuję na 266Mhz. Może te obie kości wywalić a kupić 1GB PC 2100, PC 2700?, czasami podczas odtwarzania filmu czy słuchania mp3 dźwięk mi zrywa i szukam przyczyny, podejrzewam że Ram może mieć z tym coś wspólnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Auguste Rodin Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 > "intel sam nie wie jak sie ma;)" Tak właściwie to wie, nawet zamieścił o tym info w linku, który zamieściłeś :) Intel® 855PM MCH Product Features Memory System Supports 200-MHz and 266-MHz DDR devices Intel® 855GM Chipset GMCH System memory supports DDR200/266 MHz (SSTL_2) DDR SDRAM Intel® 855GME Chipset GMCH System memory supports 200/266/333- MHz (SSTL_2) DDR SDRAM.Dźwięk "zrywa" od kiedy masz ten sprzęt, czy problem pojawił się niedawno? Na systemach livecd są takie same objawy? W sumie 1 GB szału nie robi. Tak się składa, że mam D610 z 2GB ramu i też różowo nie jest, bo w tej chwili 1,5G jest zajęte, a poza dwoma przeglądarkami z mnóstwem kart prawie nic uruchomione nie jest :) Dźwięk i obraz też mi szarpie, gdy robię więcej, niż jedną czynność na raz, bo maszynka jest na obecne czasy niewydajna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esende82 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) 1,5gb masz zajętę? nieźle ja mam zajęte max 500mb;) i drugie mi tyle zostaję ale boli mnie że pamięć pracuję na 266Mhz i nie na wyższej 333Mhz, niby dużej różnicy nie ma ale jednak przepustowość przy 333Mhz jest dużo większa, zgłupiałem z tą płytą intela, w dellu piszę że min 266Mhz, na intelu że obsługuję 200Mhz/266Mhz i 333Mhz wspiera, można by strzelić moda zarówno zmieniając procka z baniasa 1.7Ghz na Dothana tylko nie wiem na którego? szyna 400Mhz wprowadza ograniczenie ale da się to obejść modem, w sumie nie będę się w to bawił bo nie wiem czy jest jakiś sens;) może zacznę od sprawdzenia układu chłodzenia i ewentualnego wyczyszczenia go oraz zmiany pasty na nową, laptoka mam już jakiś czas kupiłem używkę ale w bardzo dobrym stanie i w dobrej cenie;) chodziło mi szczególnie o port com który służy mi do diagnostyki samochodowej a przy okazji coś na laptoku oglądne, w necie czasem poszperam, pograć w jakieś proste gry typu angry birds hehe, zauważyłem że grzeje mi się dysk, jest jakiś patent na zbyt grzejacy się dysk?, podkładka chłodząca nie zdaje egzaminu bo wiatrak po środku a dysk po lewej w rogu Edytowane 21 Lipca 2013 przez esende82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...