Skocz do zawartości
esende82

Dell D600 Zmiana częstotliwości pamięci Ram z 266 na 33Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Marka: Dell
Model: D600
płyta główna: Intel 855PM

Witam, chciałem uzyskać informacji ponieważ w całej galaktyce internetowej nie znalazłem interesującej mnie treści a mianowicie, jak zmienić ustawienie częstotliwości taktowania pamięci ram z 266mhz na 333mhz? Laptok Dell D600 pomimo że w slocie tkwi Infineon 2x512MB 333mhz (kość obsługuję 266mhz i 333mhz)
bios informuję o częstotliwości taktowania na poziomie 266Mhz!, a w biosie nie ma opcji zmiany parametru częstotliwości taktowania z 266mhz na 33mhz, Bios wersja A16 nowszego nie ma!

chipset intela obsługuję wyższe taktowanie 333mhz problem w tym że nie można z tego skorzystać!, podam może model pamięci jest to Infineon HYS64D64020BGDL-6-C DDR 512MB 333Mhz CL 2.5

a może żeby uzyskać 333mhz muszę kupić inne pamięci ram które tylko pracują na 333Mhz przy czym 266mhz nie będzie wówczas obsługiwane i to wymusi odgórnie na biosie pracę na takiej a nie innej częstotliwości skoro nie ma opcji zmiany tego parametru!
spotkał się ktoś w dellu d600 z podobnym problemem i wie jak to ogarnąć?

dzięki za cenne informację i pomoc w rozwiązaniu problemu:)

Edytowane przez esende82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmienisz taktowania ramu na 333MHz, bo:

- bios na to nie pozwala

- taka jest specyfikacja tego modelu laptopa.

Kupowanie innych 333 nie ma sensu, bo wszystkie będą działać z taktowaniem 266, bo takie komplety timingów mają zapisane. To bios jest nadrzędny i on ustala taktowanie ramu.

> "chipset intela obsługuję wyższe taktowanie 333mhz problem w tym że nie można z tego skorzystać!"

Dokumentacja i855PM mówi co innego:

Memory System

• Supports 200-MHz and 266-MHz DDR devices

http://www.intel.com/content/dam/doc/datasheet/855pm-chipset-memory-controller-hub-ddr-200-266-mhz-datasheet.pdf

Inna sprawa, że dodatkowe ~66 mhz w realnych zastosowaniach nie byłoby zauważalne.

Edytowane przez Auguste Rodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Support for up to 2 GB of DDR 333/266/200 memory technology, intel sam nie wie jak sie ma;)

http://www.intel.com/content/www/us/en/chipsets/performance-chipsets/chipset-855pm.html

a czy jest sens wywalić te 2 kości 512mb? sprawdziłem jeszcze raz i okazało się że mam 1 kość Infineona model jak wyżej, a druga to Elpida PC 2100 obsługuję 200Mhz i 266Mhz, czyli mam 1 kość Infineon PC2700 która pracuję na niższej dopuszczalnej częstotliwości 266Mhz i drugą Elpidę PC 2100 która pracuję na 266Mhz. Może te obie kości wywalić a kupić 1GB PC 2100, PC 2700?, czasami podczas odtwarzania filmu czy słuchania mp3 dźwięk mi zrywa i szukam przyczyny, podejrzewam że Ram może mieć z tym coś wspólnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> "intel sam nie wie jak sie ma;)"

Tak właściwie to wie, nawet zamieścił o tym info w linku, który zamieściłeś :)

Intel® 855PM MCH Product Features

Memory System

• Supports 200-MHz and 266-MHz DDR devices

Intel® 855GM Chipset GMCH

• System memory supports DDR200/266 MHz (SSTL_2) DDR SDRAM

Intel® 855GME Chipset GMCH

• System memory supports 200/266/333- MHz (SSTL_2) DDR SDRAM.

Dźwięk "zrywa" od kiedy masz ten sprzęt, czy problem pojawił się niedawno? Na systemach livecd są takie same objawy?

W sumie 1 GB szału nie robi. Tak się składa, że mam D610 z 2GB ramu i też różowo nie jest, bo w tej chwili 1,5G jest zajęte, a poza dwoma przeglądarkami z mnóstwem kart prawie nic uruchomione nie jest :) Dźwięk i obraz też mi szarpie, gdy robię więcej, niż jedną czynność na raz, bo maszynka jest na obecne czasy niewydajna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,5gb masz zajętę? nieźle ja mam zajęte max 500mb;) i drugie mi tyle zostaję ale boli mnie że pamięć pracuję na 266Mhz i nie na wyższej 333Mhz, niby dużej różnicy nie ma ale jednak przepustowość przy 333Mhz jest dużo większa, zgłupiałem z tą płytą intela, w dellu piszę że min 266Mhz, na intelu że obsługuję 200Mhz/266Mhz i 333Mhz wspiera, można by strzelić moda zarówno zmieniając procka z baniasa 1.7Ghz na Dothana tylko nie wiem na którego? szyna 400Mhz wprowadza ograniczenie ale da się to obejść modem, w sumie nie będę się w to bawił bo nie wiem czy jest jakiś sens;)

może zacznę od sprawdzenia układu chłodzenia i ewentualnego wyczyszczenia go oraz zmiany pasty na nową, laptoka mam już jakiś czas kupiłem używkę ale w bardzo dobrym stanie i w dobrej cenie;) chodziło mi szczególnie o port com który służy mi do diagnostyki samochodowej a przy okazji coś na laptoku oglądne, w necie czasem poszperam, pograć w jakieś proste gry typu angry birds hehe, zauważyłem że grzeje mi się dysk, jest jakiś patent na zbyt grzejacy się dysk?, podkładka chłodząca nie zdaje egzaminu bo wiatrak po środku a dysk po lewej w rogu

Edytowane przez esende82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi