Skocz do zawartości
AiXen

Czy mój komputer się przegrzewa?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, czy mój komputer się przegrzewa? Zdjęcie jest zrobione, gdy jest włączona wyłącznie instalacja gry i skype.

Przy graniu komputer wyłącza się bez słowa. Wiem, że to absurdalne, ale komputer znajduję się w pomieszczeniu przy balkonie ( do słońca, aktualna temperatura pomeszczenia wynosi 30 0C :( ). Procesor ( Intel Core i5 3470 ) jest chłodzony zwykłym boxowym coolerem.

Co mogę w tej sytuacji zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mogę w tej sytuacji zrobić?

Sprawdzić temperatury czy nie są za wysokie? Służy do tego m.in: HW Monitor (LINK). Jak nie przekraczają 90-100 C nie powinno być problemów.

To nie musi być kwestia tylko CPU, ale również płyty głównej (ma radiatory na sekcji zasilania?) albo zasilacza (jakim model?). 

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory zapomniałem wrzucić zdjęcie -.-', chociaż je wcześniej zrobiłem.

Dołączona grafika

Zasilacz:  Tacens RADIX V 450W
Problem może tkwić w tym, że zasilacz ten nie ma na tyle złączy aby mógł zasilić całą płytę główną.

Dołączona grafika

Edytowane przez MrFaciio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że procek słabo obciążony a temperatura ~50*C przy pełnych obrotach coolera może świadczyć o przegrzewaniu cpu.

Musisz sprawdzić pod obciążeniem - możesz użyć linx albo prime95 i kontrolować temperaturę rdzeni (core#0 itd.).

Wtyczka 4-pin do płyty nie ma nic wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika już trochę nie na czasie: Radeon 9500GT ( http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/pila/geforce_9800_gt/9500GT-GDDR3.jpg )

Odpaliłem League Of Legends temperatury sięgały do 55*C i może czasem więcej,

Pobrałem też tego Linx, jednak nie za bardzo umiem się nim obsługiwać.

Temperatura pomieszczenia nie spada, ciągle 30*C, same siedzenie jest męczące dla ciała.

Edytowane przez MrFaciio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzone, najwyższe temperatury jakie zaobserwowałem. Myślałem już, że komputer się wyłączy, widocznie musiały być nieco wyższe wcześniej, o ile to w ogóle wina temperatury.

http://imageshack.us/photo/my-images/33/swct.png/

Edytowane przez MrFaciio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że mogą być dwie. Masz jednak problem ze stabilnością, który chcesz zdiagnozować. Dobrze rozumiem?

Temperatury jak napisano są wysokie ale nie krytyczne. Trzeba szukać problemu gdzie indziej. Kolejny podejrzany to ram. Mało prawdopodobne, że uszkodzone będą dwie kości.

Proponuję popracować jakiś czas na jednej, następnie na drugiej. Jeśli jedna kośc będzie powodować problemy, druga nie, chyba się domyślasz co trzeba będzie zrobić.

Jeśli na każdej kości pracującej pojedynczo będzie stabilnie, na dwóch kościach razem zwiechy, trzeba się zająć konfiguracją pamięci.

Jeśli błędy będą na każdej kości osobno także, znaczy że to nie pamięć jest problemem (tak zakładamy, dwa uszkodzone moduły są mało prawdopodobne), szukamy dalej problemu.

Na początek sprawdź, jakiego napięcia wymagają te pamięci dla 1600MHz i ustaw im takie w biosie/uefi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie dziwne rzeczy na screenach:

- linia +12V pokazuje ~8V - jak mocno kreci sie wentylator w zasilaczu, jak cieple powietrze z niego wypada z tylu?

- maksymalna temperatura TMPIN0 ~80C, aczkolwiek to jest pewnie temperatura socketu albo mosfetów - jakie masz chłodzenie w obudowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus, http://imageshack.us/photo/my-images/21/0dh6.jpg/ ?? Mam nadzieję, że chodziło ci o Extreme Memory Profile [Wyłącz] zmieniłem na [Włącz] i wyskoczyła wtedy ta linijka DDR3 1600MHz 9-9-9-27 1.65V.

@Kaszpir:

1 dziwna rzecz to być może związana jest z tym, że mam tylko 4 piny podpięte przy cpu, tylko na tyle ma ten zasilacz. Mówiłem o tym wyżej.

http://imageshack.us/photo/my-images/542/wu8i.jpg/

2 dziwna rzecz: w obudowie mam zainstalowane chłodzenie: Cooler box'owy, zamontowany przy zasilaczu duży wentylator, a po za tym dwa małe wentylatory.

Wczoraj nie siedziałem na komputerze, gdy był te najwyższe temperatury, to też mi się nie wyłączył.

Zobaczymy jak dzisiaj pójdzie.

Edytowane przez MrFaciio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam powinno być 12V, rodzaj wtyczki nie ma znaczenia, bo tam jest tylko zwielokrotnienie kabli dla potrzeb silniejszych procesorów i większego zapotrzebowania na prąd.

Spokojnie możesz mieć tam wtyczke 4 pin.

Temperature możesz sprawdzać ręką, właściwie wszystkie elementy nie powinny parzyć - powinny być na tyle ciepłe, aby utrzymać palec z 30s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi teraz stwierdzić, czy komputer się przegrzewa, gdyż upały chwilowo ustąpiły. Od napisania tematu ani razu nie wyłączył mi się komputer, jednak skoro niedawno wyłączał się może kiedyś znowu to zrobić, dlatego jestem zaniepokojony.

Chyba, że czasem każdemu komputer świruje i bez przyczyny wyłącza się.

Przy tej temperaturze nawet wszystkie wentylatory nie są aktywowane. Mogę swobodnie trzymać rękę przy pozostałych, czuć tylko chłodne powietrze.

Edytowane przez MrFaciio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi