bzykuk19 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Witam chciałbym poprosić o pomoc znawców tematu najlepiej kogoś z tym samym mobo Chodzi o to że posiadam 2 kości ram jedna to link a druga to link i chciałbym ustawic na nich te samo taktowanie na przykład 1600mhz lub 1866mhz moje mobo to msi z77 gd55 I nie bardzo wiem jak na biosie msi to zrobić chodzi o click bios II Jestem dość zielony jeżeli chodzi o oc ramu więc byłbym wdzięczny za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Click bios polega na tym, że można poruszać się po biosie za pomocą myszki. Żeby pamięci ustawić na 1866MHz musisz ustawić to "ręcznie", zmienić też opóźnienia (9-11-9-27) i podnieść napięcie (1.65V) - jak to zrobić znajdziesz w instrukcji do płyty. Ewentualnie możesz użyć OC Genie II i "komputer sam się podkręci". Obie pamięci są praktycznie takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzykuk19 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 no są praktycznie takie same nawet widzi je w dualu ale jedna ma profile xmp a druga nie zaraz przesledze dokladnie instrukcje płyty głównej ale własnie jak wchodziłem w biosa to mam tam na szaro napięcia i nie moge zmienic tylko timingi moge a jak daje na 1600 czy 1866 to w cpu-z i tak pokazuje mi 667mhz czyli 1333 o ile się nie myle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 6 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2013 Dziwne. A może patrzysz na current dram voltage? Napięcie zmienia się w dram voltage. XMP masz wyłączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzykuk19 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 a więc tak zmieniłem na 1800mhz i na 1,65 napięcie bo na 1866mhz komp nie wstawał timingi ustawione na 9-9-9 -27 i dziaała ale w cpu-z nadal 667mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 na dwóch róznych kościach to ciesz się że w ogóle to działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzykuk19 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 No różne ale różnice są znikome jedynie brak profili xmp na jednej kości , producent ten sam taktowanie napięcie pojemność wszystko to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...