Skocz do zawartości
mikos

Epox 8RDA3+ i FSB200+

Rekomendowane odpowiedzi

Walcze z kilkudniowym mobo Epoxa 8RDA3+ :twisted:

Mój komp:

- XP1700+ z 10 tyg. br.

- Zalman 3100+

- ww. mobo Epoxa

- Chieftec AH-01SL (alu :D ) z zasiłką 420W +2 wiatraki (wyciąg i nawiew)

- 2x256 Kingston HyperX 3500 (DDR433)

- 40G Barracuda IV

- Teac 524E

- Radek 8500 MiNta :? 275/275

- Audigy + głośniki Creative 5.1 :P

Win 98SE, stery do nForce 2.41, Catalist 3.4

Czytałem wszelkie testy i posty dot. 8RADA3+...

Może jakieś wskazówki - "złote rady" - dotyczące ustawień (zwłaszcza napieć) przy FSB200+ :)

Czekam na podpowiedzi.

Chwilowo mobo bez modyfikacji :? ale mam jednego Zalmana (ZM-NB32J), no i pastę Arctic Siver 3 :wink:

Baj-de-łej, aj ukręcić radiatorek na NB? Chciałbym wmiarę bezboleśnie wymienić go na Zalmana lub przynajmniej zastąpić gumę Arctic Silverem.

To samo bym zrobił też na radku ale tam musiałbym go przykleić. Gorsza sprawa, że stary radiatorek nie idzie urwać. Może jest na to jakiś patent? Nie chciałbym rozerwać sobie przy okazji chipa :wink:

Na poprzedniej mobo, też Epoxa :P (8KHA+ VIAKT266A) proc szedł bez bólu na 12x188 :twisted: Przy dzielniku 1/4 i zasiłace 300W Codgena :evil:

Na razie na 8RDA3+ mam 12,5x180 przy 1.55V rock stable!!!

W 3DMark 2001 mam 11500 (radek 8500 275/275@310/290) :twisted:

Mam problemy z uzyskaniem podobnych częstotliwościach przy FSB200+ :evil: Wszysto chodzi tylko 3DMark się wywala.

Próbowałem różne timinigi, voltaże... nawet 10.5x200 nie idzie :evil: :evil: :evil:

Dopiero się rozkręcam ale coś mi się to nie podoba :evil:

Any help mile widziany 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że nowy Epoxik dziwacznie pokazuje voltaż, jest sprawą znaną i oczywistą. Jak się trochę pokombinuje, to się dojdzie do tego co jest co... ale zdażają się też niespodzianki :(

Ja mam 2 voltaże VCore:

Vcore1 - chipset

Vcore2 - proc

Pierwszy to standardowe 1.6V a drugi w zależności od ustawienia. Mój XP1700+ fabrycznie idzie na voltażu 1.5V, ale Epoxik jakimś dziwnym trafem daje napięcie o 0,05V niższe :? Nawet jak ustawię manualnie na 1.50V to biosik i tak wyswietli że jest 1.45 :evil: Sprawdzałem to multum razy, nie ma bola, że się pomyliłem... zawsze jest o 0.05V mniej :!: :?: :!:

Zasiłka jest OK.

Tak więc, jak chce zadać napięcię 1.65V to muszę dać 1,70 :evil:

Co jest k...a grane :?: Miał ktoś taki przypadek :?:

Co prawda w ten sposób dowiedziałem się, że przy FSB166 i mnożniku 12.5 mam XP2600+ na voltażu 1.45V rock stable (3DMark 2001 = 10500pt. na standardowych ustawieniach karty :P ).

Co robić??? Mam załadowany bios "8RD33526.BIN" (chyba nowy?).

Reklamować??? rozkręcać...reklamować...czekać...skręcać... :evil:

HELP!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc chodzi na FSB200 x10.5, FSB217 x10... wszystko oprócz 3DMarka 2001.... :?:

Pamiątki idą na 2-2-2-5 (ale próbowałem też na "bezpiecznych" timingach).

Z kolei spoko FSB166 x12,5, FSB180 x 12,5 (z 3DMarkiem)...

Nie długo więcej prób :twisted: muszę tylko żonkę wpierw udobruchać :wink:

Ach te dylematy... komputer czy perfumy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walcze z kilkudniowym mobo Epoxa 8RDA3+  :twisted:  

Mój komp:

- XP1700+ z 10 tyg. br.

- Zalman 3100+

- ww. mobo Epoxa

- Chieftec AH-01SL (alu  :D ) z zasiłką 420W +2 wiatraki (wyciąg i nawiew)

- 2x256 Kingston HyperX 3500 (DDR433)

- 40G Barracuda IV

- Teac 524E

- Radek 8500 MiNta  :?  275/275

- Audigy + głośniki Creative 5.1  :P  

Win 98SE, stery do nForce 2.41, Catalist 3.4

Czytałem wszelkie testy i posty dot. 8RADA3+...

Może jakieś wskazówki - "złote rady" - dotyczące ustawień (zwłaszcza napieć) przy FSB200+  :)  

Czekam na podpowiedzi.

Chwilowo mobo bez modyfikacji  :?  ale mam jednego Zalmana (ZM-NB32J), no i pastę Arctic Siver 3  :wink:  

Baj-de-łej, aj ukręcić radiatorek na NB? Chciałbym wmiarę bezboleśnie wymienić go na Zalmana lub przynajmniej zastąpić gumę Arctic Silverem.

To samo bym zrobił też na radku ale tam musiałbym go przykleić. Gorsza sprawa, że stary radiatorek nie idzie urwać. Może jest na to jakiś patent? Nie chciałbym rozerwać sobie przy okazji chipa  :wink:  

Na poprzedniej mobo, też Epoxa  :P  (8KHA+ VIAKT266A) proc szedł bez bólu na 12x188  :twisted:  Przy dzielniku 1/4 i zasiłace 300W Codgena  :evil:  

Na razie na 8RDA3+ mam 12,5x180 przy 1.55V rock stable!!!

W 3DMark 2001 mam 11500 (radek 8500 275/275@310/290)  :twisted:  

Mam problemy z uzyskaniem podobnych częstotliwościach przy FSB200+  :evil:  Wszysto chodzi tylko 3DMark się wywala.

Próbowałem różne timinigi, voltaże... nawet 10.5x200 nie idzie  :evil:  :evil:  :evil:  

Dopiero się rozkręcam ale coś mi się to nie podoba  :evil:  

Any help mile widziany  8)

nie zapominaj ze masz jeszcze do dyspozycji regulację na vdd - zrób z tego użytek, bo przynajmniej nie musisz robic vdd moda.

u mnie co prawda na 8rda+ przed vdd modem mialem maks synchro FSB 205 a po vdd modzie ( i napieciu podniesionym do 1,9 na vdd ) wzrosło mi sychro FSB do 221 .

Poza tym nic tu praktycznie nie ma o chłodzeniu. Jesli nie bedziesz mial aktywnego chłodznia na NB ( nie to g... ktore tam jest ale porzadny radiator z wentylem, np . cooler master, jakiegos wiekszego radiatora na SB i cos na mosfetach to zapomnij o wynikach a zwłaszcza o wysokich FSB :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem.

VDD ustawiałem na 1.8V i też nic.

Płyty na razie nie modowałem jest to co jest. Ale skoro ta płyta oficjalnie wspera FSB400 to k... powinno ruszyć na standardowych radiatorkach.

Zresztą, chłodze procka Zalmanem 3100+ a on ma na ramieniu wenta 92mm i oprocz tego, że nawiewa na proca to omiata też NB. Sprawdzałem organoleptycznie i był ledwie letni.

Nie wiem czy nie będ tej płyty reklamował (z powodu napięcia mniejszego 0.05C - patrz wyżej...) więc póki co nie będe zmieniał radiatorków :?

Przy FSB 200 wogóle nie idzie synchronicznie z pamiątkami, ba nawet 190 jest już problemem...

Nie wiem czy pamiątki też nie dają w d...pe. Zapodałem 2x256 HyperX DDR433. Wszelkie testy pamięci przeszły bezboleśnie i to na najnizszych timingach, więc chyba są OK. Poza tym są przecież przeznaczone na FSB217 więc przy FSB200 i optymalnych (czyt. kupiastych) timingach powinno hulać aż miło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mialem problem z synchroniczna praca pamieci i proca z tymze na plycie 8RDA.

Proc spokojnie smigal na 12,5x166 albo 10x200 ale jak tylko pamieci ustawialem synchro to mialem zrzuty ekranu na w2k. Stabilnie moglem pracowac przy 200fsb na procu i 133 na pamieciach. Max co uzyskalem na pamieciach noname to tyle co w podpisie, z poczatku myslalem ze to ich wina wiec wymienilem je na TwinMOS-y i max co moglem ustawic to fsb 140 synchro, oprocz twinmosow wyprobowalem jeszcze 6 innych nonamow i dalej ZONK.

W koncu plyte oddalem do serwisu i tobie tez radze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...zapomnialem napisac ze jako powod reklamacji podalem niemoznosc synchronicznej pracy na fsb166, poparlem oczywiscie ja tym ze plyta wspiera magistrale 166 wiec ja przyjeli na serwis.

W twoim przypadku plyta wspiera fsb200 wiec mozesz spokojnie ja reklamowac na tej wlasnie podstawie... jesli sie zdecydujesz to powodzenia zycze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz " Proc chodzi na FSB200 x10.5, FSB217 x10... wszystko oprócz 3DMarka 2001.... "

Dlaczego wykładnikiem stabilności systemu musi być 3DMark ?

Przetestuj sprzęt innymi programami ( divx , cpu test , gierki ... itp ) Z doświadczenia wiem że ten benchmark powoduje różne anomalie . Z drugiej strony Twoim problemem mogą być drivery albo soft . Nie ma na to prostej recepty , powinieneś najpierw wykluczyć grafe , potem reszte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vcore 1,65-1,75 i wszystko hula... poza 3DMarkiem :(

Jeszcze popróbuje z wyższymi napięciami :)

Tylko martwi mnie to przekłamanie 1,50V@1,45V :(((

Ten model tak ma, u mnie tez jest to samo, zeby miec 1,5 musialem ustawic 1,525. IMHO nie ma powodu do paniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc chodzi na FSB200 x10.5, FSB217 x10... wszystko oprócz 3DMarka 2001....

Pamiątki idą na 2-2-2-5 (ale próbowałem też na "bezpiecznych" timingach). 

Z kolei spoko FSB166 x12,5, FSB180 x 12,5 (z 3DMarkiem)...

Miałem ten sam problem (na 8RDA) może to coś pomoże.

Opis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zamontowałem płytkę, to od zera postawiłem system (Win98SE), potem najnowesze stery z netu i tylko załadowałem wszelkie benchmarki (no i fotoszopa i 3dmaxa) żeby przy restartach scan dysk szybko przeleciał :) i żeby niepotrzebnie sytemu na razie nie obciążać. Na razie zadnych gierek nie sprawdzałem.

Testów wykonałem od ch...ja.

Okazuje się, że najlepiej idzie przy FSB185 synchonicznie z pamięciami w trybie dual. Po podkręceniu radka 8500 z 275/274@310/290 maiłem 11500pt w 3DMarku2001 !!! Wyżej coś się wali system się odpala ale 3Dmark albo się wywala do windy albo wogóle retart :evil: Puszczałem nawet proca x8 lub x6 przy FSB200 synchro i [gluteus maximus]. Pamiątki puszczałem na optimalu i nie idą synchornicznie w dualu nawet 200 chociaż to DDR433 :evil:

Asynchronicznie doszedlem do 10x225 DDR166 dual z kolei granica pokręcalności proca to chuma >2400 - poszedł 12,5x190 i 11,6x200 (DDR166). Wszystkie 3Dmarki poszły.

Co do karty to wszelkie testy robie na ustawieniach defaultowych (275/275) i max stabilne OC (310/290).

Myślałem, że może karta grafiki się sypie przy FSB200 ale przy ustawieniu asynchro proca i pamiątek wszytko hula OK.

Do [gluteus maximus] może być tylko płyta lub pamiątki - ablo co gorsza jedno i drugie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem dawać tylko jedną kostkę (do DIMM1) zeby sprawdzić czy to sprawa duala na płycie powoduje, że niemogę pociągnąć więcej niż 185-190 syncho. Zapodałem jedną potem drugą i co?

FSB166 idzie spoko ale jak zapodałem 200 to posypała mi się winda. Poleciały rejestry. To samo działo się na obu?

Jakie wnioski? K..wa sam juz nie wiem.

Gdyby kości były do d..py to po zamianie na jakieś inne powinno wszystko rudszyć. Spróbuje zapodać jakieś inne DDR400. Pal sześć jakie taimingi, czy wolóle pójdzie?!? Jak nie to płyta jest uwalona. Czytałem, że już kilka osób mocno narzeka na 8RDA3+... Co się k..wa z tym Epoxem dzieje?!? Do niedawna brałem je w ciemno, nie zastanawiając się nad jakim kolwiek mozliwuym z nią problemem... Sie porobiło... Gdymbym wiedziel, to wczesniej o pare miechów kupiłbym 8RDA+ i DDR333 i miałbym z głowy... Jak pomyślę ile kasy pusciłem na tego Epoxika z HyperXami :evil: :evil: I po co??? Sensownie idzie tylko na FSB185. Puszczanie asynchronicznie (pomijając fakt posiadania DDR433) jest wogóle do bani. wydajność jest wtedy w ch..j niższa...

Spróbuje jeszcze tylko kombinację z obsadzaniem kości w innych dimmach.

A jeszcze jedno, wyszedł jakiś nowy (beta) bios: 6a61xxxx.BIN. Wscześniejszy to był: 8RD33526.BIN. Próbował juz ktoś???

Może on coś k...wa zmieni.

Sama myśl o wymianie płyty i pamiątek i tego pier....go czekania nowe doprowadza mnie do szału :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś ustawić synchro od razu na więcej niż 200 MHz ?

Gdzieś juz było o problemie z niektórymi typami pamiątek - pomagało ustawienie wyższych wartości FSB i szybszych timingów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie WIN98, to niestety mus :? Mam polskie czcionki poscriptowe Bitstreama, które nie chodzą pod XP (ani 2K) :evil: Niestety kompik czasem musi na siebi popracować...

Jeśli chodzi o napięcia, to też zauważyłem, że prądzik im służy :wink:

Wczoraj przerobiłem wszelkie kombinacje z obsadzaniem innych slotów niż dimm1. Okazuje się, że w dualu max to FSB185 synchro. Jak zapodałem pojedynczą kostkę do dimm1 to FSB166 poszło ale jak póbowałm 200 to zwiechy miałem na maxa!!! Posypały mi się rejestry!!!

Spoczątku byłem złamany... Myślałem, że i płyta i proc do doopy... Nawet założyłem temacik odnośnie HyperXów, żeby wybadać czy nie tylko ja mam takie z nimi problemy... W końcu żeby DDR433 szło stabilnie do FSB185, toż to zenada :evil:

Pogrzebałem ostro na forum i stwierdziłem, że jeszcze (tzn. przed ew. reklamacją sprzętu) spróbuje z innymi dimmami.

No i... REWELACJA!!!

Okazało się, że pojedyncza kostka idzie spoko na FSB225 przy timingach 2-2-2-5 :twisted: Sprawdziłem drugą - też! Wszelkie benchmarki OK!!!

Biorąc pod uwagę że nie modowałem jeszcze płyty (radiatorki) to wyższe FSB nie męczyłem. Raz podszło na 230 ale nie chciało mi się siedzieć dłużej (już była 1 w nocy a rano do pracy...).

Myśle sobie, nie jest źle. Kości - miodzio 8) Spróbujmy teraz z 2, tyle że nie w dualu tylko single channel, czyli dimm2 i 3.

Od razu odpaliłem kompa na 10x225, pamiątki na razie na 2-2-2-8 i MIODZIO!!! Idzie też na 2-2-2-5 (choć różnicy w wydajności nie ma).

Nie wiem jaka jest przepustowość na takich ustawieniach w dualu ale nawet w singlu już jest nieźle (Sandra pokazuje coś koło 3430/3064).

Oczywiście prędzej czy później pazerność weźmie górę i spróbuje zareklamować MOBO. W końcu ma "oficjanie" wspierać FSB200 w dualu. Za takie zapewnienia płaciłem więc mam prawo wymagać :twisted:

Jeszcze spóbuje 2 nowe biosy:

- 8RD33619.BIN oficjalny datowany na 19.06.

- 6a61xxxx.BIN betę datowaną na 20.06. (?)

Na razie duala nima :evil:

XP1700@2.25G, 10x225, Vcore 1.7V; 2x256 HyperX 3500, Vmem 2.9V 2-2-2-5; VDD 2V; Radek8500 275/550@310/580, CAT3.4; 3DMark2001=11710pt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś na 201 albo 202. Na moim Epoxie (patrz podpis) komp nie działa przy niektórych FSB i jest to za sprawą Bios-u. Inna sprawa to Ram - choć skoro masz HyperX to raczej nie w nich tkwi problem - ale nie wiadomo. Proponuję experymenty z biosem (niekoniecznie najnowszym). Niedługo kupuję Hypery i zobaczymy ile na moim mobo wycisnę.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB 201 nie próbowałem ale 217, 210, 220... Dual idzie do 185 i doopa. Może bios coś zmieni... mam w zanadrzu 2 biosiki do sprawdzenia.

A propos HyperXów to są OK. Idą 225 na 2-2-2-5 i pójdą pewnie i więcej.

Baj-de-łej, miałem podobnego proca co ty w podpisie :)

Chodził u mnie na FSB150 synchronicznie z 512 ram Nanya DDR266 CL2 (faktycznie kości były przeznaczone na FSB145 CL2.5 8) ). Wszystko na Epoxiku 8KHA+. Jakbym miał leszą zasiłkę to i 160 by poszło :evil:

Zanim jednak wciagnąłem nową zasiłkę to kupiłem XP1700+ za 220 zeta (0310) :twisted: I jeszcze na starych pamiątkach, zasiłce codegena (starej...) śmigałem na FSB188/190 (pamięci asynchro) - np. 12x188 :twisted:

Jednak teraz przy 420W chieftecu DDR433 i Epoxiku 8RDA3+ to zupełnie inna bajka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Epoxa 8KHA+ na VIA KT266A (z biosem Awarda) i było tam ustawienie FSB oddzielne dla proca i dla pamiatek.

Robisz tak:

Ustawiasz proca na 133 a pamiątki na 100 (że niby PC1600) a następnie podciągasz całość (szynę FSB) na np. 180 i po bólu :twisted:

Biorąc pod uwagę fakt, że ten chipset wspera tylko dzilnik 1/4 to podciągając FSB powyż 133 całość sprzętu kręcisz.

I tak na moich ustawieniach - 12x188 było:

PCI - 47MHz

AGP - 94 MHz

DDR - 141 MHz

Jak tylko sprzęt to wytrzyma to warto spóbować :twisted:

Grafa pewnie pójdzie ale czasami są problemy z co starszymi kartami PCI (testowałem i Live, Augigy, SCSI adapteca, VIA FireWire - OK). No i jak masz cienki dysk to się może synąć (maiłem 2 seegata bar. IV i I - OK)

Co i ile łatwo sprawdzić w Sandrze!

P.S. Przy takim FSB Epoxik chodził stabilnie jak skała ale gdzieś słyszałem, że o ponoć dla tego że nieoficjanie wspiera dzielnik 1/5 (a nawet 1/6). Ponoć wynika to z mozliwości zakodowanych w PCLu. Druga teoria glosi, że przy wyzzszym FSB płyta sama obniza timingi w celu zwiększenia stabilności.... Sam nie wiem - u mnie chodziło bez bólu, a w co kto wierzy to juz inna sprawa 8)

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!!! Już tak robiłem. Myślałem, że chodzi o coś innego. W Asusuie na NForcie (jedynce) ma takie fajne ustawienie, że jedno ustawienie jest do CPU (co jeden MHz), a drugie do PCI (nie chce mi się resetować, żeby zobaczyć dokładnie ale to chyba też do DDR), też ustawiane co 1MHz :twisted: . Fajna płyta do testowania co nie chce się podkręcać.

Pozdro.

Właśnie tak miałem ustawione przy testowaniu (chodzi o 133/100). Przy przestawieniu zworki na płycie dostępne są 133/166 dla RAM-u.

Nara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodałem wczoraj nowy bios:

8RD33619.BIN - datowany na 19.06

a potem betę:

6a61xxxx.BIN - datowany ma 20.06

Różnicy pomiędzy nimi nie zauważyłem...

Z resztą szybko wróciłem do starego: 8RD33526.BIN bo oba ww biosy to porażka na maxa !!!

Nie wiem czy to sprawka mojej mobo ale na ww biosach WOGÓLE nie idzie ani 1FSB powyżej 200 !!! Komp po zmianie ustawień w biosie (po "niby-flashowaniu) najpierw usypia a potem zaraz odpala się na jakiś poje...nych ustawieniach defaultowych 10.5x100 ?!?

Nie ma znaczenia już czy to dual single czy też pojedyncza kostka (niezależnie od dimmu)...

Bios pozbawiony jest opcji agresive na procu Nie wiem czy to dobrze czy źle ale biorąc pod uwagę fakt iż jak revertnąłem do porzedniego biosu to z powrotem spoko (na single) chodziło na FSB225 ?!?

Płyta idzie do reklamcji - nie ma bata !!!

...ale co z tymi biosami?!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym usypianiem kompa po flashu to miałem tak samo. U mnie żeby załapał ustawienia trza było wyłaczyć go (Power) zaraz po załadowaniu biosu, a później właczyć (jeszcze zanim zatrzymają się dyski :!: ). Po wypuszczeniu nowego bios-u przez epoxa problem zniknął. Zatem:

miłego czekania na nowy BIOS :D - Polecam stronę niemiecką Epoxa - są na niej nowsze biosy niż na głónej producenta 8O .

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem na temat biosów do 8RDA3+ na AOC forum i też są niezadowoleni... Była opcja optimal lub agresive dla CPU ale ją Epox wykastrował - efekt zamiast FSB225 ledwie 200 (single channel) i ani 1FSB więcej...

Kupa na max. na razie to tylko: 8RD33526.BIN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej plycie pierwszy bios ktory mialem byl do d.... (komp sie nonstop wieszal- pomijam w tym momencie fakt ze mam uszkodzonego bartona) i nie dalo sie pracowac...

gdy sciagnelem ten bios z epoxa (w tej chwili jedyny jaki jest do scianiecia) wszystko jak reka odjol...

mobo smiga na 230mhz fsb synchro DC na pasywnym radiatorku na chipsecie cl 2-3-3-3, agressive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej plycie pierwszy bios ktory mialem byl do d.... (komp sie nonstop wieszal- pomijam w tym momencie fakt ze mam uszkodzonego bartona) i nie dalo sie pracowac...

gdy sciagnelem ten bios z epoxa (w tej chwili jedyny jaki jest do scianiecia) wszystko jak reka odjol...

mobo smiga na 230mhz fsb synchro DC na pasywnym radiatorku na chipsecie cl 2-3-3-3, agressive

Sorki Berkut, przypomnij mi jaki masz teraz konfig...

P.S. o którym biosie mówisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapiściłem ten sam problem na forum AOC...

Racje są podzielone: jedni mówią że to ram (HyperX) inni że płyta :(

Ale dowiedziałem się, że Epoxik wuścił coś dziwnego, mianowicie jeden mostek moze być C1 a drugi starszy (chyba A3?)... WCPUID i tak poda że oba są C1... niestety. Można to tylko zcztać bezpośrednio z mostków a ja póki co nie mam zamiaru ich ściągać :( Jeszcze mi gwarancji nie uznają...

Ponoć niektórzy takie dziwne płytki mają i to oni zasiczaja "ścianę" przy FSB185 (co za zbieg okoliczności...).

Oddałem wczoraj płytę do serwisu ale boje się że będą się znią długo bawic zanim ją wymienią... to był chaba błąd :cry:

Na upartego, to moglem olać sprawę i dać se siana z dualem... FSB225 przy 2-2-2-5, proc lekko na 2.25GHz... przecież to i tak miodzio.

Ba, szczerze mówiąc to wątpie, że dual coś by zmienił w wydajności na plus... może nawet mniej by poszlo lub na niższych timingach, co w sumie moglo by oznaczać niższą wydajność...

Załamka...

Z drugiej strony, kurna, tyle kasy i dual nie idzie :evil: Za jakiś czas zmienie proca i może będzie jeszcze gorzej...

I tak klamka juz zapadła (no chyba że zadzwonia z serwisu...)

Teaż mi się zachcialo... FSB200+... :? :cry: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RATUNKU!!!

Oddałem płytę do serwisu środę... Niestety goście z serwisu zajmują się skręcaniem sprzętu do kupy tak by to po prostu chodziło... Wyciskanie 7 potów z kompa niestety nie jest ich specjalnością :(

Efekt - NIC nie zdziałali... Oddałem im kompa który spoko chodził na FSB225 z pamiątkami w dimm2 i 3 i zawieszał się tylko w dualu (powyżej 185) lub w dimm1. Windoza się ładowała i tylko 3DMark2001 padał w testeach... Co zrobili goście z serwisu? Załadowali moje HyperXy 3500 na nową płytkę 8RDA3+ i wogóle im nie poszła winda?!? Próbowali ponoć i na Bartonie (FSB200) i też nic... Sam nie wiem czy lecą sobie ze mna w kulki i wciskaja mi kit żeby pozbyć się problemu czy poprostu nie ma szans na tę płytkę i duala (przynajmniej dla mnie).

K..wa nie wiem co robić?!? Te mośki sugerują, że to wina płyty bo niby nowa i owogóle... no i wogóle żebym ją olał i wziął inną np. Asusa albo najlepiej wogóle nie na nFoce bo to kupa i nic nie działa...

Asusa wogóle nie biorę pod uwagę... już prędzej Abita (v2.0) ale k..wa ten Epoxik najbardzie by mi pasił...

Z reszta jak wezmę jakąś inną płytę i nie pujdzie na FSB 200 to se jej już nie zareklamuje bo nie maja oficjalnego wsparcia dla FSB200... Poza tym pewnie też nie przeskoczę FSB185 bo nie będzie regulacji Vdd (chyba że sam zrobię Vmoda)!!!

Nie wiem ci robić. HELP!!!

Może ktoś jest z Krakowa

Czy też serwisaował tam sprzęt? Można im wierzyć (a czy mam wybór...)?

Pomocy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...