Skocz do zawartości
feelipa

Jeszcze tablet czy już ultrabook?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Stoję przed wyborem mobilnego urządzenia, które będę mógł zabrać ze sobą na uczelnie czy w podróż i przydatnego również w domu. Urządzenie to będzie jako prezent, więc nie mam wpływu na koszty do wydania, granica to 2700zł. 

Nie mam konkretnych sprecyzować do czego używałbym tabletu/ultrabooka. 
- Na pewno do przeglądania internetu i korzystania z portali społecznościowych, 
- do słuchania muzyki i nierzadko oglądania filmów, 
- od czasu do czasu do nauki (korzystanie z programów do nauki przez fiszki, edytor tekstu/prezentacji)
- i dość sporadycznie do pogrania w gry.
I to tyle, więcej sprecyzowań nie mam. :)

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o komputery, natomiast co nieco wiem na temat tabletów. Aktualnie posiadam Toshibę A300 (więcej o nim nie wiem  :oops: ) i jestem z niego zadowolony. Poprawiłbym nieco wydajność/płynność, ale ogólnie nie przeszkadza to w normalnym użytkowaniu.

Zastanawiałem się więc nad nowym ipadem mini z retiną, i ewentualnie, żeby dokupić klawiaturę lub właśnie nad jakimś ultrabookiem. Dlatego proszę o porady, co konkretnie wybrać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy to od uczelni, ale na przykład na studiach technicznych na pewno lepiej mieć normalnego ultrabooka.

Chodzi mi głównie o fakt, że pisanie na klawiaturze jest znacznie wygodniejsze niż na tablecie na ekranie dotykowym czy piórkiem - szczególnie na studiach informatycznych, przy pisaniu aplikacji ;)

Druga sprawa, rozdzielczość np 1600x900 powoduje, że posiada się więcej miejsca do porównywania dokumentów tekstowych.

iPad niestety raczej jest dostosowany do ekosystemu Apple, chyba, że kupisz dodatkowe aplikacje w sklepie lub przerzucisz się na systemy cloudowe typu Office 356 albo Google Docs/Drive - w większości przypadków starczy, ale np nie sprawdzałem jak sobie poradzi ze skomplikowanymi wzorami matematycznymi (zawsze można wyeksportować jako obrazek).

Nie oszukujmy się, 90% szkół przekazuje dokumenty jako pliki .doc (albo docx) czyli z pakietu MS Office, który najlepiej działa na Windows.

W przypadku prezentowania treści z tabletu będziesz jeszcze musiał załatwić sobie przejściówkę video.

Chyba najlepsze są ultrabooki albo laptopy z ekranem z piórkiem - można nim dodawać notatki do slajdów podczas wykładów - wbardzo dobra sprawa,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Ultrabook lepiej się sprawdzi w tych zastosowaniach.  Android/IOS nie przyda Ci się do wszystkiego. Ultrabook z normalnym Windowsem lepiej sie sprawdzi. Tyle że wiekszość z nich w tej cenie to 15'tki z 1366x768.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze inna opcja. Za taka kwotę jest do wyjecia Acer W700 z Core i3, matrycą FullHD IPS, w pełni aluminiowa obudowa. Jedyny minus to chyba mały dysk SSD bo tylko 64GB, ale zawsze możesz mieć dysk zewnętrzny na USB. Miałem to w łapach i muszę przyznać, że W8 jako system do obsługi dotykiem nie jest zły. W komplecie jest oczywiście klawiatura.

Edytowane przez maSTHa212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na studiach ekonomicznych, więc dużego zapotrzebowania na sprzęt bym nie miał. 
Jeśli chodzi o pisanie, zawsze można tak samo dokupić do iPada klawiaturę, ale faktycznie iOS może nie być dobrym rozwiązaniem dla studenta.
Czyli szukać jakiegoś połączenia tableta z klawiaturą na windowsie 8 lub dalej ultrabooka?
Więc co do tej ceny możecie polecić (oprócz wspomnianego acera, któremu muszę się lepiej przyjrzeć)?
Czy do tej ceny można kupić jakiś sensowny ultrabook?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyświetlacz to najmniej ważny element, ponieważ przeważnie będę używał komputera w zamkniętych pomieszczeniach.
Chodzi mi głównie o ogólną wydajność i czas pracy baterii oraz jakieś ewentualne problemy, typu nagrzewanie się czy awaryjność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi