qhash Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Jakiś czas temu pisałem nt. tego notebooka. Uważam, że stosunek cena/możliwości w tym Acerze jest najwyższy z możliwych, jednak model, który znalazłem: http://www.x-kom.pl/p/120669-notebook-laptop-15-6-acer-v3-571g-i5-3230m-8gb-750-brcombo-win8-gt730m-fhd.html# ma tylko core i5, potrzebowałbym i7, jednak w sklepach jeśli jest i7, to mamy matrycę HD ready w komplecie :/. na zagranicznych forach ludzie piszą, że maja i7, gt730 i FHD IPS. Udało mi się znaleźć na szwajcarskich i niemieckich stronach model NX.M7EEG.004, który wydaje się być tym czego szukam, ale dostępny tylko w krajach niemieckojęzycznych (? - taka luźna teoria). Czy ktoś może się orientuje, czy na nasz rynek jest jakiś inny PN dla takiej konfiguracji? Gdzie można ewentualnie kupić? Z góry dzieki za pomoc. Druga sprawa: Ze względu na brak i7, rozważałem jeszcze http://www.x-kom.pl/p/157221-notebook-laptop-15-6-dell-vostro-3560-i7-3612qm-4gb-500-hd7670m-fhd.html , 3500 zł z 8GB vs 2800 acer. DELL ma i7 i 3 lata gwarancji, podświetlaną klawiaturę, szybszy dysk ale to mnie nie interesuje, bo i tak mam SSD - poza tym minusy i 700 zł więcej (waga, ekran, wygląd, grafika, chłodzenie). Czy ktoś ma takiego Vostro? Jak wrażenia? Ten ekran w słońcu dobrze świeci? update: Użytkowniku, jeśli chcesz odpowiedzieć w tym wątku, proszę zrób to szybko, bo pojechałbym dzisiaj po tego Acera z i5, jeśli nie ma alternatywy :D Edytowane 22 Grudnia 2013 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Nie wiem do czego uzywasz lapka, ale w 90% przypadkow i5 w zupelnosci Ci wystarczy. Ja bym łykał tego Acera, szkoda ze podrozal ostatnio, bo pare miechow temu byl do dostania za 2500zl, wtedy to dopiero byla rewelacja. Zastanow sie jeszcze nad Asus N56 FHD - http://allegro.pl/laptopy-asus-77916?order=p&string=n56&search_scope=category-491&buyNew=1 Edytowane 22 Grudnia 2013 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) jeszcze tydzień temu był za 2799, teraz jest za 2859 :/ .. a pamiętam cene na X-kom 2499 ten ASUS to np. ten: http://www.x-kom.pl/p/161837-notebook-laptop-15-6-asus-n56vv-s4012-i5-3230m-8gb-750-dvd-rw-gt750.html i czym się różni VV od VZ? Edytowane 22 Grudnia 2013 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Wlasnie tez nie wiem, bo jedyna roznica jaka widze, to grafa 750M zamiast 650M. Reszta ta sama. Ja bym poszedl w tego Asusa, 500zl a dostajesz naprawde konkretny sprzet. Mam N76VZ juz 1,5 roku i wyglada i smiga jak nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Wlasnie tez nie wiem, bo jedyna roznica jaka widze, to grafa 750M zamiast 650M. Reszta ta sama. Ja bym poszedl w tego Asusa, 500zl a dostajesz naprawde konkretny sprzet. Mam N76VZ juz 1,5 roku i wyglada i smiga jak nowy. A nie wiesz przypadkiem czy ten ASUS ma możliwość wsadzenia drugiego dysku w wsuwce w miejsce napędu optycznego? Na allegro jest ten niemiecki z wystawy N56VZ z core i7, tylko chyba nie ma subwoofera. Trochę ryzyko jakiś powystawowy, ale w sumie jest fv i gwarancja, za 2700, to raczej dobra cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Ja tam bym sie w jakies Niemieckie nie bawil, ale to nie moja decyzja. Co do dysku w DVD to ciezko powiedziec, nie mam pojecia :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 DziubekR1, bardzo Ci dziękuje za wkład w rozwiązanie mojego problemu. Możesz mi napisać czy ten Twój lapek jak przeglądasz net, używasz worda, przeglądarki, uruchamia wentylator? obecnie mam HP dv6150ew i jest bezgłośny w takich operacjach. Czy z ASUSem będzie tak samo? W niemieckie kwestie chyba też bym się nie bawił... niby 600 zł taniej ale nie wiadomo co przeżyło i tylko rok gwarancji, ma i7 co prawda w niższej cenie, ale to leżak skoro Twój ma 1,5 roku a ten jest z marketu z niemiec. Dodatkowo czytałem coś o throttlingu z i7 w tym modelu, więc może być lipa. Powracając jeszcze do konkurencji z ACERem to ten ich IPS display gniecie... zdjęcia w słońcu .. ACER >> ASUS... ale tak pomyślałem... ile się pracuje w słońcu pełnym ? ;) na plaże raczej szkoda brać takie coś, od tego mam d630 z DELLa. Gdyby ten ACER był za 2500 to bym się nie zastanawiał, ale 400 zł netto różnicy, gwara, alu case, podswietlana klawiatura, więc chyba pójdę w tego ASUS jak radzisz. Ma też takie ODD tray for HDD http://www.ebay.com/itm/2nd-Hard-Drive-HDD-SSD-Caddy-For-ASUS-N56-N56VM-N56XI361VZ-HDD-Caddy-Bay-/320973225728 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 No wlasnie gdyby ten Acer byl za 2500zl jak niedawno, to wtedy nie ma dyskusji, a teraz to troche gorzej to sie prezentuje. Matryca w tym Asusie mimo ze nie IPS, to tak czy siak jest bardzo dobrej jakosci. Wentylator niestety dziala caly czas, na szczescie nie jest glosny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 wrzuciłem moją 7-mke na ASUS N56VV (teoretycznie wsparcie tylko dla Win8), większość driverów poszła, ale mam problem z dwoma sterownikami - w Device Manager mam USB 3.0 controller brak sterownika i nie bardzo działa mi podświetlenie klawiatury, chyba że jest jakiś czujnik zmierzchu. Możesz pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2013 Sprobuj moze pociagnac stery od N56VZ, powinno pojsc, bo klawiatura ta sama i USB podejrzewam tez :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) działa dzięki, support ASUS napisał to samo update: masz moze manual serwisowy do niego? wiesz jak wyciągnąć ODD ? Edytowane 26 Grudnia 2013 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) gdyby ktoś się zastanawiał nad modelami ACER - Asus tak jak w tym temacie, to zapodam garść porad, a nuż się przyda: ACER świeci się jak psu jajca, design jest bardzo słaby, oprócz pokrywy Ten cały subwoofer od Asusa to jedna wielka ściema, gdyby ktoś się zastanawiał. ASUS jest duży wymiarowo, trzeba to wziąć pod uwagę. ASUS ma mega mały zasilacz - duży + ! ACER mimo wszystko ma lepszy panel, chociaż ASUS daje rady na wysokiej klasy TNie. ASUS idzie kupić bez OS - jeśli masz swojego Windowsa albo nie planujesz kupować i używać albo tylko nie kupować - wydajesz pieniądze na HW nie na soft. Grafika w ASUS n56vv faktycznie mocna . Wymiana podzespołów w ASUS >>> dotychczasowe lapki, które miałem. Jeśli się nie mylę wymiana ODD to jedna śrubka. Spróbuję, jak przyjadą sanki. edit: asus ma problem z 1920x1200 na zewnętrznym monitorze w trybie klonowania z zamkniętą pokrywą... edit2: nvidia optimus vs przełączanie na ATI - jak na razie jestem zawiedziony całym GPU od nVidii, przed chwilą krótka sesja TeamViewera na mój komputer i chyba musiało przełączyć, bo w 40 minut wcięło całą baterię. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Nie wiem co sie dzieje u Ciebie, ale u mnie zero problemow z Optimusem. Nie robiles przypadkiem jakiegos przerzucania Windowsa ze starego kompa ? Moze jakies stare stery ATI sie zawieruszyly ? Generalnie jak mam Optimusa od 1,5 roku, to RAZ musialem recznie wlaczyc w opcjach NVidii obsluge jakiejs gry. A ten subwoofer to nie taka sciema, pamietaj ze to glosniki laptopowe, a biorac to pod uwage, to gra ten sprzet naprawde fajnie :) Duzo daje pomachanie roznymi opcjami w MAXXAudio. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) no to ja mam chyba pecha jak mam sprawdzić czy działa mi GPU? Odpaliłem dzisiaj BF4 i mam 5 FPS 1680x1050 wszystko na LOW AA OFF. ustawiłem sobie ikonkę w tray, zmienia kolor jak odpalam BF4, ale w grze mam dalej 5 FPS, wychodzi na to, że niby działa 750M ale nie działa. Edytowane 29 Grudnia 2013 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Wlacz recznie w opcjach NVidii. Prawym myszy na pulpicie --> Panel sterowania NVidia --> Zarządzanie ustawieniami 3D i tam masz ustawienia globalne jak rowniez pod konkretny program. Ustaw Procesor wysokiej wydajnosci czy jakos tak, wtedy dziala NVidia. Poza tym, na stronie NVidii z tego co kojarze jest program do sprawdzania czy Optimus dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) jest tak, mam ikonkę w treju - świeci się, że działa geforce, starcraft II chodzi dobrze, musze sprawdzić jakąś trzecią grę. edit: ponoć known issue na forach battlelog edit: dla zainteresowanych - inne gry działają, wszystko OK z tą kartą i tym lapkiem, BF4 tylko nie działa. Edytowane 1 Stycznia 2014 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...