Skocz do zawartości
mazt

Seagate 320 GB - prośba o interpretację zrzutu ekranu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój komputer może nie jest demonem prędkości, ale do Internetu muzyki i filmu powinien zdecydowanie wystarczyć. Zastanawiam się czy przypadkiem nie dzieje się coś złego z dyskiem, ponieważ strasznie głośno pracuje. Prośba do Was o interpretację zrzutu ekrany z HD Tune.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez mazt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem zwiazany z temperatura dysku, pokazuje na czerwono dlatego ze wartosc threshold wynosi 45 co oznacza ze podczas pracy dysku jego temp wzrosla do 55 czyli teoretycznie maksymalnej temp pracy tego dysku. Zapodaj screena z crystaldisk info jeszcze. Jednym slowem parametr airflow temperature to wartosc temperature tylko cos jak log np wartosc current z airflow temperature =61, 100-61=39 czyli aktualna wartosc parametru temperature

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura 55 dla seagate dla starszego modelu to żaden wyczyn, (praca 0-60 stopni) może staraj się monitorować bliżej lata, bo nie wiadomo kiedy też ta wartość została zapisana, no i głośna praca też w sumie standard jak pamiętam, dlatego mój leżał na gąbce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapodaj screena z crystaldisk info jeszcze.

Dołączona grafika

Czyli poza tym nie ma nic niepokojącego?

temperatura 55 dla seagate dla starszego modelu to żaden wyczyn, (praca 0-60 stopni) może staraj się monitorować bliżej lata, bo nie wiadomo kiedy też ta wartość została zapisana, no i głośna praca też w sumie standard jak pamiętam, dlatego mój leżał na gąbce Dołączona grafika

Wydaje mi się, że od początku był głośny i nagrzewał się. Teraz po prostu komputer zaczął wolniej pracować, już format nie pomaga. Może po prostu PC się zestarzał. Obawiałem się, że może dyskiem dzieje się coś niepokojącego, bo jak go tak czasem przymuli to właśnie dysk mocno mieli.

Edytowane przez mazt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seagate nigdy nie grzeszyły kulturą pracy, tym bardziej że twój ma za sobą 10tys. godzin pracy i nie jest to demon prędkości, odczyt liniowy max 75MBs (jest to wynik poprawny dla tego dysku) to dwa razy mniej niż obecne dyski, format, nie zaśmiecanie dysku i jakiś program do defragmentacji może pomóc, ale nie licz na cuda.

Niestety ale dysk to zwykle najsłabsze ogniwo PC bo możesz mieć cudownego procka, super kartę a i tak to wszystko "czeka" na dane z dysku właśnie ;)

Temperaturę masz poprawną, tam widzę 35 stopni, więc tamta to zapewne była odczytana latem.

Dysk wolny bo wolny, ale zdrowy i bez problemowo będzie działał.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi