mazt Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Mój komputer może nie jest demonem prędkości, ale do Internetu muzyki i filmu powinien zdecydowanie wystarczyć. Zastanawiam się czy przypadkiem nie dzieje się coś złego z dyskiem, ponieważ strasznie głośno pracuje. Prośba do Was o interpretację zrzutu ekrany z HD Tune. Edytowane 26 Grudnia 2013 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 problem zwiazany z temperatura dysku, pokazuje na czerwono dlatego ze wartosc threshold wynosi 45 co oznacza ze podczas pracy dysku jego temp wzrosla do 55 czyli teoretycznie maksymalnej temp pracy tego dysku. Zapodaj screena z crystaldisk info jeszcze. Jednym slowem parametr airflow temperature to wartosc temperature tylko cos jak log np wartosc current z airflow temperature =61, 100-61=39 czyli aktualna wartosc parametru temperature 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 temperatura 55 dla seagate dla starszego modelu to żaden wyczyn, (praca 0-60 stopni) może staraj się monitorować bliżej lata, bo nie wiadomo kiedy też ta wartość została zapisana, no i głośna praca też w sumie standard jak pamiętam, dlatego mój leżał na gąbce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Zapodaj screena z crystaldisk info jeszcze. Czyli poza tym nie ma nic niepokojącego? temperatura 55 dla seagate dla starszego modelu to żaden wyczyn, (praca 0-60 stopni) może staraj się monitorować bliżej lata, bo nie wiadomo kiedy też ta wartość została zapisana, no i głośna praca też w sumie standard jak pamiętam, dlatego mój leżał na gąbce Wydaje mi się, że od początku był głośny i nagrzewał się. Teraz po prostu komputer zaczął wolniej pracować, już format nie pomaga. Może po prostu PC się zestarzał. Obawiałem się, że może dyskiem dzieje się coś niepokojącego, bo jak go tak czasem przymuli to właśnie dysk mocno mieli. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez mazt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 seagate nigdy nie grzeszyły kulturą pracy, tym bardziej że twój ma za sobą 10tys. godzin pracy i nie jest to demon prędkości, odczyt liniowy max 75MBs (jest to wynik poprawny dla tego dysku) to dwa razy mniej niż obecne dyski, format, nie zaśmiecanie dysku i jakiś program do defragmentacji może pomóc, ale nie licz na cuda. Niestety ale dysk to zwykle najsłabsze ogniwo PC bo możesz mieć cudownego procka, super kartę a i tak to wszystko "czeka" na dane z dysku właśnie ;) Temperaturę masz poprawną, tam widzę 35 stopni, więc tamta to zapewne była odczytana latem. Dysk wolny bo wolny, ale zdrowy i bez problemowo będzie działał. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazt Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dziękuje za odpowiedź i poświęcony czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...