danon1973 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 Witam, Mam problem z dyskiem SSD. W zeszłym tygodniu kupiłem dysk OCZ Vertex 450. W weekend ten dysk zamontowałem, zainstalowałem nowe Freamware oraz wprowadziłem parę zmian opisanych w necie... Włączyłem AHCI, przeniosłem Temp na zwykły dysk, wyłączyłem hibernację, wyłączyłem defragmentację, wyłączyłem indeksowanie plików, włączyłem TRIM, wyłączyłem wstępne ładowanie do pamięci. Wszystko przez weekend śmigało pieknie. Ostanie ustawienia robiłem jeszcze wczoraj. Potem wyłączyłem kompa... wyskoczyło 139 aktualizacji windowsa. Zostawiłem więc kompa i poszedłem spać. Rano komputer był wyłączony, więc ostatecznie wyłączyłem zasilanie w listwie i pojechałem do pracy. Przed chwilą dzwoniła do mnie żona, że komp nie chce się uruchomić. Wyskoczył jakiś komunikat w rodzaju: "że jest jakiś problem spowodowany ostatnią zmianą sprzętu lub oprogramowania" i czy uruchomić komputer w trybie normalnym czy awaryjnym. Żona kliknęła normalnie, ale komp i tak się nie uruchomił tylko pokazywał czarny ekran i coś naprawiał. Po jakimś czasie wyskoczyło, że nie udało się naprawić problemu i komp się wyłączył. Żona próbowała jeszcze parę razy uruchomić go ale bez skutku. Moje pytanie, czy to mógł siąść dysk SSD czy coś się wywaliło przy aktualizacji windowsa? A może to jest spowodowane moimi ostatnimi zmianami na kompie?... przeniesieniem folderu Temp na inny dysk? Mogę jakoś sprawdzić ten dysk? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 Najprawdopodobniej Windows wysypał się podczas aktualizacji. Jak sprawdzić dysk? Podepnij do innego komputera i zarzuć pełne skanowanie na bady HD Tune oraz przejrzyj statystyki SMART. To samo możesz zrobić przy użyciu obecnego komputera i np. bootowalnego Linuxa z płyty/pendraka. Swoją drogą nie warto się bawić w przesadną optymalizację (dotyczyła przede wszystkim dysków pierwszej generacji) - sam mam tylko wyłączoną hibernację i defragmentację, przycięty pagefile, włączony TRIM, to właściwie tyle. Zapraszamy do tematu o SSD: http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danon1973 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 Dzięki za pomoc. Spróbuję z płytki to naprawić najpierw, jeśli się nie uda sprawdzę dysk. Co do tej optymalizacji to też mam mieszane uczucia. Przeczytam ten temat, który podałeś w linku i chyba też ograniczę się do tych zmian opisanych przez Ciebie, no może to indeksowanie plików wyłączę jeszcze. W tym dysku co mam producent gwarantuje pracę przez ponad 3 lata przy zapisie 20GB danych dziennie. Toż to full danych, to bym chyba musiał codziennie robić format, instalować corela i office i sterowniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 W tym dysku co mam producent gwarantuje pracę przez ponad 3 lata przy zapisie 20GB danych dziennie. Toż to full danych, to bym chyba musiał codziennie robić format, instalować corela i office i sterowniki.Właściwie nie warto się przjemować, dyski wytrzymują wielokrotnie więcej, niż deklarują producenci [ http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?271063-SSD-Write-Endurance-25nm-Vs-34nm ; http://techreport.com/review/25889/the-ssd-endurance-experiment-500tb-update ]. Na Kingstonie V300 mam 676GB (zakupiony 22.10.2013, komputer działa właściwie 24/7, miał może z 10 dni przerwy), w przypadku Intela 320 w laptopie ~2TB (dwa lata). Crucial m4 nie informuje o "Total Host Writes", jednak miewa się dobrze i spokojnie dąży do trzech lat bezproblemowego działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danon1973 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 Witam Co do problemu, już sprawa załatwiona.Okazało się, że dysk HDD Hitachi, na którym był wcześniej system, przeskoczył w biosie w opcjach bootowania z miejsca 3 na pierwsze.Wczęśniej było DVD, SSD, Hitachi.W związku z tym, że dysku Hitachi nie sformatowałem i był tam system, startował on z tego dysku. Dysk jednak zacząłem już czyścić i coś widocznie usunąłem, bo nie chciał się system uruchomić i właczał naprawianie a potem wyłączał się komp.Nie wiem dlaczego Hitachi w biosie przeskoczył, prawdopodobnie dlatego, że (jak sprawdziłem w biosie) okazało się, że Hitachi jest na 1 porcie SATA a SSD na 2. Na płycie ani w instrukcji nie było dokładnie opisane, który port jest który i miałem wątpliwości po podłączeniu SSD czy u góry jest 1 a na dole 2 czy odwrotnie.Już wszystko zamieniłem i powinno być oki.Dziwne tylko, że przez niedzielę i poniedziałek wszystko śmigało normalnie a dzisiaj nagle dyski się zamieniły? Dziękuję za pomoc i rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...