Xawier Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Witam, od dłuższego czasu planuję kupno nowego laptopa, przy niestety niezbyt wygórowanym budżecie (górna granica to 2200zł). Przejrzałem naprawdę mnóstwo stron, poradników itp i w ten sposób do rundy finałowej trafiły dwa, które uznałem za najlepsze. Mianowicie Acer E1-571G oraz Lenovo G500H. Są one bardzo podobne. Główną różnicą są karty graficzne. Niestety nie mogę zdecydować, która z nich jest lepsza, gdyż co strona to inny opis i polecana jest inna karta. Laptopy te różnią się także Ramem, ale myślę, że nie będzie problemu z dokupieniem kości. Być może zauważycie też inne różnice, które mi umknęły, a są godne uwagi. Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Xawier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakalowy Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2014 Nie pomyliły Ci się przypadkiem Acery? :P GT710 to dużo słabsza karta od HD8750. Konkurować w tej cenie może Acer V3 z i3 i GT730 oraz Lenovo G500H z i3 i HD8750. Karty wydajnościowo bardzo podobne, aczkolwiek chyba wybrałbym Acera, który jest już z systemem. Uwaga, nie pomyl też kart HD8750 i HD8570, bo ta druga to dużo gorsza karta ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_luk Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2014 O wiele lepiej wypadnie Lenovo G500H grafika w acerze jest naprawde słaba, wypada gorzej niż zintegrowana intel hd 4600... Co do ramu to 4Gb jest wystarczające, zresztą zawsze można dokupić a grafiki już nie zmienisz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xawier Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Acer z GeForce GT 730 ma lepszą grafikę, ale słabszy procesor, nie jestem pewien czy to dobra zamiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_luk Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) To zależy do czego będzie głównie służył ten laptop... I5 będzie nico bardziej wydajne od i3 główna różnica to ta w funkcji turbo w procesorze i5 która podkręca go w newralgicznych momentach. Edytowane 6 Lutego 2014 przez Lucky_luk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xawier Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Praktycznie do wszystkiego, służy mi on jako komputer, który co tydzień jezdzi z domu na stancje itp Jestem studentem i używam programów, które często wymagają dużej mocy obliczeniowej. Nie ukrywam też, że czasami lubię zagrać w gry (w te nowsze także). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_luk Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Kompromisem pomiędzy grami i progaramami był by ten acer z i5 i gt730 ale nieco wykracza poza budżet http://www.x-kom.pl/p/124935-notebook-laptop-15-6-acer-v3-571g-i5-3230m-4gb-500-dvd-rw-win8-gt730m.html?partnerid=100860474&sm12=MjY=&ts=1391679353&token=a5415b55d26dccece644a63a0bae8ec8 Jednak jeżeli nei możesz dołożyć to wybież LEnovo, jednak w programach lepiej wypadnie i5 a grafika Radeona do najgorszych nie należy, spokojnie pograsz nawet w te nowsze tytuły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xawier Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Zobaczę da się zrobić. Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...