Skocz do zawartości
Xawier

Acer czy Lenovo? Dylemat odnośnie kart graficznych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dłuższego czasu planuję kupno nowego laptopa, przy niestety niezbyt wygórowanym budżecie (górna granica to 2200zł). Przejrzałem naprawdę mnóstwo stron, poradników itp i w ten sposób do rundy finałowej trafiły dwa, które uznałem za najlepsze. Mianowicie Acer E1-571G oraz Lenovo G500H. Są one bardzo podobne. Główną różnicą są karty graficzne. Niestety nie mogę zdecydować, która z nich jest lepsza, gdyż co strona to inny opis i polecana jest inna karta. Laptopy te różnią się także Ramem, ale myślę, że nie będzie problemu z dokupieniem kości. Być może zauważycie też inne różnice, które mi umknęły, a są godne uwagi.

Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam.

Edytowane przez Xawier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomyliły Ci się przypadkiem Acery? :P GT710 to dużo słabsza karta od HD8750. Konkurować w tej cenie może Acer V3 z i3 i GT730 oraz Lenovo G500H z i3 i HD8750. Karty wydajnościowo bardzo podobne, aczkolwiek chyba wybrałbym Acera, który jest już z systemem. Uwaga, nie pomyl też kart HD8750 i HD8570, bo ta druga to dużo gorsza karta ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy do czego będzie głównie służył ten laptop...

I5 będzie nico bardziej wydajne od i3 główna różnica to ta w funkcji turbo w procesorze i5 która podkręca go w newralgicznych momentach.

Edytowane przez Lucky_luk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie do wszystkiego, służy mi on jako komputer, który co tydzień jezdzi z domu na stancje itp

Jestem studentem i używam programów, które często wymagają dużej mocy obliczeniowej. Nie ukrywam też, że czasami lubię zagrać w gry (w te nowsze także).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompromisem pomiędzy grami i progaramami był by ten acer z i5 i gt730 ale nieco wykracza poza budżet

http://www.x-kom.pl/p/124935-notebook-laptop-15-6-acer-v3-571g-i5-3230m-4gb-500-dvd-rw-win8-gt730m.html?partnerid=100860474&sm12=MjY=&ts=1391679353&token=a5415b55d26dccece644a63a0bae8ec8

Jednak jeżeli nei możesz dołożyć to wybież LEnovo, jednak w programach lepiej wypadnie i5 a grafika Radeona do najgorszych nie należy, spokojnie pograsz nawet w te nowsze tytuły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi