Skocz do zawartości
lucas0

Wentylator dla Chieftec 450AA 101A

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Potrzebuję wymienić wiatrak w leciwym już aczkolwiek nadal sprawnym "szefie" . Zastanawiam się nad SilentumPC Zephyr 120. Czy ten wiatrak nie będzie za słaby ?? Czy wydajność zasilacza nie spadnie ? Jeśli dobrze wyczytałem orginalny wentyl jest podpięty na 2 piny. Wszystko aktualnie posiada chyba 3 ??? Co wybrać ?? 

Dzięki za podpowiedź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wsadziłem 50% słabszy wentyl i działa już 5 lat :)

Ogólnie kierowałbym się głośnością.

Zależy też ile mocy chcesz z niego pociągnąć.

Przy maksymalnym obciążeniu chłodzenie musi być.

Kup coś firmowego żeby się nie zatarł po roku.

A podłączasz tylko + i - 

gdziekolwiek do 12 V i tyle.

Edit

http://allegro.pl/tani-wydajny-cichy-silentiumpc-zephyr-120-13-6-dba-i3925604580.html

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem wtyczkę prosto na płytę główną pod 3 pin. W biosie włączyłem automatyczną regulacje obrotów QFAN. W Asus PcProbe pokazuje około 570 obrotów. Nie wiem czy zostawić tą regulację czy puścić bez. Zasilacz nie jest jakoś szczególnie gorący, jest lekko ciepły.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator zephyr średnio się nadaje do zasilaczy. Też miałem założonego zephyra do takiego samego szefa i może rok wytrzymał, potem zaczął terkotać jak stary traktor. U mnie był podpięty pod piny w zasilaczu i było chłodno i cicho (do czasu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi