Skocz do zawartości
AqUA24

Problemy w podnoszeniu zegarów na 8320

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z podkręcaniem owego modelu. 

Od miesiąca jestem posiadaczem nowego komputera (amd 8320, radeon 270x, 8gb goodram 1333mhz, zasilacz modxstream 600w bronze, asus m5a97 r2.0 chłodzenie silentumpc fortis). Tak, komputer głównie kupiony do gier i okazjonalnie innych rzeczy i tak, jestem z niego zadowolony, nawet bardzo. 

Chciałem podnieść mnożnik miesiąc temu, chciałem i dzisiaj. Czytałem że na moim sprzęcie powinienem to zrobić bez zmieniania napięć do około ~4.3 Niestety mój procesor jest twardą sztuką i na 4.0 jest kres jego możliwości. Miesiąc temu gdy dałem na 4.2 to na powitanie bluescreen, dzisiaj się uruchomił nawet OCCT ale po kilku sekundach błąd. Gdy zniżyłem do 4.1 po minucie błąd na CORE #0. I nie wiem co mam robić. Wiem że trzeba popodnosić napięcia ale nie mam zieloonego pojęcia co zrobić, jak i gdzie by nic nie spieprzyć. Mam uefi bios asusa więc jeżeli ktoś wie to proszę o pomoc.

Temperatury socketowe na 100% to około 56 stopni (miesiąc temu było to 46 stopni), temperatury rdzeni nie przekraczają 40 stopni.
Edytowane przez AqUA24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci napisze jak to jest na przykładzie fx 6100 u Ciebie będzie to samo więc kręciłem go w niedziele, gdy zwiększyłem taktowanie szyny z 200 na 230 wszystko niby pięknie ładnie ale w każdej grze po włączeniu albo po 5-10 minutach wyskakiwały appcrache i dwa razy pojawił sie bluescreen, poczytałem trochę w necie i metodą prób i błędów doszedłem do wniosku że to ramy stwarzają problem, zauważ że gdy podnosisz manualnie taktowanie proca to zmienia się także taktowanie ramu i to własnie może powodować problemy, dlatego radzę Ci zmienić sam mnożnik na większy i ustawienia dram zmień z auto na własne takie jakie są ustalone przez producenta, ja tak zrobiłem i problemy znikły dotakowo lekko podniosłem szyne na 215 i mam równe 4,3 Ghz , w AC IV uzyskałem wzrost o ~10 klatek (fx ogranicza moją kartę gtx 660) temp. w wymagających grach oscylują w granicy 54-60 stopni na boxowym chłodzeniu i wyłącz turbo core ,zostaw włączone cool'n'quaiet chyba że chcesz mieć na pulpicie 4,3 Ghz'a

Edytowane przez TRACZKOLWIEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj, jestem laikem w tym temacie ale kiedy podkręca się przez szyne a kiedy mnożnikiem procka? Jeżeli podniesienie z 17.5 do 20 to mnożnikiem to to robiłem.

Pomógłbyś w popodnoszeniu  tego wszystkiego? Nie znam się kompletnie co podkręcić i o ile bo nigdy tego nie robiłem. Płyta jest dobra do nie extremalnego oc

Traczkolwiek czyli sugerujesz po prostu nie zmieniać napięć i tylko te ramy poustawiać i mnożnik podnieść?

Wytłumaczyłbyś mi to 'ładnie' krok po kroku? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałem amd over drive czyli programem który automatycznie to podnosi i przy 4.0 errory. Moje pytanie jest takie czy podniesienie mnożnika do ~4.3 max 4.4 względem początkowego 3.5 turbo do 4.0 lub samego 4.0 przeniesie się na jakieś podniesienie wydajności (nie chodzi mi o 1 czy 2 klatki w grach) czy nie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam możesz na 2 sposoby albo mnożnikiem albo przez FSB podnosić zegar procesora masz odblokowany więc najlepiej mnoznikiem jak nie wstaje przy 4.2 to zwiększasz napięcie delikatnie i sprawdzasz czy działa jak nie to dajesz wiecej - najlepiej z poziomu biosu nie przez programy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi