ZbigniewBambus Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Witam. Wczoraj podczas używania komputera w pewnym momencie nastąpił blue screen. Komputer zrestartował się, popracował przez ok. 5 minut i wywalił kolejnego bsod'a, po czym wyłączył się. Włączyłem go i o dziwo nie wystąpiło to charakterystyczne piknięcie, ekran monitora cały czas był czarny, ale wszystkie wiatraki się kręciły. Wyjąłem na kilka minut bateryjkę płyty głównej w celu zresetowania biosu, lecz nic to nie dało. Wyjąłem jedną kość RAM i komputer zaczął działać. Dzisiaj włożyłem tę wyjętą uprzednio kość do innego slotu, jednak komputer znowu nie chciał zaskoczyć. Na tej drugiej kości komputer działa, lecz przy jakimś większym obciążeniu, np. kilka kart z youtube, skype, jakiś program i od razu bsod. Cały czas mam włączonego speedfana, temperatura procka nie przekracza 32 stopni. Dysk sprawdzałem HDTune'm, nie ma bad sectorów. Czy to wystarczy, by stwierdzić, że pamięć padła?Proszę o pomoc. Edytowane 26 Lutego 2014 przez ZbigniewBambus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Gdybyś tak podał specyfikację pełną komputera, łatwiej byłoby gdybać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbigniewBambus Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Przepraszam, zapomniałem. Płyta: Asrock P67 PRO3 B3 Intel P67 LGA1155 Procesor: Intel Core i5 2500K RAM: Goodram DDR3 8GB (2×4GB) 1333MHz CL9 HDD: Western Digital Caviar 500GB SATA3 Zasilacz: XFX Core 550W Karta graficzna: Asus GeForce GTX670 DirectCu II 2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2014 Odczytaj z kości napięcie pracy i ustaw takie w biosie. Jeśli mają 1,5V, nie trzeba nic ustawiać. Jak mają 1,65V to niestety tyle trzeba im ustawić. Raczej nie wygląda na uszkodzenie pamięci, problem występuje na obu kościach z osobna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbigniewBambus Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Pamięci działają na 1.5 V, takie też napięcie jest ustawione w biosie. Może zmienić command rate na 2T? Edytowane 27 Lutego 2014 przez ZbigniewBambus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Te 1,5V odczytałeś z etykiety? Możesz zmienić CR na 2T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbigniewBambus Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Na etykiecie nie znalazłem, może jestem ślepy. Odczytałem ze specyfikacji w internecie. Zmieniłem CR na 2, jednak nic to nie dało. Nadal strony internetowe crashują się, przy większym obciążeniu blue screen'y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2014 Daj im 1,6V, krzywdy im nie zrobisz. Sprawdź je memtestem lub podobnym programem bootowanym z pendrive czy cd (niezależnym od systemu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbigniewBambus Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Zdiagnozowałem pamięci memtestem. Kiedy wyłączałem test było ok. 1 700 000 errorów. W trakcie cyknąłem fotę telefonem, może się przyda: http://www.directupload.net/file/d/3523/d2gjffdd_jpg.htm Edytowane 28 Lutego 2014 przez ZbigniewBambus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Albo uszkodzone albo źle ustawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...