Don_Usul Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Witam, odebrałem dzisiaj komputer kupiony w serwisie morele.net z usługą montażu i instalacji oprogramowania. Jednak kiedy podłączyłem komputera go włączam, to na monitorze nic się nie wyświetla. Próbowałem używając innego monitora, niestety to również nic nie dało. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Monitor podłączony do gtx'a czy do płyty? Podaj łaskawie konfigurację. Sprawdź, czy nie spotkała cie przykra niespodzianka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Zadam głupie pytanie bo muszę :D Ale sam komputer startuje, tzn zapalają się lampki na obudowie itd? Zajrzyj do środka, niespodzianki z posta wyżej się zdarzają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Przepraszam, że tak późno, ale sytuacja już rozwiązana. Musiałem użyć przejściówki i podłączyć do innego wejścia. Przepraszam za panikę :)Mam z kolei inne pytanie. Mam w komputerze 2 dyski - jeden SSD 120 GB, drugi HDD 1 TB, niestety wyświetla mi tylko ten 120 GB, co może być tego problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Sprawdź okablowanie czyli zasilanie i przewód Sata czy są podpięte. BIOS też nie widzi czy tylko winda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Sprawdzałem tylko w Windowsie w folderze "komputer" . Jestem kompletnie zielony, a system instalowałem sam, więc możliwe, że jakoś go po prostu nie dodałem. Do tego pojawił się nowy problem. Za każdym razem podczas logowania pojawia się blue screen Edytowane 11 Marca 2014 przez Don_Usul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Dysk świeży, nie sformatowany i nie przygotowany. Zaraz gdzieś znajdę tutoriala żeby Ci to zobrazować bluescreen może mieć bardzo dużo przyczyn, ale skoro dzieje się tak za każdym razem to jak wszedłeś w mój komputer? Po każdym uruchomieniu po BS będziesz miał podany numer błędu Nasz kochany Microsoft pięknie to opisał: http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/create-format-hard-disk-partition#create-format-hard-disk-partition=windows-vista będziesz tam miał na liście cały jeden dysk baz litery przypisanej do dysku o ten właśnie będzie nam chodziło. Edytowane 11 Marca 2014 przez shadow616 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 Komputer odpaliłem raz zaraz po instalacji Windows i było ok. Jednak kiedy Włączyłem go drugi raz już nie śmigało. Chyba musze poprosić o pomoc jakiegoś kumpla, bo co chwila pojawia się u mnie nowy problem. Zrobię format od nowa, bo i tak musze dodać ten dysk, który poprzednio pominąłem. Może to rozwiąże problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Usunąłem fakt system i instalowałem wszystko od nowa, jednak niewiele to pomogło. Teraz Windows się odpala, jednak po minucie, dwóch pojawia się taki oto blue screen. Starałem się postępować zgodnie z podanymi tam informacjami, jednak są one dla mnie trochę zbyt ogólnikowe . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Pismem obrazkowym to pokazali więc nawet bez znajomości języka ogarniesz. Tak swoją drogą doinstalowywałeś jakieś stery ostatnio? Edytowane 12 Marca 2014 przez shadow616 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Jedyne sterowniki to od karty graficznej i ta płytka od płyty głównej(sterowniki karty sieciowej itd.) Niestety w safe mode również nie jestem w stanie włączyć komputera . Edytowane 12 Marca 2014 przez Don_Usul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) To przeinstaluj jeszcze raz i nie instaluj żadnych sterowników. Oczywiście partycję masz czystą i dyski prawidłowo podłączone spartycjonowane i sformatowane? Jaki system plików? Edytowane 12 Marca 2014 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Wszystko podłączane przez morele.net. Ja tylko formatowalem i tworzyłem partycje. Jak mam nie instalować sterowników, nawet niektóre podstawowe funkcje by nie działały. Swoją drogą jestem zawiedziony usługa w tym sklepie, bo instalacja windows mieli się zająć oni, jednak tego nie zrobili. Niestety mieszkam za daleko od ich netpunktu i nie ma sensu się tam wybierać w tak błachej sprawie. Czegoś się przy tej okazji nauczę Edytowane 12 Marca 2014 przez Don_Usul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Normalnie nie instalujesz i podstawowe funkcje działają. I wtedy sprawdzasz czy pozbyłeś się bluescreena przy logowaniu. A potem instalujesz po kolei każdy sterownik i sprawdzasz który będzie powodował konflikt. Świeżo zainstalowany windows nie powinien sypać bluescreenami. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Podaj łaskawie konfigurację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 To samo miałem pisać... Pewnie poszedł instalować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 http://www.morele.net/inventory/info/wCAmDK/ W tym linku znajduje się konfiguracja. Znalazłem sterownik, który powoduje problemy, pozostaje ponownie zainstalować system i będzie działać, mam nadzieję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Odpal cpu-z i w zakładce SPD sprawdź, czy masz rzeczywiście pamięci 1600MHz@1,5V. Pisali Ci wszyscy, byś brał montaż za 1zł i bez instalacji OS. Bardzo łatwo odpuszczasz 98zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Pisał że przed formatem działał.... @ Don_Usul Nie instaluj czasem tego syfu co dają na płytach CD/DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Wielkie mi działał..., pulpit wyświetlił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Właśnie ta płytę instalowałem ze sterownikami dodawanych do płyty głównej . A z tym montażem byłem trochę niecierpliwy i zamówiłem przed odpowiedzią użytkownika dotyczącym kodu rabatowego. W BIOS memory frequency pokazuje wartości zbliżone do 1600 MHz. Komputer za pierwszym razem działał około godzinę, potem coś zaczęło iść nie tak. Edytowane 12 Marca 2014 przez Don_Usul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) No tak ale "potem coś zaczęło iść nie tak" nam niewiele mówi. Musisz konkretnie sprecyzować to "coś" bo inaczej ciężko pomóc. Ja zabawe z ustawieniami w biosie rozpocząłbym dopiero po kilkukrotnej nieudanej próbie instalacji lub uruchomienia windows. Poza tym gdyby było coś źle ustawione w biosie to jest duża szansa że windows sypał by się już podczas instalacji ale to nie jest regułą... Edytowane 12 Marca 2014 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Odpal cpu-z i w zakładce SPD sprawdź, czy masz rzeczywiście pamięci 1600MHz@1,5V.Wrzuć screen z zakładki spd oraz memory programu cpu-z. Ostatni raz proszę cię o coś po raz wtóry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) @KlausTutaj są te dane o które prosisz. Nie podałem ich wcześniej, ponieważ nie miałem sterowników od karty sieciowej i nie miałem jak to zrobić. Problem jak na tę chwilę rozwiązany. Problemem był jeden ze sterowników z płytki. Na razie wszystko działa bardzo dobrze, dziękuję wam za pomoc i cierpliwość. Przepraszam również za nerwy, których trochę was kosztowałem :) Edytowane 12 Marca 2014 przez Don_Usul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Spróbuj w biosie/uefi ustawić Command Rate na 2T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Usul Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2014 Ustawione, jeszcze raz dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...