Skocz do zawartości
Don_Usul

Komputer nic nie wyświetla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, odebrałem dzisiaj komputer kupiony w serwisie morele.net z usługą montażu i instalacji oprogramowania. Jednak kiedy podłączyłem komputera go włączam, to na monitorze nic się nie wyświetla. Próbowałem używając innego monitora, niestety to również nic nie dało. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że tak późno, ale sytuacja już rozwiązana. Musiałem użyć przejściówki i podłączyć do innego wejścia. Przepraszam za panikę  :)

Mam z kolei inne pytanie. Mam w komputerze 2 dyski - jeden SSD 120 GB, drugi HDD 1 TB, niestety wyświetla mi tylko ten 120 GB, co może być tego problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem tylko w Windowsie w folderze "komputer" . Jestem kompletnie zielony, a system instalowałem sam, więc możliwe, że jakoś go po prostu nie dodałem.

Do tego pojawił się nowy problem. Za każdym razem podczas logowania pojawia się blue screen

Edytowane przez Don_Usul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk świeży, nie sformatowany i nie przygotowany.

Zaraz gdzieś znajdę tutoriala żeby Ci to zobrazować

bluescreen może mieć bardzo dużo przyczyn, ale skoro dzieje się tak za każdym razem to jak wszedłeś w mój komputer?

Po każdym uruchomieniu po BS będziesz miał podany numer błędu 

Nasz kochany Microsoft pięknie to opisał:

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/create-format-hard-disk-partition#create-format-hard-disk-partition=windows-vista

będziesz tam miał na liście cały jeden dysk baz litery przypisanej do dysku o ten właśnie będzie nam chodziło.

Edytowane przez shadow616

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer odpaliłem raz zaraz po instalacji Windows i było ok. Jednak kiedy Włączyłem go drugi raz już nie śmigało. Chyba musze poprosić o pomoc jakiegoś kumpla, bo co chwila pojawia się u mnie nowy problem. Zrobię format od nowa, bo i tak musze dodać ten dysk, który poprzednio pominąłem. Może to rozwiąże problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunąłem fakt system i instalowałem wszystko od nowa, jednak niewiele to pomogło. Teraz Windows się odpala, jednak po minucie, dwóch pojawia się taki oto blue screen. Starałem się postępować zgodnie z podanymi tam informacjami, jednak są one dla mnie trochę zbyt ogólnikowe .

post-208147-0-98433900-1394634500_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przeinstaluj jeszcze raz i nie instaluj 

żadnych sterowników.

Oczywiście partycję masz czystą i dyski prawidłowo podłączone 

spartycjonowane i sformatowane?

Jaki system plików?

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko podłączane przez morele.net. Ja tylko formatowalem i tworzyłem partycje.

Jak mam nie instalować sterowników, nawet niektóre podstawowe funkcje by nie działały.

Swoją drogą jestem zawiedziony usługa w tym sklepie, bo instalacja windows mieli się zająć oni, jednak tego nie zrobili. Niestety mieszkam za daleko od ich netpunktu i nie ma sensu się tam wybierać w tak błachej sprawie. Czegoś się przy tej okazji nauczę

Edytowane przez Don_Usul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie nie instalujesz i podstawowe funkcje działają.

I wtedy sprawdzasz czy pozbyłeś się bluescreena przy logowaniu.

A potem instalujesz po kolei każdy sterownik 

i sprawdzasz który będzie powodował konflikt.

Świeżo zainstalowany windows nie powinien sypać bluescreenami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ta płytę instalowałem ze sterownikami dodawanych do płyty głównej . A z tym montażem byłem trochę niecierpliwy i zamówiłem przed odpowiedzią użytkownika dotyczącym kodu rabatowego.

W BIOS memory frequency pokazuje wartości zbliżone do 1600 MHz.

Komputer za pierwszym razem działał około godzinę, potem coś zaczęło iść nie tak.

Edytowane przez Don_Usul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale "potem coś zaczęło iść nie tak" nam niewiele mówi.

Musisz konkretnie sprecyzować to "coś" bo inaczej ciężko pomóc.

Ja zabawe z ustawieniami w biosie rozpocząłbym 

dopiero po kilkukrotnej nieudanej próbie instalacji lub uruchomienia windows.

Poza tym gdyby było coś źle ustawione w biosie 

to jest duża szansa że windows sypał by się już podczas instalacji

ale to nie jest regułą...

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Klaus
Tutaj są te dane o które prosisz. Nie podałem ich wcześniej, ponieważ nie miałem sterowników od karty sieciowej i nie miałem jak to zrobić. 

Problem jak na tę chwilę rozwiązany. Problemem był jeden ze sterowników z płytki. Na razie wszystko działa bardzo dobrze, dziękuję wam za pomoc i cierpliwość. Przepraszam również za nerwy, których trochę was kosztowałem  :)

post-208147-0-93943500-1394650822_thumb.png

post-208147-0-43897500-1394650934_thumb.png

Edytowane przez Don_Usul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi