Airways Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Witam ! Dzisiaj próbowałem uruchomić komputer, lecz otrzymałem komunikat "A disk read error occurred". Zrestartowałem więc komputer i tym razem komputer nie reagował przy napisie "Uruchamianie systemu Windows". Wydaje mi się, że jest to problem z dyskiem twardym. Zwracam się o pomoc w diagnozie czy dysk da się uratować (chociaż wątpię). Nigdy nie miałem problemów związanych z dyskiem i szczerze mówiąc nie umiem go naprawić i nie wiem czy da się zdiagnozować bez sprawnego systemu Windows. Konfiguracja komputera: MB: Abit IP35-E CPU: Intel Core2Duo E4300 1.8 GHz Grafika: HD 4850 512 mb gddr3 Zasilacz: Chieftec 450 W (modelu nie pamiętam) HDD: Seagate Barracuda 250 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Jeśli zależy ci na danych, trzeba dysk podłączyć do działającego komputera. Pobierz Hirens BootCD lub jakiegoś linuxa livecd i sprawdź, co się z kompem dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) W sumie spróbuję zgrać dane przez Linuxa Ubuntu i reinstall systemu bo innej opcji nie widzę. Mam tylko nadzieję, że dysk się nie uszkodził. Po paru restartach komputera jakimś dziwnym przypadkiem uruchomił się i narazie jest sprawny. Nie działają tylko porty usb. Edytowane 24 Marca 2014 przez Airways Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 Porty USB raczej nie mają za dużo wspólnego z dyskiem. Jak system działa to odpal HD Tune zakładkę Health i zobacz czy jest coś na żółto lub czerwono. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...