revvers Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Hej,Rozważam zakup monitora 21:9, 29", wybór nie powinien być trudny bo jest ich zaledwie 15 na rynku, to i tak mam z tym problem i potrzebuję fachowej pomocy.Dell U2913WM, porządna marka, nie jest to IPS, beznadziejne oprogramowanie do dzielenia przestrzeni roboczej, brak wyj. na słuchawki, brak pivot,LG - ogromny wybór wg typów i tu mam największy dylemat. Ma idealne oprogramowanie do dzielenie przestrzeni roboczej (czy można je przemycić do innego monitora np dell ?). Brak dostępu do portów USB z boku. Brak powłoki anty-odblaskowej. Brak pivot i vesa, Na szczęście jest to matryca AH-IPS no i posiada złącze słuchawek. Ale który model wybrać: EB/EA 93 czy MA73, a może popularny EA73, UB/UM 65, nie mam pojęcia.Philips 298P4Q - zbiera świetne recenzje Jest matowy, świetnie wykonany, ma wyj. na słuchawki, jest to AH-IPS, matryca 8-bitowa, posiada pivot i system vesa. dostęp do gniazd USB z boku. Niestety nic nie wiem na temat oprogramowania do dzielenia przestrzeni. Minus to czas reakcji 14ms, ale dla filmów i gier 7ms. No i trochę boję się tej marki o Dellu wiadomo że robią porządny sprzęt, LG to masówka ale jakością nie pozostaje z tyłu a Philips? jak to z nim jest?NEC EA294WMi - warto o nim wspomnieć ze względu na markę, ale nie wiele o nim wiem, wiele źródeł podaje że nie popisali się w przypadku 29" i nawet funkcjonalności podobne do Eizo nie ratują go, do tego porty USB 2.0, brak info o systemie dzielenie przestrzeni roboczej.Co do całej reszty nie mam zdania.Dlatego proszę was o opinie, co wiecie na temat w/w monitorów, który waszym zdaniem jest wart uwagi, a może polecacie coś innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 niedawno stałem przed podobnym wyborem. Padlo na ea73 - ma zarówno vesa jak i matowa matryce. Jestem bardzo zadowolony sprawdza się we wszystkim :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Siostrze ostatnio kupowałem U2913WM i jest to matryca AH-IPS (nie wiem skąd sugestia, że nie?). Oprogramowanie do dzielenie ekranu jest, opcji podziału sporo, choć dorzuciłbym jeszcze jedną ;). Ciężko się wypowiadać o jego beznadziejności bo nie znam innych, a siostra nie narzeka ;). Co do wyjścia na słuchawki to polecam listwę głośnikową Dell AX510 - całkiem ładnie gra i ma wyjście na słuchawki/mikrofon, a kosztuje stosunkowo tanio na Allegro (nówki po kilkadziesiąt złotych). Pivot nie ma w standardzie, ale masz mocowanie VESA 100mm. Wziąłem Della, bo sam pracuję na U2412M i jestem bardzo zadowolony z niego, mają sporo modeli chwalonych i polecanych, aczkolwiek 21:9 przy 29" to trochę za mało jak dla mnie ("niska" wysokość fizyczna ekranu), a przy większej przekątnej pewnie "rozpiętość" w poziomie będzie już trudna do ogarnięcia :D... Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez abes99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revvers Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Co do della i IPS sorki, mój błąd, nie sprawdziłem sobie dokładnie na stronie producenta, tylko oparłem się na jakiś materiałach z sieci. Poza tym wszystkie 21:9 to IPS.Co do oprogramowania przeglądałem na Youtubie i odnośnie LG jest to zorganizowane świetnie, w przypadku Dell, niestety nie. To co mi się spodobało to szybki dostęp do zmiany rodzaju ułożenia okienek - dostępne z ikonki z Tray. Kiedy program jest przypisany do jakiegoś okienka a zmieni się format przesuną się w odpowiednie miejsce w dell trzeba robić to ręcznie, a przy przeciąganiu do okienka widziałem że nie zawsze udaje się to za pierwszym razem ;) LG dodatkowo ma taką opcję że przeciągając za róg jakieś okienko zmieniamy jego format a pozostałe się dopasowują.Wyjście na słuchawki nie jest konieczne, jest to raczej forma miłego dodatku.Co do Dell'a to głownie na tych monitorach pracowałem przed laty i mam do nich sentyment ze względu na jakoś wykonania, ale ten Philips ma ciekawe recenzje ;) Co do rozdzielczości to właśnie z tym też mam dylemat i rozważam jeszcze opcję 27" 2560x1440 tylko te znowu są drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2014 patrz na tego bajka Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revvers Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Trzeba jeszcze trochę poczekać, aż się konkurencja rozwinie pod tym względem, by było z czego przebierać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2014 czekac mozna zawsze na cos nowego, zaraz wyjda monitory z rozdzielczoscia TurboQuadHD 38:10 i tak ciagle ... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...