Skocz do zawartości
sQbaniecC

Laptop do gier 3000-3500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Chciałbym nabyć laptopa, który w największym stopniu będzie przeznaczony do gier. Mam dwa na oku:

1. http://allegro.pl/laptop-lenovo-y510p-i7-4700-8gb-fhd-gt755m-300zl-i4306792717.html

2. http://allegro.pl/msi-ge60-fullhd-i5-4200m-8gb-1tb-gtx765m-torba-i4309905618.html

Jak sądzicie który będzie lepszy? Gram więcej w gry multiplayer, a w szczególności League of legends, więc zależy mi na sporej ilości fpsów. Mam dylemat ponieważ w jednym jest lepszy procesor, a gorsza grafika, w drugim zaś odwrotnie. Proszę o pomoc, podanie swojej opinii oraz uzasadnienie wyboru. Pozdrawiam :)
PS: Jeżeli macie coś lepszego możecie podać mi link do tego sprzętu.

Edytowane przez sQbaniecC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem żaden z nich. Oba bardzo się grzeją. Ale z dwojga złego byłbym bardziej za tym MSI.

http://www.x-kom.pl/p/189484-notebook-laptop-17-3-acer-v3-772g-i5-4210m-8gb-1000-gtx850m.html?partnerid=100119355&sm12=NDE=&ts=1402859537&token=5d6395e8f7bf122678dd8f9ed9484eac

Poleciłbym Ci model Acer V3. Od niedawna dostępny jest w tej cenie na rynku z nową grafiką GTX 850M na DDR5 więc grafika jest super jak na tą cenę. Procesor i5 wystarczy Ci do LOLa bo ta gra nie obsługuje czterech rdzeni w i7. Dodatkowo komputer jak na te parametry znacznie mniej się grzeje niż y510p czy GE60 i ma matrycę 17" co jest atutem.

V3 jest serią cieszącą się dobrą opinią na rynku więc powinieneś być zadowolony ;).

Link do testów odnośnie grafiki w Acer V3, myślę że mówią same za siebie:

http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

y510p z JEDNĄ kartą się bardzo grzeje? Co za bzdury, mój w grach (BF3) osiąga max 75oC, średnio 70. Nawet w furmarku i stressprime nie łapie throttlingu czego o v3 772g (w wersji z i7) nie można powiedzieć. Do tego polecanie 2 rdzeniowego procesora do gier (w tym multiplayer) to strzał w kolano. Dzisiaj LOL jutro GTA5, watch dogs i inne nowe tytuły. Do lola starczy spokojnie laptop za mniejsze pieniądze

Zdecydowanie i7 + GT755, w LOLu będziesz miał bez problemu 60fps (vsync)

http://www.x-kom.pl/p/171974-notebook-laptop-15-6-lenovo-y510p-i7-4700mq-8gb-1000-dvd-rw-gt755m.html?partnerid=100180188&sm12=MzA=&ts=1402867608&token=5f09ac9d18844915fd5e8b3c18ce5f12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier jakie podał autor (LOL) wystarczy i3 + GT740, myśląc o nowych grach, które mocno obciążają procesor warto wziąć 4 rdzenie (8 wątków). Pewnie, że 850m jest lepszą kartą niż 755m przy tym poziomie cenowym z tym, że i7 jest tak samo lepszym procesorem niż i5 przy tym samym poziomie cenowym. Jeżeli autor myślał o grach multiplayer tj. MMO czy chociażby BF to i7 jest uzasadniony, wystarczy jakiś większy Raid w grze MMO i procesor dostaje zadyszki. Detale zawsze można zmniejszyć jak karta nie da rady, jeśli procesor się wyłoży to nic nie zrobisz.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI odpada, zastanawiam się nad lenovo i acer ale z i7. Z tego co wyczytałem to w lenovo jest "kieszeń" na włożenie karty, dysku itp., wieć jeżeli chciałbym nową lepszą kartę to mógłbym ją w przyszłości dokupić? A i mam jeszcze jedno pytanie co daja dwie karty graficzne w jedneym laptopie (chodzi mi o lenovo)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie karty dają 2x więcej mocy. SLI z GT755 ma o 10-15% wyższą wydajność niż laptopy z GTX860/GTX770. Ceny takich laptopów możesz sobie sprawdzić (~5k) ;) Dodatkową kartę graficzną można kupić na ebay, do tego potrzeba dokupić zasilacz 170W zamiast 120W. I tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaijitsu nie chce sie tu kłócić ale pisanie ze dwie karty daja 2x wiecej mocy to calkiem spore kłamstwo ;p wzrost wydajnosci w sli jest moze o 50/60% a nie 100 ;) i to w przypadku kart do pc, nie wiem czy w mobilnych wersjach nie ma jeszcze mniej przyrostu.

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm racja nie tyle klamstwo co zawyzanie wynikow ;) moj sceptycyzm co do dwoch grafik w lapku mam po alienware m18xr2 gdzie mialem 2x7970m i to byla tragedia. Przyrostu mocy prawie zadnego a problemów z tym bylo milion :)

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu nie widzę zawyżanych wyników, przyrost jest praktycznie dwukrotny. U siebie przyrost miałeś mały bo procesor był wąskim gardłem i nie wyrabiał z mocnymi radkami. To samo masz na desktopowym nie kręconym niskotaktowanym procesorze jak wpakujesz 2 titany. Tutaj masz i7 + dwie słabe karty, które nie są ograniczane przez CPU (Za wyjątkiem gier, które słabo działają ze SLI albo mocno cisną procesor). Oprócz tego nVidia dopracowała sterowniki pod SLI i w większości grach jest dwukrotny wzrost wydajności o czym mogłem się już przekonać w testowym Y510p. SLi z 755m jest o 10-15% wydajniejsze od pojedynczego GTX770/860 i to jest fakt ;)

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm procka mialem bodajze i7 3610qm co nie zmienia faktu ze takiej ilości blue screenow jakie widziałem na alienie ty raczej do konca zycia nie zobaczysz. Ale to byl xfire, skoro mowisz ze w sli jest lepiej to nie bede sie sprzeczal bo nie mialem okazji tego sprawdzac.

Wysłano z Galaxy Note 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie Kajitsu wytłumacz mi proszę dlaczego na tych testach GT 755 SLI jest niżej niż GT 850 M.

http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html

Dodam, że we V3 mamy doczynienia z tą lepszą grafiką(DDR 5). Idąc moim tokiem myślenia to ta karta po protu łoi te SLI w praktycznie każdej płaszczyźnie, ale jeśli się mylę to poznam Twoje zdanie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to notebookcheck wiec czego się spodziewać? Tam są czasem tak niedorzeczne wyniki, że głowa boli. GTX850m DDR5 to jest to samo co 860 tylko z obniżonym taktowaniem i ta karta NIE łoi 755 SLI. Zresztą ten pseudo test nie mówi kompletnie nic, w tych pozycjach gdzie można porównać wyniki wygrywa za każdym razem SLI. Miałem okazję pobawić się 755 SLI i w takim BF3 jest równe 100% więcej wydajności względem pojedynczej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi