Skocz do zawartości
szczota

Niezindentyfikowany sprzęt + piszczenie w głośnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Na podstawie zestawów na lipiec 2014, złożyłem takie cudo:

* Procesor: Intel Core i5 4460

* M/B: Gigabyte GA-B85M-D3H

* Grafika: MSI R9 270 Gaming OC
* RAM: 2x 4GB GoodRam 1600 MHz CL9
* Dysk: SSD Crucial M500 120GB
* 2 Dysk: Jakiś Samsung talerzowy, stary.

* Zasilacz: Aerocool VP-450 450W 80+ OEM

* Obudowa: Zalman ZALMAN Z3

Udało się jakoś podłączyć, zainstalowałem system Win7 Pro (N) - niby wszystkie sterowniki ściągnąłem ze strony producentów, zainstalowałem, wszystko działa - w grach mam tyle fpsów, że sam nie wiem co z nimi robić. Znaczy się - jest fajnie.

Ale gdy włączam menadżer urządzeń, to okazuje się, że system nie zindentyfikował jednego z urządzeń podłączonych do szyny PCI:
http://imgur.com/VYMDjFo

A przecież do PCI podłączona jest tylko karta graficzna! Jedyny błąd w działaniu grafiki, jaki zauważyłem, to jakieś chwilowe artefakty przy przewijaniu panelu historii Firefoxa (sic!). Natomiat w grach (CSGO i LoL) na ustawieniach prawie na maksa (wyłączam AA) mam nawet ponad 300fps. Także nie bardzo rozumiem, co może być problemem.

Możliwe, że drugi problem wiąże się z pierwszym. Otóż do całego tego zestawu podłączyłem interfejs audio na USB, czyli AKAI EIE Pro. Wszystkie sterowniki się zainstalowały ładnie, odpalona mp3jka gra w głośnikach - jest fajnie. Ale potem odpaliłem wspomniane wcześniej CSGO i okazało się, że jeżeli tylko karta graficzna ma do wyrenderowania więcej niż tylko pulpit, to do głośników przedostaje się pisk/brzęczenie. Na dodatek, jest on zależny od tego, co się dzieje na ekranie, tzn. jeżeli sceneria w grze się zmienia (np. przebiegam gdzieś), to piszczący dźwięk też się zmienia. Zmiana ustawień grafiki powoduje zmianę wysokości i natężenia pisku. Podobnie jest z LoLem. Niestety, nawet oglądanie filmów na Vimeo powoduje w/w piszczenie.

Próbowałem zmieniać sterowniki grafiki (ściągać z internetu, instalować z dołączonej płytki), sterowniki intefejsu (na starsze/nowsze), kabel, którym podłączam interfejs, gniazdo, do którego wtykam kabel, próbowałem slotów usb3.0 (interfejs jest na 2.0), różnych wyjść z grafiki (oba dvi i hdmi), ale zawsze efekt jest taki sam.

Czy to możliwe, że źle zainstalowana karta grafiki może powodować takie problemy? Ale jeżeli tak, to jak ją poprawnie zainstalować? ;)

Ucieszę się z każdej wiadomości, dzięki!

EDIT: Aha, sterowniki grafiki, które mam aktualnie to: 9.14.10.01029, Catalyst 14.4

Edytowane przez szczota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z piszczeniem/brzęczeniem rozwiązany! Chodziło o zwykłą pętlę masy. Jakby komuś się przydarzyło, to wystarczy w jakiś sposób tą pętlę przerwać. Np. ja podłączyłem głośniki do innego przedłużacza/innego gniazdka niż resztę sprzętu i problem z głowy ;) Jest dużo informacji na ten temat w internecie (hasła: pętla masy lub "ground loop").

Zostaje tylko niezidentyfikowany sprzęt na szynie PCI. Ktoś ma jakieś pomysły?

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal sobie program aida 64 i zobacz co to za sprzet. Identyfikator sprzętu tez ci sie wyświetli, skopiuj go do google i bedziesz mial na tacy co to jest, ewenatulnie uzyj sobie jakiegos driver magician czy innego cuda a powinno ci samo sterowniki znalezc.

Wysłano z Galaxy Note 3

Edytowane przez DarkSoul88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi