Skocz do zawartości
michalmichal2808

Podkręcenie jednostki centralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moja jednostka prezentuje sie w taki sposób : http://zapodaj.net/906f6ae98991d.png.html . 

Niestety procesor jest bez - "K" i zablokowany ma mnożnik jednak chyba da się go podkręcić ? Jak tak, to jak go ustawić . I czy po podkręceniu do okolo -4GHz potrzebne bd wymienienie BOX'owego chłodznia ? 

Ramy mam ustawione na 1333 MHZ przy opóźnieniu Cl 11-9-9-24 . Referencyjne taktowanie pamięci mają jednak 1600 MHz , jeśli jednak tak je ustawie wyskakują mi BS ;/ . Tutaj tez prosił bym o rade ile najwięcej mógę ustawić i jakie dać opóźnienie ? 

Ostatni podzespół to karta graficzna . Z opinii jakie o niej czytałem dowiedziałem że ma ona spory potencjał do OC. i tutaj tez pytanie jak ja ustawić aby wszystko działało stabilnie ? 

Jestem zielony i mam nadzieję na pomoc i wyrozumiałość :) 

Dziękuje z góry i pozdrawiam :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeże chodzi o RAM to nigdy nie podkręcałem (zwłaszcza w dół). Skoro ci wyskakują BSoD to może masz walnięty RAM? Zakładam, że jeżeli ktoś chciałby Ci z nim pomóc to pewnie poprosi o te BSoD, więc możesz wstawić. Płyta natywnie wspiera 1600MHz więc nie powinieneś mieć problemów.

Jeżeli mnożnik jest zablokowany to jest zablokowany i nie możesz go zmienić. Oczywiście nie oznacza to, że nie możesz podkręcić procesora. Dwie rzeczy jakie możesz zmienić to mnożnik trybu turbo oraz base clocka (bclk).

Taktowanie procesora to wynik mnożenia bclk i mnożnika czyli:

standardowo(u ciebie): 100 x 32 = 3,2 GHz

i dla turbo: 100 x 36 = 3,6 GHz

No i właśnie ty możesz zmienić ustawienia dla trybu turbo. Mała tabelka jeżeli twoim celem jest osiągniecie tych 4GHz

4000 MHz = 100 x 40

4000,41 MHz = 102,57 x 39

4000,26 MHz = 105,27 x 38

Pamiętaj, że kręcąc bclk podkręcasz nie tylko procesor.

Pytanie odnośnie zdania "Jestem zielony i mam nadzieję na pomoc i wyrozumiałość" to znaczy, że nigdy nie podkręcałeś? Jeżeli tak to zawsze jest ten pierwszy raz.

Najlepiej gdybyś zmienił chłodzenie, niższe temperatury sprzyjają stabilności, oraz każdy procesor ma zakres bezpiecznych temperatur, które się zwiększają podczas podkręcania.

Więc przeczytaj jakiś poradnik np. ten i zacznij kręcić. Najważniejszą rzeczą jest to aby iść małymi krokami do celu, czyli przestawiaj mnożnik o 1 do góry a potem rób test stabilności (pół godzinny, potem na finiszu godzine a na końcu jak uznasz że to osiągnąłeś cel to z 3-4 godziny). Najpierw spróbuj na samym mnożniku jak najdalej się uda, a jak się nie uda to schodź o jeden i podnoś taktowanie płyty o 1-5 MHZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzikęki za odpowiedź :) CO do BS to miałem z nimi dużo problemów , zakładałem nawet kiedyś temat http://forum.purepc.pl/topic/351531-czeste-blue-screeny/ ..

To moge je podkecić trochę ? Jak ustawić CL i napięcie ? 

jakim programem podkręcić grafikę i jak to zrobić ? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem temat który podałeś o BSoD... Z którego wynika, że masz w jakiś sposób walnięty RAM, który przy normalnym taktowaniu wywala ci BSoD. Pytanie czy możesz go podkręcić jest raczej retoryczne. Co z tego wynika, że raczej nie powinieneś podnosić bclk, bo mogą pojawić się kolejne blue screeny. Próbuj więc podkręcać procesor tylko z mnożnikiem turbo.

Grafikę możesz podkręcić przez amd catalyst który powinieneś mieć zainstalowany, w zakładce wydajność/graphics overdrive

I jeszcze jedno ważne pytanie po co chcesz podkręcać? Bo coś czuje, że sam nie wiesz po co...

Edytowane przez Aesereht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam . Ramy nie są walnięte . Przy teście MEMTEST nie wywaliło ani jednego błędu po blisko 5 godzinach . Zaktualizowałem BIOS i komputer sam ustawił mi 1600 MHz i nie wywaliło mi BSOD ( jak wcześniej tak miałem ). Co do kości . Może to pozwoli wam pomóc mi podkręcić je .. małe info o nich . 

To są te kości --> http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/

Screen z CPU-Z z pamięci --> http://zapodaj.net/1020cf97c561e.png.html

A co do procesora . Ustawiłem mnożnik na 40 co dało Mi efekt 4000 MHz .

Grałem w Assasina Cred 4 Black Flag ponad pół godziny. 0 BSOD;ów czy jakiś błędów . screen -->http://zapodaj.net/b8c3341a8dd33.png.html . Wszystko jest ok ? Jakieś uwagi ? 

Edytowane przez michalmichal2808

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi