poloko Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) moj komputer: chieftec500 napiecia miernikiem w normie2 gb ram 667core 2 duo e8200ga-945p-s3 rewizja 38600 gt Edit: Dodatkowo procesor ma obnizony mnoznik - ma x6 zamiast x8 czyli jego taktowanie wynosi ostateczne okolo 1600mhz i ani drgnie nawet pod pelnym obciazeniem Plyta glowna normalnie obsluguje max fsb 1066 a procesor jest pod 1333. Procesor jest wykrywany, ale dziala wolniej. W zwiazku z tym jak bezpiecznie wymusic fsb 1333 na plycie? Producent chwali sie ze jest taka mozliwosc (jest specjalna opcja w biosie do tego), ale nie znam sie na tym i prosze o pomoc. http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2475#ov http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2475 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2475#sp Druga rzecz: okropnie grzeje sie chipset plyty glowej, nie ma czujnika temperatury, ale po dotyku (po chwili parzy) sadze ze przekracza 60 stopni. Czy dla tych chipsetow to normalne? Chipset to intel 945p. Bardzo prosze o pomoc Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez poloko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Potrzebujesz bios FFd. Wgraj go i wrzuć fotki biosu na forum. Wystarcza zdjęcia 800x600 pix, byle czytelne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloko Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) To sa na razie zdjecia biosu fe (na ostatnim zdjeciu jest podpis) Poki co wolalbym nie aktualizaowac biosu, bo poprzedni wlasciciel twierdzil, ze od nowosci uzywal wlasnie tego procesora na tej plycie i wszystko dzialalo stabilnie (niestety nie wiem jakie bylo taktowanie procesora). Tak czy inaczej wydaje mi sie, ze opcja o ktora chodzi jest dostepna juz na tym biosie (zdjecie 3). Gdyby jednak aktulizowac bios, to preferowalbym aktualizacjie przy uzyciu plyty cd/dvd, badz dysku ata. Niemniej prosilbym o konkretne wskazowki jak krok po kroku aktualizowac ta plyte, no i jakie mam mozliwosci aktualizacji ( w sensie czy moge z poziomu windowsa, z pendriva, czy to bezpieczne ip). Interesuje mnie tez czy moge przywrocic potem stary bios (fe) jesli nowy (fd) by sie wgral poprawnie ale sprawial jakies inne problemy, no chyba ze tutaj juz tragizuje i nowy bios nie moze pogorszyc dzialania plyty. Prosilbym tez o odp w sprawie temperatury chipsetu, bo grzeje sie okropnie i nie wiem czy zrodlem tego nie bedzie jakies uszkodzenie, badz zuzycie. Komputer jak na razie dziala bardzo stabilnie. Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez poloko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Na trzecim screenie masz odpowiedzialną za opcję, jest podświetlona. Daj na Enable czy co tam będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloko Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) dodalem do zdjec posta w formie edycji. Zapytam sie jeszcze czy wlaczenie tej opcji nie podkreci od razu ramu i pci? Nie musze recznie ich zredukowac przed wlaczeniem tej opcji? Tak czy inaczej czy ta opcja nie zmiejszy zywotnosci chipsetu plyty glownej? w koncu jednak jest to forma jakiegos podkrecenia, niby oficjalnego ale jednak.. A juz grzeje sie okropnie. Mialem jeszcze dac jedno zdjecie ale go znalezc nie moge. Mianowicie po uruchomieniu kompa na czarnym tle podawane jest taktowanie procesora jako 1600 (cos kolo tego w kazdym razie). Zas w windowsie niektore programy pokazuja 2100 inne wlasnie to 1600 (oczywiscie zaokraglam). Przejmowac sie tym? I zwracam uwage na to vcore fail, jednoczesnie na kolejnych zdjeciach jest niby podane aktualne vcore na ustawieniach automatycznych. Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez poloko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Nowszy, oficjalny bios nie powinien stwarzać problemów. Ryzyko przy aktualizacji biosu zawsze jest jakieś tam, zawiesi się, braknie napięcia czy jakiegoś innego powodu aktualizacja zakończy się niepowodzeniem. Jest to jednak mało prawdopodobne. Na stronie Gigabyta powinien być poradnik o aktualizacji biosu na tej płycie. Jeśli tak bardzo się boisz, nie ruszaj nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloko Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Wyglada na to, ze dodatkowo procesor niezaleznie od obciazenia chodzi caly czas z obnizonym mnoznikiem (x6 zamiast x8), czyli juz nawet nie mam 2100 tylko 1600 mhz.Wylaczylem w biosie eist ale to nic nie pomoglo, drugą fukncję (cpu enhanced halt c1e) o ktorej w tym konteksie wspomina sie w internecie boje sie na razie wylaczac na wypadek gdyby bios mial ustawic za wysokie napiecie na procesor. Co prawda przypuszczam, ze tutaj tragizuje, jednak prosilbym o upewnienie mnie w tej kwestii (tzn ze plycie nie odbije bardziej i nie ustawi za wysokiego napiecia). W everescie procesor na vid vcore ma 1,15 . Bez obciazenia 1,17. Przy obciazeniu jest 1,15 (zapewne normalne wahania). Tak czy inaczej, czy obciąże primem 95 oba rdzenie procesora czy nie, to w zakladce overclock w everescie caly czas jest podane taktowanie okolo 1600 i ani drgnie.Prosilbym poki o pomoc w wymuszeniu mnoznika x8.Zamieszczam zdjecia opcji biosa dotyczacych tych funkcji procesora. Dodatkowo zdjecie z podanym mnoznikiem i taktowaniem procesora wedlug biosu.Prosilbym jednak tez o pomoc w pozostalych kwestiach. nie wydaje mi sie zebym pytal o jakies skomplikowane sprawy. A z mojej strony sprawa poki co wyglada tak, ze komputer jest juz zlozony od paru dni, a nadal nie moge go normalnie uzywac. Bede sie szykowal do aktualizacji biosa, niemniej oba nowsze biosy producent opisal radosnie mianem "beta" i chcalbym w razie czego wiedziec, czy moge cofnac aktualizacje.Aha i co za "virtualizacja" ktora zaznaczylem na zdjeciu ponizej? Jest sens to trzymac wlaczone? Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez poloko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2014 http://pl.wikipedia.org/wiki/Wirtualizacja Możesz zostawić włączoną, możesz też wyłączyć - raczej bez różnicy, dopóki nie będziesz używał czegoś, korzystającego z VT-x, czyli najprawdopodobniej maszyny wirtualnej. Aktualizuj BIOS, obstawiam, że zarówno problem z FSB, jak i z mnożnikiem zostanie przez to rozwiązany. Przykład z autopsji pt. dlaczego warto aktualizować? 4CoreDual-VSTA (VIA PT880) teoretycznie nie obsługuje procków 45nm. Po wruceniu E5200 FSB było ok, ale mnożnik wynosił x6 i nie dało się go w ogóle ruszyć. Szczęśliwie były alt biosy klecone przez zapaleńców na bazie wersji beta - po wrzuceniu problem jak ręką odjął :). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloko Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Wylaczylem w biosie "eist" i "cpu enhanced halt c1e". Niestety nic to nie pomoglo i niezaleznie od obciazenia procesora nadal jest mnoznik x6, a nie x8. Nie da sie nic na to poradzic na obecnym biosie? Zamiescilem zdjecia chyba wszystkich funkcji biosa... Pomogl by ktos przynajmniej w wymuszeniu tego x8, jesli w innych kwestiach ciezko cos powiedziec..... Po pierwsze boje sie troche updatowac bios, a po drugie jest to bios "beta" i w razie czego chcialbym miec mozliwosc przywrocenia starego biosa. Bedzie to mozliwe jakas normalna metoda? Albo z backupu? Prosilbym o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloko Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) W skrócie: Jest już nowszy bios - ffd, proszę o podanie co dokładnie mam przestawić w biosie aby właczyć fsb1333 na tej płycie, ale tak by jej nie uszkodzić, ani nie przeciążać, ewentualnie czy zgodzić sie na propozycje z ekranu post, wszystko na zdjęciach poniżej.Zaktualizowałem bios do ffd (czyli prawie najnowszego). Zrobiłem to za pomocą pendrive'a i q flasha. Na pendrive'a wrzuciłem jedynie sam plik z biosem. Niestety były chwile grozy, bo po pomyślnym zakończeniu procedury, gdy kazałem q-flashowi zresetowac komputer, to jedyne co było odtąd widać na monitorze, to czarny ekran - konkretniej brak sygnału jak mnie pamięć nie myli. Komputer nie wydawał żadnych dzwięków. Do życia przywróciło go dopiero zresetowanie biosu zworką.Procesor przy obciążeniu wreszcie włącza mnożnik x8, zwiększa tez napięcie. Jednak jako, że mnie te skoki irytowały to wyłaczyłem "eist" i "cpu enhanced halt c1e" (wyłączenie samego eist nic nie zmnieniało). Teraz procesor cały czas chodzi na x8.Teraz według everesta cpu vid wynosi: 1,225. Cpu-z bez obciążenia podaje wartość 1,232 z chwilowymi króciutkimi skokami do 1248 których everest nie odnotowuje.Przy obciążeniu dwuwątkowym primem 95 cpu-z podaje 1,216 v z chwilowymi skokami do 1,232v ktęre już są odnotowywane przez everesta. aktualizacja: Teraz według everesta cpu vid wynosi: 1,225. Cpu-z bez obciążenia podaje wartości 1,232 i 1,248. Właczenie przeglądarki internetowej sprawia że 1,248 pojawia się już jako migawki. Przy obciążeniu dwuwątkowym primem 95 cpu-z podaje 1,216 v z chwilowymi skokami do 1,232v i być może czasem, ale bardzo rzadko 1,248:Temperatury rdzeni wzrosły w stresie między 2 - 4 stopnie (potem dokadniej popatrze) . Wydaje się też, ze zmienił się sposób odczytu głownej temperatury procesora i w idle jest ona zaniżana (wcześniej też była ale bardziej), a w stresie zawyżana.edit Jeśli chodzi o temperature mostka północnego płyty głównej, to raczej nic się nie zmieniło i radiator chłodzony dodatkowym wentylatorem (więcej na ten we wcześniejszych postach) przy dotyku jest gorący, zapewne bez wentylatora po paru minutach nadal by parzył.Komputer chodzi stabilnie od momentu aktualizacji i resetu zworką i w takim ustawieniu biosa ani razu sie nie zawiesił.No ale nadal zostaje kwestia fsb1333 na tej płycie. Zależy mi na tym by nie dobić płyty głównej ani jej nie przeciążać bo docelowo chce miec dwa komputery.Poniżej zamieszczam zdjęcia całego aktualnego biosa (ffd) po wciśnięciu ctrl i f1 w menu głownym. Na pierwszym zdjęciu nowość- komputer sam sugeruje wymuszenie fsb1333 (jak dam "y" to komputer to sam wykona). Wynika to zapewne z tego, ze w opcji "oc. 1333 fsb" doszła opcja "automatic", która jest teraz domyślnie ustawiona. Może najlepiej zgodzić się na tą propozycje?Na dwóch ostatnich zdjęciach (jeśli dobrze to rozumiem) ręczne ustawienie fsb1333 i automatyczne przy użyciu tej opcji. Niepokoi mnie trochę biosowa interpretacja licznika (x8,5), ale na ekranie post jest x8 wiec to chyba nieistotne. Bardzo prosze o napisanie mi, co mam dokładnie przestawić w biosie. Ja się na tym nie znam, jedynie się domyślam. Mam watpliwości czy taktowanie pci expres się nie podniesie przy podnoszeniu fsb. W kazdym razie wszystko jest na zdjeciach poniżej. Proszę tu o pomoc. edit: post podaje zegar procesora jedynie na świeżo uruchomionym komputerze, więc zamieszczam jeszcze to: Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez poloko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Widzisz, nie taka straszna operacja z tym flashem, czyż nie? ;) Możesz użyć opcji automatycznie ustawiającej FSB, a możesz też to zrobić manualnie. Dziewiąte zdjęcie, poniższe parametry ustaw następująco: CPU Host Clock Control - Enabled CPU Host Frequency(Mhz) - 333 PCI Express Frequency(Mhz) - 100 Wszystko powinno być ok. Temperatury mierz programem Core Temp, stabilność sprawdzaj chociażby wspomnianym wcześniej Prime95 (psst: musisz odpalić dwie instancje, po jednej na rdzeń) czy też Orhosem, LinXem, OCCT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloko Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Osobiście preferowałbym wciśnięcie "yes" przy propozycji z ekranu post. Co prawda przypuszczam, że to to samo, co włączenie tej auto opcji w biosie. Niemniej, jak płyta sama sugeruje, to może bedzie tak najlepiej? Boje się, że w przypadku ręcznego ustawienia płyta będzie mogła z jakichś powodów kontestować to ustawienie. Za to z drugiej strony, boje się że przy auto-zmianie płyta może nieskorygowac pci. Więc? Proszę też zauważyć, że według mnie chipset nadal grzeje się patologocznie. I ostatnie, poprawiłem fragment odnośnie odczytów napięć procesora, niestety skaczą trochę bardziej niż wcześniej to opisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Wbij "Y" w takim razie. Nie sądzę, aby płyta zawyżyła taktowanie PCI-E, osobiście tak czy inaczej wolałbym ustawić ręcznie :). Z napięciem wszystko ok. Pomiary programowe nie są stuprocentowo wiarygodne, do tego może występować tzw. vdroop. Dopóki procesor pracuje w nieprzesadnych temperaturach, nie występuje throttling oraz woltaż jest sensowny nie ma się czym tak naprawdę przejmować. Chipset? Skoro uznajesz, że jest "patologicznie gorący", zapodaj mu jakiś nawiew. IMO coś pokroju 80mm @ ~5v w jego okolicy styknie, będzie cicho i chłodno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poloko Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) A co ze zwyklymi pci? Podwyzszenie fsb nie usmaży ewentualnych kart rozszerzeń? Osobiście miałbym nadzieję, że na mojej płycie głównej ręczne przestawienie fsb nie będzie wpływało na resztę pci (no i inne elemnty, jak wbudowana dzwiękówka itp) . No ale może źle myślę. Tu proszę o potwierdzenie. Chipset? Skoro uznajesz, że jest "patologicznie gorący", zapodaj mu jakiś nawiew. IMO coś pokroju 80mm @ ~5v w jego okolicy styknie, będzie cicho i chłodno. Może nie opisałem tego dokładnie w pierwszym poście, ale radiator na northbridge parzy po paru minutach (nie wiem ile dokładnie, czy 10 minut, czy mniej, a może prawie od razu) w prawie całkowitym idle, przy obciążeniu komputera nie sprawdzałem, bo jak tylko to wyłapałem, to od razu postawiłem przed nim własnie 80mm wentylator podłaczony do +12, stoi sobie pionowo na karcie graficznej, prawie przy samym radiatorze. Ciężko powiedzieć jak szybko się kręci, bo jest dość stary, ale na pewno nie jest to mały nawiew, a i tak radiator jest gorący. Dodatkowo płyta zapewne grzała się tak przez wiele lat, stąd moje dodatkowe watpliwości co do jej żywotności i podkręcania. No i zależało by mi by jej nie dobić, ani nawet nie nadwyrężać, bo w ostateczności chce mieć dwa komputery i tej płyty właśnie chce używać. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez poloko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...