Picasso95 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich, proszę was o pomoc w wyborze laptopa na studia. Poszukuję czegoś za około 2000(+/- 400 zł). Szukam czegoś z rozsądnym procesorem i dobrą jakością wykonania. Fajnie by było gdyby znalazło się coś z dedykowaną kartą graficzną i podświetlaną klawiaturą ale nie jest to warunek. Myślę, że i3, może i5 jeśli znajdzie się w tych pieniądzach w połączeniu z 4-8 GB RAM byłoby wystarczające. Czy skok wydajności między i3, a i5 jest odczuwalny czy nie opłaca się dopłacać do i5? Lepiej wybrać coś z i3 ale dyskiem SSD czy i5 i zwykłym? Zależy mi na płynnej i szybkiej pracy. Zastanawiałem się nad tymi modelami : http://promobile.pl/notebooki/361-DOTYKOWA-TOSHIBA-P55-i5-4200U-8GB-750GB-FHD-BT-WIDI-WIN8.html http://www.x-kom.pl/p/168404-notebook-laptop-15-6-hp-probook-450-i5-4200m-4gb-500-dvd-rw-win81x.html http://www.x-kom.pl/p/202526-notebook-laptop-15-6-acer-e5-571g-i5-4210u-4gb-500-dvd-rw-win8x-gf840m.html http://www.x-kom.pl/p/187062-notebook-laptop-15-6-acer-v5-561g-i5-4200u-4gb-1000-r7-m265-fhd.html Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Picasso95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Proszę http://forum.purepc.pl/topic/360995-laptopultrabook-do-2000-z%C5%82/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasso95 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Dziękuję, widziałem już ten temat i nie pomógł mi za dużo. Mam jeszcze jedno pytanie. Zamierzam kupić dwa laptopy i w związku z tym lepiej kupić bez systemu i osobno dokupić Windowsa czy może kupować już z wgranym? Jak wygląda sprawa licencji, czy działa tylko na jednym komputerze? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Wydaje mi się że to nie ten dział lepiej zapytaj w dziale z Laptopami http://forum.purepc.pl/forum/84-co-kupi%C4%87-notebooki-laptopy-i-inne/, Odnośnie twojego pytania, to jeśli kupisz laptop z systemem to jest on w wersji tzw. oem czyli jest przypisany do danego sprzętu i może być tylko z nim używany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Masz zamiar na nim grać? Jeśli tak to wymień w co bo przy tym budżecie to istotne w wyborze. Laptop z systemem czy bez? Jeśli nie posiadasz systemu to taniej wychodzi z wgranym nizo sobno Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasso95 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Nie, raczej w gry nie zamierzam grać, a jeśli już to mniej wymagające. Potrzebuje czegoś uniwersalnego, z dobrą obudową i w miarę dobrymi podzespołami, a to wszystko w rozsądnych pieniądzach. Szukam typowego laptopa na studia który wytrzyma te 5 lat i nie zostanie za bardzo w tyle pod względem wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jeśli nie masz zamiaru na nim grać i zależy Ci na wytrzymałości to celuj w biznesówki np Thinkpad E540. Co prawda jest to najniższa seria Edge Thinkpadów ale jakością wykonania przewyższą wszystkie konsumenckie laptopy. Jest to najwytrzymalszy laptop w tej cenie. Procesor i3, 4GB RAM i miejsce na dodatkowy dysk SSD (złacze M.2 42mm). Do tego posiada bardzo mocną baterię o pojemności 5600mAh a więc nie będziesz musiał co wykład szukać gniazka i wisieć na kablu. Na drugim miejscu postawiłbym na biznesowego ProBooka 450. Jakość wykonania gorsza niż w Lenovo ale również lepsza niż większość laptopów multimedialnych w tej cenie. Procesor i3, 4GB RAM i również brak dedykowanej karty (cichsza praca, mniejsze temperatury i jeden element mniej do zepsucia). 2 lata gwarancji po zarejestrowaniu go na stronie HP. Laptop posiada standardową baterię i normalne przebiegi na baterii rzędu 3:30h podczas normalnej pracy Na 3 miejscu postawiłbym na Inspirona 5547. Procesor niskonapięciowy i5 (o wydajności zwykłego i3 ale pobiera mniej prądu i mniej się grzeje), 4 GB RAM. Plusem jest bardzo mocna bateria, która pozwala na 10-12h pracy w trybie oszczędzania baterii - cały dzień wykładów na baterii. Plusem jest dobra jakość wykonania i 2 letnia gwarancja domowej naprawy Dell (Serwisant Della przyjeżdża do Ciebie na następny dzień od zgłoszenia. Dla studenta jest do dobra opcja ponieważ w razie awarii nie musisz rozstawać się na długo z laptopem jak to bywa na standardowej gwarancji (3 tyg a były i przypadki po 3 miesiące) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caed Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) bez systemu taniej znajdziesz fajnego laptopa. Solidnie wykonany Acer v5 z podswietlana klawiatura i aluminiowa obudowa. Do tego fajny na studia bo to jeden z lzejszych 15,6 i smuklejszych. Wazy 2 kg z bateria. Dziala do 5,5 h na baterii, a parametry sa na tyle dobre ze dosyc ladnie sobie poradzi z grami, ale nie jest to tez laptop stricte do gier. Matowa matryca jest dodatkowm atutem bo nie odbija swiatla. http://www.x-kom.pl/p/187063-notebook-laptop-15-6-acer-v5-573g-i5-4200u-4gb-1000-gt750m.html?partnerid=100119355&sm12=NDg=&ts=1408827848&token=8d075beb32315bc9bfe7c4d834cefff5 Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez Caed 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasso95 Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Wielkie dzięki kaijitsu i Caed za pomoc i propozycje. Wiem, że dużo taniej będzie kupować bez systemu ale zależy mi na oryginalnym oprogramowaniu z którym nie będę miał żadnych problemów w razie czego. Mam sporo czasu na podjęcie decyzji dlatego jeszcze trochę poczekam w nadziei, że być może trafi się jakaś fajna okazja/promocja na którą warto będzie zwrócić uwagę. W tej chwili pierwsze miejsce w moim rankingu zajmuje hp probook 450 wygrywając z thinkpad'em ze względu na wygląd. Nie jestem jakimś estetą i nie widziałem tego lenovo na żywo ale według mnie wygląda tak jakoś tandetnie i nie podoba mi się ten trackpoint :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasso95 Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy w podanej przeze mnie kwocie da się znaleźć coś z dyskiem ssd czy to raczej niemożliwe? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Znajdziesz ale kosztem karty graficznej. Najmocniejsza konfiguracja w tej cenie z dyskiem SSD to Lenovo G510 z procesorem i3, 4GB RAM i kartą R7 265 (wydajność na poziomie HD8750/GT740). Niestety nie jest to już jakość wykonania na poziomie ThinkPada czy ProBooka. Z ładniejszych AtivBook 2 z i3, 4GB RAM i ze sporo słabszą kartą graficzną GF710. Edytowane 5 Września 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma Ti Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Ewentualnie dokupić dysk też można :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasso95 Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) A co myślicie o tym modelu, warto dopłacać do i5? http://www.x-kom.pl/p/168418-notebook-laptop-15-6-hp-probook-450-i5-4200m-4gb-120500-dvd-rw-win81x.html Edytowane 5 Września 2014 przez Picasso95 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Warto z powodu SSD, i3 czy i5 nie ma większego znaczenia. Tutaj masz ProBooka 450 z i5 + SSD taniej o 50zł. Róznica jest tylko w systemie. Względem gołej wersji z samym i3 dopłacasz do samego SSD (230zł) a i5 oraz obudowę na HDD masz poniekąd gratis :P Edytowane 5 Września 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasso95 Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 A jak sprawdza się ta zintegrowana grafika? Da rade na tym pograć w jakieś gry? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 W gry typu LOL i podobne pograsz. Integra ma wydajność GF710 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasso95 Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy duża jest różnica między dyskiem SSD, a HDD i warto dopłacać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2014 Ogromna. Tu nie ma nad czym się zastanawiać tylko brać SSD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Picasso95 Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2014 Panowie, a znajdzie się coś z ekranem full HD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2014 Tak ale za dopłatą do Acera V5-561g z i5 ulv, 4GB RAM i R7 265 (podkręcony fabrycznie HD8750) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...