ZONK000 OC Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam Może nie tej dział ale nie wiedziałem gdzie napisać. Dostałem przed chwilą maila z adresu Allegro <inf0@allegro.pl> Dla wszystkich uzytkowników Allegro: Ze wzgledu na nowa ustawe UE/28.08.2014, wszystkie strony internetowe musza sprawdzic tozsamosc swoich klientów. Allegro, jeden z najwiekszych stron internetowych w Polsce, takze musi byc zgodne z prawem i wszyscy nasi uzytkownicy musza potwierdzic swoja tozsamosc. Nalezy napisac swój informacje z konta allegro w ciagu najblizszych 48 godzin. Jesli nie, Twoje konto zostanie usuniete ! Kliknij tutaj, aby potwierdzic swoja tozsamosc.Dziekujemy za wspólprace!Grupa Allegro SP.Z O.O Wszystkim to przyszło czy jest to lewy mail żeby sobie ktoś dane przejął? Po kliknięciu w link przenosi nas na stronę: http://ssl-allegro.96.lt/1ssl-fnd-authentication-response.htm Proszę o odpowiedź ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ewidentnie przekręt jakiś. Nie jest to napisane po polsku tylko jakimś translatorem przemielone. Allegro wysyłając maile nigdy nie pisze "do wszystkich użytkowników". Mail, nawet spam reklamowy zaczyna się od "Waldemar, mamy dla ciebie nowe oferty..." Poważniejsze maile, np. związane z przebiegiem transakcji zawierają nick allegro, imię i nazwisko. Ponadto całość odbywa się w domenie allegro.pl, tu tylko mail jest "podszyty". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 No nie jest po polsku. W mailu tez zamias info jest inf0, jakos to dziwnie wyglada. Dzieki za odpowiedz, ciekawe czy do wielu osob to poszlo, i jakie sa efekty podania danych :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 A tak z ciekawości możesz podać massage-id z nagłówków dla tego maila? To powinno być coś w stylu: Message-ID: <NM60A43B164016408ADallegro_prod_mid1@info.allegro.pl> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Nie bardzo wiem jak się na interii sprawdza nagłówki, a troche mało czasu mam by czytać bo w robocie jestem :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Na bank jest to wałek. Po pierwsze nigdy nikt nie wysyła takich próśb. Po drugie Allegro zawsze używa adresu "powiadomienia@allegro.pl" lub np. "kontakt@allegro.pl" do takich informacji. Po trzecie wał jest w nazwie maila "inf0" zamiast "info". Po czwarte jakby podobna akcja byłą organizowana to w niusach na ich głównej stronie na pewno by była informacja o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aesereht Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 To, że to lipny mail to wiadomo od razu ja chciałem się dowiedzieć kto go tak naprawdę wysłał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Sruff24.de, 96.lt - po tym widać, że ewidentnie wałek + mail nadawcy zespoofowany. Żaden serwis nie prosi o takie rzeczy, jak ponowna autoryzacja, jakieś nadmiarowo-dodatkowe logowanie itd. :). Ciekawe, czy problem jest na szerszą skalę i kiedy o tym napisze Niebezpiecznik :P. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...