Skocz do zawartości
mateusz0804

Laptop dla studenta informatyki do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Od października zaczynam studia informatyczne. Tutaj moje pytanie odnośnie laptopa. Który wybrać? Mam nadzieję, że wspólnie coś wybierzemy. Pozdrawiam

1)Kwota na zakup laptopa: Do 3000 zł

2)Rozmiar matrycy: no właśnie tu się zastanawiam czy jest sens brać 17' czy wybrać 15'

3)Główne zastosowanie: w przyszłości programowanie, laptop ma służyć do dalszej pracy na nim, ewentualnie od czasu do czasu film i jakaś gra typu fifa 15...

4)Miejsce użytkowania: Dom, uczelnia.

5)System operacyjny: Z systemem, Windows 8.1

6)Preferencje/oczekiwania:Chciałbym żeby laptop posłużył mi długo 3/4 lata, żeby nie było z nim żadnych problemów jeśli chodzi o ew. serwis. Bardziej preferuję laptopy lenovo. Chciałbym żeby miał również i7kę oraz sporo ramu :)

7)Własne propozycje:

Z góry dziękuję za odpowiedzi Dodany obrazek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G510/710 z i7 jest gorące. W Twoim przypadku i7 4c jest całkowicie zbędne. Do pracy celowałbym w matrycę FullHD.

Z lenovo masz model Z710 z procesorem i5, 8GB RAM i kartą GT745 128bit. Laptop posiada matrycę 17,3" o rozdzielczości FullHD, podświetlaną klawiaturę i niezłej jakości aluminiową obudowę.

Alternatywą jest 15,6" Acer V3-572G z i5 niskonapięciowym (wydajność zwykłego i3), 8GB RAM, dysk SSD oraz karta GF840 (poziom wydajnościowy GT745). Laptop z matrycą FullHD, plusem jest pojemna bateria, która w połączeniu z procesorem ulv da długie czasy pracy na baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obowiązkowo coś z FULL HD. Ode mnie Dell Inspiron 5537 z i7 ulv i HD8850. Najmocniejszą jego stroną są świetne przebiegi na baterii (po 10-12h). Dodatkowo bardzo dobre wykonanie, matryca matowa FHD i gwarancja "domowa naprawa dell" - super sprawa. Zainstalowany Win7.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nie masz zamiaru grać w wymagające gry a więc nie ma sensu kupować laptopa do gier. W tej cenie najlepszym wyborem do pracy są laptopy z wyższą rozdzielczością. Matryce FullHD mają lepsze kolory, szersze kąty widzenia niż tanie HD. Laptop ma służyć do programowania a więc przestrzeń robocza w takiej matrycy będzie przydatna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi