Sanchez99 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 Witam serdecznie. Zamierzam kupić laptop, głównie do lekkiej obróbki zdjęć i drobnej edycji filmów. Czasami jakaś starsza gierka strategiczna. Budżet jak w temacie. Zainteresowały mnie te modele: http://www.x-kom.pl/p/203538-notebook-laptop-15-6-dell-inspiron-3542-i7-4510u-8gb-1281000-gf840m.html# http://www.x-kom.pl/p/173484-notebook-laptop-15-6-dell-inspiron-5537-i7-4500u-8gb-1281000-hd8850m.html Proszę o opinię czy się nadają. Czym się różnią prócz karty graficznej? Z tego co rozumię, to obydwa dyski twarde są w zamontowane na stałe, czy może nie? Zależy mi na cichej pracy, wydajności, dobrym ekranie, dobrej baterii i aby zbytnio się nie nagrzewał. Błyszczącą matrycę jakoś przeżyję (taką mam nadzieję :-D ). Zawsze miałem matowe. Może jakieś inne propozycje. Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Te delle posiadają liche matryce do nawet najprostszej obróbki zdjęć (czysto amatorskiej). Proponuje MSI GP60 z procesorem i5 (wydajność na poziomie i7 ulv), 8GB RAM, matryca FullHD o lepszej jakości oraz karta GTX850 DDR3 a więc komfortowo pograsz w nowsze tytuły. Dysk SSD zawsze można dokupić a matrycy czy gpu nie zmienisz Nie w tych laptopach na stałe jest zamontowany tylko SSD. HDD jest podpinany przez USB. MSI GP60 ma możliwość zamontowania wewnątrz dysku na złączu mSata i wtedy masz dwa :) Jeśli zależy Ci na dobrym ekranie to te dell odpadają. Edytowane 9 Września 2014 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez99 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 Dzięki za odpowiedź. Powiem szczerze, że nawet tej firmy nie brałem pod uwagę. Fajnie, że jest FullHD, że matowy i dobra karta graficzna. Tak na szybko patrząc na zdjęcia w necie, to trochę odstrasza mnie wygląd. Grubość jak z poprzedniej epoki. A jak z baterią, nagrzewaniem i głośnością chłodzenia? Może jeszcze jakieś inne propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Grubszy pół centymetra od 3542 ale za to masz o wiele większą wydajność. Konstrukcja chłodzenia z taką specyfikacją wymaga trochę większej obudowy. Co do temperatur to nie ma źle jak na laptop pseudo gamingowy (prawdziwe laptopy gamingowe zaczynają się od i5/i7 + GTX860+). Bateria standardowa 3-4h normalnej pracy Do obróbki zdjęć nie kupisz nic z sensowną matrycą. Edytowane 9 Września 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez99 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2014 Ta moja obróbka zdjęć, to nie jest jakaś poważna sprawa. Tak jak ja, to pewnie robi to większość ludzi. Co sądzisz o takim laptopie http://www.x-kom.pl/p/157874-notebook-laptop-15-6-dell-inspiron-5537-i7-4500u-8gb-1000-hd8850m-fhd.html?partnerid=100421822&sm12=Mzc=&ts=1410290300&token=d63b2f583e208db2ac828a383c021931 Ma chyba dosyć dobrą matrycę. Nie wiem jak z kartą graficzną. I czy dało by się do niego w przyszłości dołożyć dysk SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 Dell do swoich laptopów nie pakuje dobrych matryc (sam posiadam vostro). Podany MSI GP60 posiada kartę graficzną z wyższej półki, miejsce na dodatkowy dysk ssd oraz lepszą matrycę fhd. warto dołożyć stówke i mieć o wiele lepszy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez99 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 Czy matryca tego Della jest gorsza od innych FHD, czy również od zwykłych HD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 Zależy od jakiej FullHD. Matryca matrycy nie równa. Jeśli chodzi o HD to ta z della jest lepsza od każdej obecnie produkowanej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...