Matius Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Cześć Wam, Moja kobieta planuje zakup laptopa do pracy w programach takich jak: AutoCAD (głównie) 3ds Max (trochę, o ile moc lapa pozwoli) SketchUp (trochę, o ile moc lapa pozwoli) Photoshop/GIMP (sporo) Lap ma umożliwić pracę poza domem, żeby nie tracić czasu na uczelni w trakcie okienek. W domu ma już mocną stacjonarną maszynę i docelowo większość działań będzie odbywać się na niej, a lap ma po prostu umożliwić jakąś mobilność. :) Jakie są wymagania? Cena: do 1500zł Matryca: 15 cali, najlepiej matowa (o ile w tej cenie coś się trafi) Waga: max 2,6kg System: może być bez (najważniejsze są podzespoły, system to miły dodatek) Inne: wygodna klawiatura, w miarę solidne wykonanie Jeden z typów: http://www.x-kom.pl/p/203360-notebook-laptop-15-6-lenovo-g510-i3-4100m-4gb-1000gb-dvd-rw-r5-m230.html Z góry dzięki za pomoc w poszukiwaniach. :) Edytowane 25 Września 2014 przez Matius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 Z takim budżetem nie poszalejesz w wymienionym oprogramowaniu. R5 230 jest słabsza od integry intela wiec nie warto go brać. Jak już to lenovo G510 z i3, 8GB RAM i integrą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matius Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 Dzięki. :) Wiesz, ten komp ma służyć do drobnych poprawek/rozpoczynania projektu, a nie pełnej pracy na nim. Jak pisałem wyżej - ma umożliwić pracę poza domem, ale tylko przez parę godzin w ciągu dnia, potem będzie przesiadka na stacjonarnego kompa. Poza tym skoro na moim i5-430M AutoCAD jakoś działa to na tym i3-4100M też powinien (bo jest chyba trochę wydajniejszy). :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) 1500zł to bardzo mało do wydajnej pracy w PhotoshopieDo takich zabaw brałbym coś za) ekranem FHDb) mocnym prockiemc) odpowienią ilością ramu (dodatkowe koszta)c) przy innych programach, i dużej ilości renderingu wartałoby też zainwestować w mocną grafikę...Taki najwydajniejszy sprzęt w okolicach 1,5k będzie ten G510.Tylko, że brałbym takei połączenie:G510 z i3+SSDZamiast tej dedykowanej grafiki, SSd będzie rozsądniejsze.Jeżeli możesz nieco więcej wydać to pokusiłbym się o i5... G510 z i5-4210MTo jest opcja max. 50zł taniej możesz dostać z prockiem skręconym 100MHz mniej Edycja: Podawałem to samo co kolega wyżej. Więc bez sensu dublować Edytowane 25 Września 2014 przez Laptopy \ Netbooki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matius Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 @Laptopy \ Netbooki, właśnie też przed chwilą dotarłem do G510 z i5 i zastanawiam się czy nie przekonać dziewczyny, że warto dołożyć parę groszy. I chciałbym jeszcze raz zaznaczyć, że to nie będzie główny komputer do pracy, a jedynie pomocniczy (żeby na uczelni nie tracić bezsensownie czasu skoro pewne rzeczy można zrobić na lapie). Rendery z całą pewnością nie będą na nim robione (ma wystarczająco mocnego kompa stacjonarnego). I jak patrzę na działanie mojego lapa (i5-430M, 4GB RAMu, nVidia GT-330M) to raczej jestem spokojny o to, że powyższe propozycje się sprwadzą - skoro u mnie jakoś to wszystko działa (jak pożyczałem mojego lapa), to w nowym lapie powinno być jeszcze lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 Jeśli ma być użytkowany jako laptop pomocniczy to nie ma sensu dopłacać tak dużej kwoty względem wersji z i3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 @Laptopy \ Netbooki, właśnie też przed chwilą dotarłem do G510 z i5 i zastanawiam się czy nie przekonać dziewczyny, że warto dołożyć parę groszy. To tylko zatem zalezy od Ciebie ile chcesz włożyć pieniążków. Idąc po najniższej lini oporu: http://www.x-kom.pl/p/204308-notebook-laptop-15-6-lenovo-g510-i3-4000m-4gb-500gb-dvd-rw.html + SSD z mojego postu wyżej. A reszte do dopracowania na stajonarce. Wtedy a) zmieścisz się w budżecie b) nie będziesz dodatkowo dopłacał do mocy etc podzespołów jeżeli w pierwszej kolejności nie ma tutaj dobrej matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 Do AutoCADa nie potrzebujesz wydajnej karty graficznej. Popatrz na tego laptopa - http://pclab.pl/art59432-8.html - wg. testu wypada wrecz znakomicie, biorac pod uwage cene. Jednak moja sugestia jako uzytkownika AutoCADa, to najwazniejsza jest matowa matryca i wysoka rozdzielczosc. Niestety w tym budzecie nie dostaniesz nowego sprzetu z dobra rozdzielczoscia, wiec jedynie zostalyby używki, najlepiej biznesowe serie jak Lenovo czy HP Elitebook. Kupilem takiego Elitebooka uzywanego i w CADie rewelacja, bo ma stara matryce z wysoka rozdzialka bardzo dobrej jakosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matius Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 @DziubekR1, coś mi się wydaje, że moja kobieta woli jednak nowego lapa. :) A sądzicie, że Lenovo G510 z i5-4210M, 4GB RAMu za 1599zł to okazja? RAM w przyszłośi się dokupi, dysk SSD też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) nie jest to okazja. Możesz dostać takiego w karen! http://allegro.pl/laptop-lenovo-g510-i5-4210m-4gb-1tb-200-zl-i4623359960.html E: jeżeli miała by to być ewentualna używka w tym budżecie to coś takiego: http://allegro.pl/dell-m4500-i7-q740-4gb-320gb-1920x1080-fx-880-win7-i4625181738.html Wydajnościowo bardzo nie będzie mocniejsze od i5haswella ale za to ma 4rdzenie. Ale a) Masz tutaj FHD b) biznesowa jakość d) dodatkowe bajery Tylko pytanie czy tam jest 720QM czy 740... Raz piszą tak raz inaczej. Różnica to te 100MHz. Edytowane 25 Września 2014 przez Laptopy \ Netbooki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2014 1. nie jest to okazja. Możesz dostać takiego w karen! http://allegro.pl/laptop-lenovo-g510-i5-4210m-4gb-1tb-200-zl-i4623359960.html 2. E: jeżeli miała by to być ewentualna używka w tym budżecie to coś takiego: http://allegro.pl/dell-m4500-i7-q740-4gb-320gb-1920x1080-fx-880-win7-i4625181738.html Wydajnościowo bardzo nie będzie mocniejsze od i5haswella ale za to ma 4rdzenie. Ale a) Masz tutaj FHD b) biznesowa jakość d) dodatkowe bajery Tylko pytanie czy tam jest 720QM czy 740... Raz piszą tak raz inaczej. Różnica to te 100MHz. ad1. wiec ta "nie okazja" za 1599, w karen do dostania jako "okazja" za 1599?. it's magic! ;) ad2. jako dodatkowy laptok do ponoszenia to owy Dell M4500 (1gen i7Q + FX) jest rada, ze łohoho... :/ --- @Matius : cad + lapek nowy +solidny + 1500. ciezko to widze. ps. najpierw mialbyc mat. teraz wszedzie rozwazane glossy. spytaj kobiety czy w ogole toleruje blyszczace lcd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2014 ad1. wiec ta "nie okazja" za 1599, w karen do dostania jako "okazja" za 1599?. it's magic! ;) ad2. jako dodatkowy laptok do ponoszenia to owy Dell M4500 (1gen i7Q + FX) jest rada, ze łohoho... :/ Autor nie podał o jakiej oakzji pisze. 1599zł to jest cena w tym momencie rynkowa jeżeli tak duży sklep jak karen! przypisuje ją w swojej ofercie do danego produktu. Śmieszne jest natomiast naciągnie na przecenę z ponad 2tysięcy - w konkurencyjnych dużych sklepach cena tego lapka wynosi około 100zł drożej od "okazji" karen! 2. Jeżeli patrzymy na solidność lapka to trzeba się liczyć z tym, że będzie on ważył nieco więcej. W tym budżecie ciężko o coś sensowngo, solidnego i ultralekkiego. Sam nawet to stwierdziłeś: @Matius : cad + lapek nowy +solidny + 1500. ciezko to widze. ps. najpierw mialbyc mat. teraz wszedzie rozwazane glossy. spytaj kobiety czy w ogole toleruje blyszczace lcd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...