grzesiu3030 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Witam wszystkich serdecznie Szukam laptopa do 2100 (raczej sztywna granica) Z laptopa będę korzystał w domu i na uczelni. Laptop będzie służył do nauki (z programów to AutoCad, Robot; duże pliki pdf itp), przeglądania internetu i czasami jakiś film. Nie będę na nim grał w gry. Z tego co wyczytałem to chyba matowa matryca bo jednak sporo będę przy nim spędzał czasu. Znalazłem kilka sztuk ale nie wiem który z nich najlepszy. Jeśli ktoś może pomóc będę bardzo wdzięczny bo niedługo muszę go kupić a sam się nie znam i mam problem z wyborem. Oto co znalazłem do tej pory: 1) http://www.x-kom.pl/p/171686-notebook-laptop-15-6-lenovo-g510-p3550m-8gb-1201000-dvd-rw-7hp64x.html (tu niby błyszcząca (jak faktycznie się sprawdza przy kilku godz pracy?) ale sporo ram i dysk ssd) 2) http://www.x-kom.pl/p/169545-notebook-laptop-15-6-asus-r510lc-xo209d-i5-4200u-4gb-500-dvd-rw-gt720.html?partnerid=100184175&sm12=NTQ=&ts=1406022659&token=fac75955c514058c293bb83ba864bd35 (standard ale najtańszy) 3) http://www.x-kom.pl/p/200510-notebook-laptop-15-6-msi-cr61-2m-i5-4200m-8gb-500-dvd-rw-win8x.html?partnerid=100327593&sm12=Nw==&ts=1412241617&token=506bc55f19ce10d8f8d9e99f94eb6400 (wydaje mi się najciekawszy ale bez ssd) 4) http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-essential-g500c-i5-3230-6gb-1tb-w8.bhtml#opis (tu nie ma informacji o matrycy) 5) http://www.x-kom.pl/p/178154-notebook-laptop-15-6-acer-e1-572-i5-4200u-8gb-500-dvd-rw-win8x.html (co sądzicie o laptopach acer? bo czytałem różne opinie) 6) http://www.redcoon.pl/B533142-Asus-R510LC-XO308H_Notebooki-konsumenckie 7) http://www.redcoon.pl/B504196-Lenovo-G500S-59-395216_Notebooki-konsumenckie Wiem że sporo ale samemu ciężko wybrać coś optymalnego. Jeśli ktoś zna jakieś ich plusy czy minusy to proszę o opinie Nie zależy mi na dużym dysku bo mam przenośny. i warto mieć ten dysk ssd? Największy program to będzie autocad, reszta raczej standard. Najbardziej zależy mi na tym żeby nie był zbyt awaryjny i nie zacinał. Wiem że za tą kwotę nie dostane niewiadomo czego, zależy mi na solidności. Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam grzesiu3030 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) JA bym wybrał Probooka Probook 450 Matowa matryca bardzo dobre wykonanie mocny procesor Ewentualnie ze słabszym procesorem na rzecz SSD klik <----- + SSD Edytowane 6 Października 2014 przez Laptopy \ Netbooki 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Ogólnie słabo wybrane laptopy. Do Cada celuj w jeden mocny rdzeń np MSI CR61 z procesorem i5 (wysokotaktowany), 8GB RAM i dysk SSD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) A ten mój msi słaby? Podobny do twojego tyle że bez ssd. Bo Twój msi super tylko że bez systemu a chciałbym żeby miał bo nie mam pieniędzy na dokupienie systemu. A to dopiero studia więc ten autoca też nie jest jakos mega mocno użytkowany Edytowane 6 Października 2014 przez grzesiu3030 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 część laptopów podaleś bez OS więc uznałem, że jest Ci to obojętne. W takim razie wersja MSI bez SSD. Cenowo wypada nieźle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Moje niedopatrzenie. A ewentualnie nie ma potem problemu dorzucić dysk SSD? I proszę powiedz coś o firmie MSI jeśli wiesz. Bo nigdy nie miałem z nimi styczności. Środek wygląda ok a jak wykonanie? I awaryjność, serwis. Samą markę polecasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Jest to budżetowa konstrukcja tak samo jak reszta wymienionych ale nadrabia wydajnością. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Czyli rozumiem że w moim przypadku mogę się skusić. Dziekuje za pomoc i wszystkiego dobrego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Łykaj ProBooka, bardzo fajny lapek, matryca matowa, calkiem niezlej jakosci. No i koniecznie predzej czy pozniej dorzuc SSD, daje potężnego kopa w AutoCADie i nie tylko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Ale jest bez systemu a ja chciałbym żeby jednak był. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 a z uczelni nie da rady wyciągnąć systemu? Ponieważ MSI to jest paść w porównaniu do probooka. Jest taki program bodajże dreamspark 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 teoretycznie kiedyś o tym słyszałem ale wtedy z najnowszych była bodajże vista. i nie wiem co w momencie gdy kończę studia. wtedy od razu koniec i muszę kupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 JAk kończysz studia to zwracasz windowsa (tak byłoby rozsądnie) Nie orientuje się dokładnie - musiałbym też o tym poczytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 w takim razie poszukam informacji i się zastanowię. ale dzięki za pomoc ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Ja na studiach dostalem Windows 7 normalnie. A dziala to tak, ze Windowsa z tym kluczem mozesz reinstalowac ile razy chcesz w trakcie studiów, a licencja jest wazna po studiach do momentu reinstalacji Windowsa. Czyli jesli skonczysz studia, a Windows bedzie dalej smigał 2 lata bez problemu, to tak licencja jest ważna. Zreszta bedziesz o tym myslal za 5 lat :) (Przy dobrym wietrze ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) A powiedz mi jak to załatwiałeś? przez ten program "dreamspark"? i gdzie można się dowiedzieć czy z mojej uczelni na pewno mogę? (a jestem juz na 3 roku więc za 2 ;P) Edytowane 7 Października 2014 przez grzesiu3030 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 a co polecacie bardziej? windows 7 czy 8 (8.1 - jest jakaś duża różnica?)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrSzarko Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 8 odpada, albo 7 albo 8.1 - raczej kwestia gustu. Miałem styczność z każdym i najlepszy jest 8.1, zaraz po nim 7 a na szarym końcu 8, którego bym przyrównał do visty. Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Przecież 8 można podnieść do 8.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 a mogę jednak brać bez systemu to lepszt hp czy ten msi? msi niby lepszy w środku ale boję się trochę czy dobrze wykonany itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Hp'k to biznesowy laptop o lepszym wykonaniu. MSI to budżetówka ale w cenie 2k od razu dostajesz dysk SSD. Ja bym osobiście wziął HP z i3+SSD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) a wie ktoś gdzie można znaleźć coś więcej o laptopach msi albo zobaczyć je "na żywo" w sklepie? bo to co dają w tych powiedzmy 2k to moim zdaniem sporo ale żeby nie mieć potem problemów. ze szczątkowych opinii jakie znalazłem w necie niektórzy chwalą a inni nie więc ciężko się odnieść i warto brać jeszcze procesor i3 (nawet z ssd)? nie robi się powoli przeżytkiem? i np wziąć teraz i5 bez ssd a dysk ssd w dalszej przyszłości ewentualnie dołożyć? Edytowane 8 Października 2014 przez grzesiu3030 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Przecież to jest seria procesorów. Z czasem będą się robić przeżytkiem, ale i tak pozostaną... Tak jak np ivy względem haswella i5 jest po prostu wydajniejsza. Moim zdaniem nie jest Ci potrzebne dodatkowe MHz do przeglądania neta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Jak i3 bedzie przeżytkiem to ten i5 tak samo. Różnią się jedynie tym, że i5 posiada tryb turbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 ok to biorę probooka. tylko został wybór systemu? to lepiej 7 czy 8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 A bierzesz w końcu z uczelni? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 tak z uczelni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 To bierz jaki Ci pasuje. Jeżeli byś kupował to lepiej już zainwestować w Win8 i dostosować do wyglądu 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu3030 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 teoretycznie mi to rybka. chodzi o to który w praktyce lepiej się sprawdza. pracowałem tylko na 7 i spoko, a o 8 nic nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 8 jest szybsza, szybciej też się ładuje system - tylko dużo użytkowników nie może się przyzwyczaić względem wcześniejszego użytkowania 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...