Skocz do zawartości
pitimor

Laptop do 2500zł, studia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że zawsze używałem stacjonarki w temacie laptopów jestem zupełnie zielony, jednak teraz w końcu potrzebuję takowego na studia. Więc do dyspozycji mam 2500zł i moje kryteria:
-przede wszystkim żeby był wydajny i przez jakiś czas taki pozostał, chcę kupić raz a dobrze

-grafika komputerowa (głównie Blender i Unreal Engine 4), raczej robię to na stacjonarnym ale mając laptopa pewnie będę chciał się czasem tym zająć poza domem

-długi czas działania na baterii, często mam długie okienka na uczelni więc przyda się to do zabijania nudy

-fajnie by też było móc w coś pograć, ale nie mówię o Crysisie 3 na ultra i nie jest to największy priorytet

-brak systemu to nie wada a wręcz zaleta jeśli ma być przez to tańszy, dzięki studiom mam darmowy dostęp do Windowsa

Z tego co wstępnie przeglądałem, to chyba ten ma najlepszy sprzęt za cenę: http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-essential-g510-i7-4700-4gb-1tb-r7-m265_1.bhtml

Jednak jak już mówiłem, zupełnie nie znam się na laptopach więc w rzeczywistości może być inaczej, także byłbym wdzięczny za propozycje od bardziej doświadczonych :)

Pozdrawiam

Edytowane przez pitimor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G510 najlepszy sprzęt W TEJ cenie? Zdecydowanie nie. Mocny procesor i słaba karta jak na te pieniądze. i7 nie ratuje tego laptopa w grach (magia cyferek nic więcej), do tego budżetowa obudowa i układ chłodzenia nie są w stanie efektywnie schładzać tego i7 (wysokie temperatury). Z myślą o grach o wiele wydajniejszą konfiguracją jest Dell 7537 z i5ulv, 8GB RAM i z kartą GT750 w mocniejszej wersji z pamięciami DDR5. Laptop posiada nieporównywalnie lepszą jakość wykonania obudowy (aluminium), podświetlaną klawiaturę oraz 2 letnią gwarancję domowej naprawy dell. Na baterii wytrzymuje dłużej niż G510. Opcjonalnie Dell 3537 z i7ulv, 8GB RAM i trochę słabszą kartą HD8850 (poziom GT750 w wersji DDR3). Przewagą laptopa jest mocniejsza bateria. Laptop również posiada 2 lata gwarancji DND

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie jeszcze Acera V5-573G

Karta graficzna nieco słabsza od tej GT750 dellowskiej. Ale lapek posiada

- matowy ekran

- dużą mobilność (lekki 2kg)

- również bardzo dobre przebiegi na baterii

Druga opcja to Acer V3-572G

Jest cięższy od poprzednika, ale wytrzyma dłużej na baterii.

Grafika to praktycznie ta sama wydajność (tylko musiałbyś skalować ekran przy bardziej wymagających grach)

Dlatego, że ten lapek oferuje matrycę FHD - o wiele lepsze odwzorowanie barw etc o wiele lepsza jakość od zwykłych matryc HD. I to jest jego główna zaleta.

Edytowane przez Laptopy \ Netbooki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi